Μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, ναι μεν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκαν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα για τους πολίτες.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα και η ακρίβεια, η εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, η προσοχή ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στον προγραμματικό λόγο μας, έθεσαν τις βάσεις για σύντομη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού επ’ ωφελεία της πατρίδας μας. Η εν λόγω φορά των πραγμάτων επιβεβαιώθηκε κατά τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όταν το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη (με βάση τους Δήμους και Περιφέρειες που επηρεάζει). Σύντομα στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερη επιλογή των ερωτώμενων.
Εμβληματικές προς τούτο είναι οι περιπτώσεις Δούκα (Αθήνα) και Κουρέτα (Θεσσαλία) όπου καταδείχτηκε ότι με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα, αλλά και με συνεργασία στη βάση των Προοδευτικών Πολιτών, υπάρχει η δυνατότητα για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Τούτες τις ημέρες βλέπουμε σε «απευθείας μετάδοση» την ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέλιξη η οποία δεν μας χαροποιεί, αφού ο πολιτικός ανταγωνισμός πρέπει να γίνεται με προγραμματικού ς – ιδεολογικούς – παραγωγικούς – κοινωνικούς όρους. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα τροποποιεί τα πολιτικά δεδομένα. Πόσο μά- λιστα όταν κατά τη δεύτερη θητεία του κ. Μητσοτάκη επιστρέφουν οι παλαιές προτεραιότητες των συντηρητικών κυβερνήσεων: Επιβολή πρόσθετων φόρων (φορολογώντας την επαγγελματική δραστηριότητα στην πε- ρίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, αντί να ελεγχθεί η φορολογητέα ύλη), υψηλοί έμμεσοι φόροι που πλήττουν την κατανάλωση και συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, εγκατάλειψη των κοινωνικών υποδομών και το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να έχει γενικευτεί ένα αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών, δημογραφική και παραγωγική ερήμωση της Περιφέρειας.
Σε αυτό το περιβάλλον το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στην κατεύθυνση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και ανάδειξης των εναλλακτικών πολιτικών. Προτεραιότητά μας, όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει ο προέδρος Νίκος Ανδρουλάκης, είναι η κατάθεση καλά τεκμηριωμένων προτάσεων για την ανάπτυξη της Οικονομίας και την διάχυση των ωφελειών στο σύνολο της κοινωνίας. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί σχέδιο, τρόπο και περισσότερες δυνάμεις.
Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση στις κοινωνικές δυνάμεις που νιώθουν αποκλεισμένες από ένα ασ- φυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, στους νέους που δεν βλέπουν προοπτική στον τόπο τους, στους πολίτες που πνίγονται στα οικονομικά αδιέξοδα, για κοινή δράση πάνω στα προβλήματα. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη βάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι στους σαλτιμπάγκους της κορυφής), οι οποίοι έχουν σοκαριστεί από τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το έναυσμα θα δώσουν οι επεξεργασίες για βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Αυτές οι διεργασίες έχουν τέσσερις δεσμεύσεις: Πρώτον, ο καμβάς είναι οι ιδεολογικές αρχές και οι αξίες της Προοδευτικής Παράταξης. Δεύτερον, αντίπαλος είναι οι αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές και η ΝΔ. Τρίτον, στόχος είναι η συνδιαμόρφωση με τους δρώντες πολίτες ενός συνεκτικού και συμπεριληπτικού προγράμματος χωρίς αποκλεισμούς για την επόμενη ημέρα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Τέταρτον, δεν περισσεύει κανείς. Η πατρίδα τους χρειάζεται όλους με τις ιδέες τους και τις προτεραιότητες κάθε κοινωνικής ομάδας, με τις ανησυχίες κάθε πολίτη, για τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

*Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος,
υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ