Αλλαντίαση. Οφείλεται στην τοξίνη του clostridium botulinum, είναι σπορογόνο, αναερόβιο, κινητό βακτήριο.
Χρόνος επώασης: Δύο έως έξι ημέρες, συνήθως 12 έως 36 ώρες.
Συμπτώματα: Ναυτία, εμετός, κοιλιακός πόνος, πονοκέφαλος, ίλιγγος, διπλωπία, απώλεια αντανακλαστικού φωτός, παράλυση, μερική παράλυση μπορεί να επιμείνει από έξι έως οκτώ μήνες, συνήθως δεν επηρεάζεται η συνείδηση.
Πηγή μόλυνσης: Έδαφος, λάσπη, νερό και εντερικός σωλήνας ζώων.
Ποιες τροφές ευθύνονται: Κρέας που έχει κονσερβοποιηθεί στο σπίτι, ψάρια και λαχανικά ανεπαρκώς θερμοεπεξεργασμένα ή διατηρημένα σε οξέα ή αλάτι.
Θεραπεία: Αντιτοξίνη, παράγει νευροτοξίνες που μιμούνται την δράση της ακετυλοχολίνης στις περιφερειακές νευρικές απολήξεις. Οι σπόροι είναι θερμοαντοχοί, ενώ η τοξίνη θερμοευαίσθητη.
Προληπτικά μέτρα: 1. Προφύλαξη τροφίμων από μόλυνση με co. Botulinum, από το χώμα, τα κόπρανα, τις φυσικές σε σήψη ουσίες και άλλα.
2. Καλή αποστείρωση εγκυτιωμένων τροφίμων 120 βαθμών Κελσίου 20 λεπτά ή μια ώρα.
3. Κίνδυνος από τις οικιακές κονσέρβες αν δεν γίνει βρασμός του τρόφιμου σε χύτρα ταχύτητας.
4. Συντήρηση τροφίμων σε καλή ψύξη μεγαλύτερη των 3,3 βαθμών Κελσίου.
5. Ύποπτα τρόφιμα με οσμή ταγγού βουτύρου, διόγκωση κονσερβών πρέπει να πετιούνται.
6. Βρασμός συντηρημένων τροφίμων πριν την κατανάλωση.
7. Τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται αμέσως να διατηρούνται στο ψυγείο.
*Ο Αθανάσιος Ζάμπας είναι ιατρός δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής, κτηνίατρος υγιεινολόγος