ΚΑΙ με τη γλώσσα των αριθμών η διαφορά που κάνει η Ιταλία σε ότι αφορά την εισαγωγή ακτινιδίων από την Ελλάδα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές, κάτι που αποδεικνύεται ιστορικά και από το πρόσφατο παρελθόν στην συνεργασία της με παραγωγούς της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης και της Άρτας.
Επίσημα στοιχεία που απέστειλε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, αναφέρουν ότι από 1η Σεπτεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου οι εξαγωγές ακτινιδίων προς την γείτονα χώρα ανέρχονται σε 13.548 τόνους έναντι 7.020 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ακολουθούν Ισπανία με 7.770 τόνους (πέρυσι το ίδιο διάστημα 5.761 τόνοι), ΗΠΑ 2.980 τόνοι (πέρυσι 1.597 τόνοι), Καναδάς 1.460 τόνοι (πέρυσι 776), Ινδία 1.056 τόνοι όσοι και πέρυσι και έπεται συνέχεια.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου οι εξαγωγές του προϊόντος από τη χώρα μας ανήλθαν συνολικά σε 42.547 τόνους (αύξηση +41,2% σε σύγκριση με πέρυσι) χωρίς να αναφέρονται άλλες χώρες προορισμού, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ποσότητες που διακινούνται προς κατανάλωση στην εσωτερική αγορά. Σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερος και καλύτερος εμπορικός σύμμαχος για τα ακτινίδια αναδεικνύεται μέχρι τώρα η Ιταλία.
Όχι βέβαια με το αζημίωτο γιατί «πράσινο χρυσό» παίρνουν στα χέρια τους.

Ατυποποίητα
Ο Γιώργος Πολυχρονάκης, παράλληλα με τους αριθμούς εξαγωγής των ακτινιδίων, δίνει κι άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο.
Σημειώνει, λοιπόν, ότι «η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων, κυρίως προς την Ιταλία, αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου των εξαγωγών μας με ό,τι σημαίνει για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους». Σιγά δηλαδή οι Ιταλοί να μην τα «βαφτίζουν» με δική τους επωνυμία! Γιατί και με το λάδι, το ίδιο δεν γίνεται; Θέλει προσοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ