ΕΝΤΟΝΑ επικριτικός έναντι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισήμανε ότι «υπερβαίνουν τα όρια της αντικειμενικότητας» σχετικά με τις αποδοχές των δημάρχων.
«Μερικά μάλιστα ΜΜΕ – τόνισε – “κατέκτησαν” και την “κακοήθεια”. Προκειμένου να “ενημερώσουν” τους πολίτες παρέθεσαν αριθμούς που δεν αντιπροσωπεύουν την αλήθεια ή μάλλον λέγοντας τη μισή αλήθεια, καθώς παρέθεσαν τις μικτές αποδοχές ενώ τα καταβαλλόμενα ποσά είναι άλλα, δηλαδή μικρότερα».
Με δημόσια παρέμβασή του ο ίδιος αντικρούει αυτές τις ανακρίβειες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις αμοιβές των δημάρχων όσο και των αντιδημάρχων, εξηγώντας ότι προσδιορίζονται ανάλογα με τους κατοίκους των Δήμων που διοικούν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Για δημάρχους με πληθυσμό Δήμων άνω των 100.000 κατοίκων (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου, Λάρισας, Περιστερίου κλπ), ο καθαρός μισθός διαμορφώνεται σε 2.884 ευρώ και όχι σε 4.275 (μικτά). Για δημάρχους Δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, που αποτελούν και την πλειονότητα των Δήμων, ο καθαρός μισθός διαμορφώνεται περί τα 2.300 ευρώ και όχι 3.420 ευρώ (μικτά). Για δημάρχους Δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, ο καθαρός μισθός διαμορφώνεται περί τα 1.730 ευρώ και όχι 2.565 (μικτά)».
Ο ίδιος διευκρινίζει, επίσης, ότι για τους δημάρχους πέραν των αποδοχών, δεν υφίστανται άλλου τύπου αποζημιώσεις, όπως εκτός έδρας ή έξοδα παράστασης. Οι δε αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων – και όχι των δημάρχων και αντιδημάρχων – για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ανέρχονται σε 38,89 ευρώ μικτά και για συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών.
Να σημειωθεί ακόμα ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του 2022 οι αποδοχές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων αυξάνονται κατά 11%, ήτοι σε ποσά που φθάνουν μέχρι 525 ευρώ το μήνα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό του στελεχιακού δυναμικού. Αντιθέτως, οι αποδοχές των δημάρχων παραμένουν καθηλωμένες, καθώς παραμένει σε ισχύ η αποδέσμευση της ποσοστιαίας ανάρτησής τους από αυτές των γενικών γραμματέων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ