Μετά από συντονισμένες ενέργειες και στοιχειοθετημένη πρόταση η νυν Δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ επιπλέον για την γεφύρωση του Αράχθου στο ύψος του «Τριγώνου».
Έτσι, από τα 6,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί γι’ αυτό το σκοπό επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό φτάνει στα 8 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι κατανομές για τις απαλλοτριώσεις. Η χρηματοδότηση, όπως και για το προηγούμενο ποσό, προέρχεται από το πρώην ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και νυν ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης).
Με απόφασή του το υπουργείο Υποδομών δημοσιεύει πρόσκληση για την ένταξη και χρηματοδότηση, μοναδικός αποδέκτης της οποίας είναι ο Δήμος Αρταίων υπέρ του οποίου δεσμεύεται το ποσό.
Σύμφωνα με την πρόσκληση ο Δήμος καλείται να υποβάλλει την πλήρη πρόταση και τον σχετικό φάκελο του έργου έως 3 Ιουνίου 2024, όμως επειδή αποτελεί γνωστικό αντικείμενο της νυν Δημοτικής Αρχής θα επιδιώξει ώστε όλα να είναι έτοιμα για να κατατεθούν έως τα τέλη του χρόνου που παραδίδει και την σκυτάλη στη νέα με δήμαρχο τον Χριστόφορο Σιαφάκα.
Στο έργο, πλην της γέφυρας, συμπεριλαμβάνεται και περιμετρική οδός, η οποία έχει ως αφετηρία την επαρχιακή οδό Άρτας – Κομμένου έως την επαρχιακή οδό Άρτας -Νεοχωρίου (πριν το χωριό Κεραμάτες).
Η περιμετρική οδός έχει μήκος 985,88 μέτρα, ημιπλάτος 3,75 μέτρα, μια λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε ρεύμα, περιλαμβάνοντας ποδηλατόδρομο, πεζοδρόμιο και ηλεκτροφωτισμό. Συμπεριλαμβάνεται επίσης τμήμα οδού, που διέρχεται έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Το συνολικό μήκος του τμήματος αυτής της δημοτικής οδού ανέρχεται σε 194,57 μέτ- ρα.
Το κατάστρωμα της νέας γέφυρας στον Άραχθο έχει μήκος 160 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πρόσκληση, η γέφυρα θα κατασκευαστεί με την πρωτοποριακή τεχνολογία των διασταυρούμενων συρματόσκοινων (από τις λίγες παγκοσμίως με αυτόν τον τρόπο) και γι’ αυτό δεν θα κατασκευαστεί βάθρο εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου, αλλά θα υπάρχουν τέσσερα βάθρα (από δυο εκατέρωθεν) στο χερσαίο τμήμα.
Το έργο αναμένεται να συντελέσει στην διευκόλυνση της σύνδεσης εκατέρωθεν του ποταμού, καθώς θα βελτιώσει τις συνθήκες κυκλο- φορίας τόσο από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών όσο και από άποψη απόστασης, δηλαδή θα μικρύνει τις αποστάσεις, ενώ θα βελ- τιώσει και την πρόσβαση από και προς το Νοσοκομείο Άρτας. Εκτός όλων αυτών σημαντικός θα είναι και ο παράγοντας της οδικής ασ- φάλειας με τη νέα χάραξη.
Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι αναπτυξιακά και κοινωνικά αφού ως στόχο έχει την αποφόρτιση της κυκλοφορίας του υφιστάμενου οδικού δικτύου και πιο συγκεκριμένα της μοναδικής γέφυρας του ποταμού Αράχθου επί της Εθνικής Οδού Άρτας-Ιωαννίνων.
Επίσης περιβαλλοντικά το έργο αναμένεται να συνδέσει τον οικιστικό ιστό της πόλης με την παρόχθια ζώνη καθώς και να την αξιοποιήσει τουριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ