ΜΕ αρκετές απουσίες, χαμηλούς τόνους, χωρίς αντεγκλήσεις, άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά και χωρίς αιχμές ή υπονοούμενα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων με τα θέματά της να έχουν στην πλειοψηφία τους υπηρεσιακό χαρακτήρα.

Από τους 33 συμβούλους, οι οποίοι από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι 29, παρόντες ήταν οι 19 και 14 οι απόντες. Παρόντες φυσικά ήταν και οι δύο δήμαρχοι, ο απερχόμενος Χρήστος Τσιρογιάννης και ο επερχόμενος Χριστόφορος Σιαφάκας. Ο κ. Τσιρογιάννης ευχήθηκε για ακόμα μια φορά καλή επιτυχία με τον κ. Σιαφάκα να εκφράζει τις ευχαριστίες του.
Η μόνη αναφορά του νυν δημάρχου, και αυτή με την έναρξη της συνεδρίασης, ήταν για τρία θέματα που καλείται, όπως είπε, να διαχειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή, εξηγώντας ότι θα αποτελέσουν μέρος της δικής της πολιτικής εφαρμογής στο επόμενο διάστημα. Λόγος έγινε για τον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2024 με τον Χριστόφορο Σιαφάκα να συμφωνεί για την σύνταξή του, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ενημερώνεται από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, για την οποία προηγουμένως ο κ. Τσιρογιάννης είπε ότι τίθεται στην διάθεσή του. Στην διάθεσή του, όπως ανέφερε, από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος επί των τεχνικών έργων Σωτήρης Χρηστούλης, τίθεται και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος.
Όσον αφορά τα Νομικά Πρόσωπα, που επίσης χαρακτηρίστηκε κρίσιμο θέμα, ο νυν δήμαρχος έκανε γνωστό ότι πρέπει να συζητηθεί στο παρών Δημοτικό Συμβούλιο παραπέμποντας την εισήγηση για το μέλλον τους στη νέα Δημοτική Αρχή που δικαιωματικά, όπως ανέφερε, έχει τον πρώτο λόγο. Και γι’ αυτό το θέμα υπήρξε συναίνεση επί των αποφάσεων τις οποίες θα εισηγηθεί η παράταξη «Άρτα υπεύθυνα Μαζί», με τον κ. Σιαφάκα να δηλώνει ότι «θα απαντήσουμε αμέσως».
Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Εσωτερικών ζητά την κατάργησή τους, δίνει όμως το περιθώριο στους Δήμους, μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων, να διατυπώσουν προτάσεις για το αν συμφωνούν και για ποιά Νομικά Πρόσωπα την αυτόνομη λειτουργία τους και ποιά να καταργηθούν. Ο Δήμος Ιωαννιτών για παράδειγμα μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνει την αυτόνομη λειτουργία και αυτοτέλεια τεσσάρων Νομικών Προσώπων ήτοι: ΟΚΠΑΠΑ, Πνευματικό Κέντρο, Οργανισμό Σπηλαίου και Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στο υπουργείο Εσωτερικών με την τεκμηρίωση του αιτήματος εξαίρεσής τους από το νόμο, που όπως σημειώσαμε προβλέπει την κατάργησή τους.
Για το Δήμο Αρταίων το εν λόγω θέμα προσλαμβάνει κατεπείγοντα χαρακτηριστικά, διότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Επομένως, ο πιο εύλογος χρόνος συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρήθηκε η περασμένη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Συγχαρητήρια ξανά

Τα συγχαρητήρια για την εκλογή του ως του επόμενου δημάρχου επανέλαβε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο νυν Χρήστος Τσιρογιάννης απευθυνόμενος προς τον Χριστόφορο Σιαφάκα, ευχόμενος παράλληλα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Λίγο αργότερα παίρνοντας τον λόγο ο νέος δήμαρχος κατά πρώτον εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις ευχές.

Τα κρίσιμα θέματα της μεταβατικής περιόδου

Η μοναδική παρέμβαση που έκανε ο Χρήστος Τσιρογιάννης (φωτο αριστερά) κατά την έναρξη της συνεδρίασης ήταν επί των διαδικασιών στην μεταβατική περίοδο, δηλαδή για το διάστημα έως ότου αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή (1η Ιανουαρίου 2024).
Τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε τα χαρακτήρισε κρίσιμα και έχουν να κάνουν, πρώτον με την σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2024, δεύτερον για την θέση που καλείται να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο επί του νέου νόμου για τα Νομικά Πρόσωπα και τρίτον, για το τεχνικό πρόγραμμα. «Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών έχει τεθεί στην διάθεσή σας για την σύνταξη του προϋπολογισμού που πρέπει να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο» είπε απευθυνόμενος ο νυν προς τον νέο δήμαρχο.
Ο Χριστόφορος Σιαφάκας (φωτο δεξιά) απαντώντας ανέφερε ότι «πράγματι ενημερωνόμαστε» και ότι «θα είμαστε έτοιμοι να τον εισάγουμε προς ψήφιση». Όσον αφορά τα Νομικά πρόσωπα επισήμανε ότι «θα απαντήσουμε αμέσως φέρνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο». Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος επί των τεχνικών θεμάτων Σωτήρης Χρηστούλης απευθυνόμενος προς τον κ. Σιαφάκα επανέλαβε το ίδιο. Ότι δηλαδή οι τεχνικές υπηρεσίες τίθενται στην διάθεσή του προς ενημέρωση.

Η χωροταξία στην αίθουσα του Συμβουλίου

ΣΤΗΝ πρώτη μετά τις δημοτικές εκλογές συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων την περασμένη Τετάρτη, η χωροταξία των συμβούλων στα έδρανα είχε τον δικό της συμβολισμό.
Καθώς εισερχόμαστε στην αίθουσα, αριστερά στην πρώτη θέση παρακάθισαν οι νυν αντιδήμαρχοι Δημήτρης Σφήκας, Νίκος Λιόντος, Παντελής Κωλέτσος και Κώστας Μάρος. Στην δεύτερη σειρά ακριβώς από πίσω, οι αντιδήμαρχοι Σωτήρης Χρηστούλης και Παναγιώτης Γαλάνης. Από αυτούς δεν επανεκλέχθηκε ο Παναγιώτης Γαλάνης και ο Δημήτρης Σφήκας.
Στα «ορεινά» της ίδιας πτέρυγας παρακάθισαν δίπλα – δίπλα από αριστερά οι: Μιχάλης Κοτσαρίνης, Χαρά Σφαλτού, Δημήτριος Ευαγγέλου, Χριστόφορος Σιαφάκας (εκλεγείς δήμαρχος) και Ευάγγελος Σκανδάλης. Εκλέχθηκαν σύμβουλοι οι τρεις πλην του Ευάγγελου Σκανδάλη. Όλοι τους κατήλθαν με τον συνδυασμό «Άρτα υπεύθυνα Μαζί». Δύο επίσης εκλεγμένοι με τον ίδιο συνδυασμό, ο Χρήστος Γιώτης και ο Γεώργιος Καραγιώργος, επέλεξαν να καθίσουν δίπλα – δίπλα στα «ορεινά», αλλά στην δεξιά πτέρυγα καθώς εισερχόμαστε στην αίθουσα.
Στην ίδια σειρά αλλά σε… απόσταση, παρακάθισαν δίπλα – δίπλα η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής» και εκ νέου εκλεγείσα Βάσω Αμπελογιάννη και ο Θωμάς Πάλλας, δικηγόρος. Αυτή τη φορά η εν λόγω παράταξη θα εκπροσωπείται μόνο δια της Βάσως Αμπελογιάννη.
Η επικεφαλής της «Δημοτικής Αναγέννησης» Τζένη Ταπραντζή, η οποία στις πρόσφατες εκλογές κατήλθε με τον συνδυασμό του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, παρακάθισε στη γνωστή της θέση, δηλαδή στην πρώτη σειρά επί της δεξιάς πτέρυγας καθώς εισερχόμαστε στην αίθουσα, στο βάθος μπροστά από το προεδρείο.
Στο μέσον της ίδιας σειράς παρακάθισε η Μάρω Νάκα που στην προηγούμενη αναμέτρηση είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη και ως πρώτη επιλαχούσα κατέλαβε την θέση της Βίκυς Βασιλάκη – Μητρογεώργου που είχε παραιτηθεί, ενώ στις πρόσφατες κατήλθε με τον συνδυασμό του Χρ. Τσιρογιάννη. Λίγο πιο δεξιά, στην ίδια σειρά, παρακάθισε ο Βησσαρίων (Ράκιας) Ζιώβας του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος δεν επανεκλέχθηκε.

Οι αλλαγές

Από τους παρόντες με τον συνδυασμό «Άρτα υπεύθυνα Μαζί» επανεκλέχθηκαν οι: Χρήστος Γιώτης, Γεώργιος Καραγιώργος, Δημήτριος Ευαγγέλου, Χαρά Σφαλτού, Μιχάλης Κοτσαρίνης.
Από τον συνδυασμό «Αρτινών Συνεργασία» οι: Παντελής Κωλέτσος, Σωτήρης Χρηστούλης, Νίκος Λιόντος, Κώστας Μάρος. Από τους παρόντες δεν κατάφερε να επανεκλεγεί ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, δικηγόρος («Αρτινών Συνεργασία»).
Από τους απόντες ο Γεώργιος Μπουκουβάλας («Αρτινών Συνεργασία») και ο Στράτος Καλλώνης (επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).
Από τους παρόντες κατήλθαν όλοι εκ νέου ως υποψήφιοι, ενώ από τους απόντες δεν κατήλθαν οι: Γιάννης Παπαλέξης, Γεώργιος Μπαλάγκας, Χρήστος Αγγέλης, Σπύρος Τσαρακλημάνης, Ηλίας Κοσμάς, Δημήτρης Νταλάκας, Χριστίνα Σπάκα και Απόστολος Πλατσούκας που κατήλθε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αλ. Καχριμάνη.
Ήτοι σύνολο οκτώ από τους 33. Σημειώνεται πως το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 29 συμβούλους, 17 από την πλειοψηφία, εννιά από τη μείζονα μειοψηφία, δύο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μια από την «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή».

Οι απόντες

ΟΙ παρόντες σύμβουλοι από τους εν συνόλω 33 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων ήταν 19 και οι απόντες 14.
Απόντες από τον νυν συνδυασμό της πλειοψηφίας «Αρτινών Συνεργασία» ήταν ο Γεώργιος Μπουκουβάλας και ο Γεώργιος Πανέτας. Από την «Δημοτική Αναγέννηση» της Τζένης Ταπραντζή οι Σωτήρης Βασιλάκης, Αθανάσιος Μιχάλης και Απόστολος Πλατσούκας. Από τη «Γέφυρα στο Μέλλον» ο επικεφαλής Γιάννης Παπαλέξης και οι Χρήστος Αγγέλης και Σπύρος Τσαρακλημάνης. Από τους «Πολίτες με Όραμα» ο επικεφαλής Γεώργιος Μπαλάγκας και οι Ηλίας Κοσμάς και Δημήτρης Νταλάκας. Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο επικεφαλής Στράτος Καλλώνης. Από τους ανεξάρτητους η Χριστίνα Σπάκα και η Χαρίκλεια Χουλιάρα.

Οι εισηγήσεις από τον νέο δήμαρχο

ΜΟΛΙΣ ολοκληρώθηκε ο κύκλος του διαλόγου ανάμεσα στην απελθούσα και την επελθούσα Δημοτική Αρχή επί των κρίσιμων θεμάτων της μεταβατικής περιόδου, από την επικεφαλής του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Δημοτική αλλαγή» Βάσω Αμπελογιάννη (φωτο) διατυπώθηκε ένα ερώτημα.
Ρώτησε, λοιπόν, ποιός θα κάνει τις εισηγήσεις επί των τριών θεμάτων, ο νυν ή ο επόμενος δήμαρχος; Η απάντηση που έλαβε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Τράμπα ήταν πως θα γίνουν από τον Χριστόφορο Σιαφάκα καθώς αφορούν το επόμενο διάστημα που θα έχει στα χέρια του την διοίκηση του Δήμου.

Αρτινών Συνεργασία. Η νέα Δημοτική Αρχή να λειτουργήσει χωρίς τετελεσμένα από τη νυν…

«Την πολιτική του πεποίθηση ότι η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να λειτουργήσει χωρίς τετελεσμένα από τη νυν, ώστε όλες οι αποφάσεις να έχουν τη δική της υπογραφή, εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο νυν δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση Τύπου.
Στην ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων, προστίθεται: «Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αφού συνεχάρη τους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε στο Σώμα πως θα πρέπει από τώρα η επόμενη Δημοτική Αρχή να λάβει τις αποφάσεις που την αφορούν για μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού (δημοτικά τέλη, τεχνικό πρόγραμμα, διαβουλεύσεις κα) και η κατάργηση, και ποιων, Νομικών Προσώπων.
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Χρήστος Τσιρογιάννης ζήτησε ήδη από τις δημοτικές υπηρεσίες, πρώτον, να ενημερώσουν λεπτομερώς και εγκαίρως τη νέα Δημοτική Αρχή και δεύτερον, να ζητηθεί εγγράφως η κατάθεση των προτάσεών τους.
Σημειώνεται πως η πολιτική απόφαση του Χρήστου Τσιρογιάννη “κανένα τετελεσμένο για όλα τα κρίσιμα – καμία εξέλιξη που θα δεσμεύει τους επόμενους” θα ακολουθηθεί για όλα τα έργα και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο διάστημα μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας».

Άψογος για μια ακόμα φορά

ΚΑΘΟΛΟΥ επηρεασμένος δεν φάνηκε να είναι από το γεγονός ότι δεν επανεκλέχθηκε σύμβουλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας (φωτο), δικηγόρος.
Άσκησε το καθήκον του καθώς αρμόζει σε κορυφαίο όργανο της αυτοδιοίκησης και φυσικά με τρόπο άψογο και προπαντός δημοκρατικό. Τον ή την διάδοχο σ’ αυτό το αξίωμα μάλλον τον ή την γνωρίζει μόνο ο νέος δήμαρχος. Καλόν πάντως θα ήταν όποιος ή όποια θα υποδειχθεί να έχει παρουσία ώστε να παίρνει… μαθήματα. Εκτός κι αν είχε οπότε πάμε πάσο.

Χωρίς αιχμές

ΟΥΤΕ αιχμές, ούτε υπονοούμενα, αλλά ούτε και καρφιά ακούστηκαν στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.
Όσοι περίμεναν κάτι τέτοιο διαψεύστηκαν. Όλα κύλησαν μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια. Τουλάχιστον στη συγκεκριμένη. Στις επόμενες δεν γνωρίζουμε.

Πιο ζωηρός
ΠΙΟ ζωηρός από τους συμβούλους της νυν Δημοτικής Αρχής πάντως ήταν ο Σωτήρης Χρηστούλης (φωτο) ίσως γιατί θέματα της συζήτησης άπτονταν της αρμοδιότητάς του ως αντιδημάρχου επί των τεχνικών έργων. Σε κάποια στιγμή μάλιστα ανέβασε τους τόνους όταν σε κριτική που ασκήθηκε για τον κόμβο στο ύψος της Ελ. Βενιζέλου περνώντας στην αντεπίθεση έκανε λόγο για «επαΐοντες» και για facebook που τύφλα νάχουν οι ειδικοί! «Στην Άρτα τα ξέρουμε όλα – είπε – κι όποιος από οπουδήποτε αλλού χρειάζεται φροντιστήριο να έρθει εδώ, είναι το κέντρο για να μαθαίνουν…!». Ιδιαίτερα με το facebook δεν έχει καθόλου άδικο.

Άλλες δύο συνεδριάσεις
Η μια πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη κι απ’ ότι μαθαίνουμε προγραμματίζονται άλλες δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (η δεύτερη την περασμένη Δευτέρα) έως την λήξη θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής.
Αυτή για τον προϋπολογισμό έτους 2024 νομίζουμε ότι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς, πέραν των άλλων, θα είναι αποκαλυπτική της πολιτικής που θα επιδιώξει να εφαρμόσει η επελθούσα Δημοτική Αρχή. Κι αυτό διότι θα φέρει την σφραγίδα της, καθώς αναλαμβάνει την σύνταξή του.
Ως αντιδήμαρχος επί των οικονομικών για σειρά ετών στις προηγούμενες θητείες, ο νέος δήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας διαθέτει την εμπειρία ως προς το περιεχόμενό της. Όπερ έδει δείξει, που λένε και οι μαθηματικοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ