Διαβάζω στον «Τ» της 11ης Οκτωβρίου 2023 τα αποτελέσματα των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 που συνοδεύονται από σχόλια της εφημερίδας, όπως «Αχτύπητος στο τιμόνι της Περιφέρειας και πάλι από τον πρώτο γύρο» – «Ξανά πρώτος με διαφορά…. πάει για τρίτη θητεία αντιπεριφερειάρχης» – «παρά τις προβλέψεις νικητής από τον πρώτο γύρο» – «συμπληρώνει 14 χρόνια δήμαρχος…» και πολλά άλλα.
Και σκέπτομαι εκείνη την συνταγματική αρχή των Αμερικανών, η οποία απαγορεύει στο ίδιο φυσικό πρόσωπο να εκλεγεί πάνω από δύο τετραετίες στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ (μια και μοναδική εξαίρεση υπήρξε για τον Ρούσβελτ ένεκα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου). Η δημοκρατία μας έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να θέτει τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο πάνω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ; Λέτε ότι οι πέραν του Ατλαντικού δεν υπολόγισαν τις αρνητικές συνέπειες που έχει η εκλογή του ίδιου φυσικού προσώπου πέραν των δύο θητειών στη θέση του προέδρου; Δηλαδή την δημιουργία κατεστημένου! Κατεστημένο μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αποθαρρύνονται κάποιοι άξιοι δημότες να επιδιώξουν την ανάληψη της Περιφέρειας ή κάποιου Δήμου.
«Αλλάζουν χέρια δύο Δήμοι του νομού» είναι το πρωτοσέλιδο του «Τ». Θα έλεγα ότι έπρεπε να αλλάξουν χέρια, πρωτίστως, οι άλλοι δύο Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεώργιου Καραϊσκάκη, των οποίων οι εκλεγέντες δήμαρχοι βρίσκονται επικεφαλής των Δήμων τους για τρίτη, συνεχόμενη ή μη τετραετία (τώρα έγινε πενταετία). Νισάφι πιά. Το αξίωμα μετατρέπεται σε επάγγελμα. Ίσως αυτή η παντοκρατορία να επιδρά και στην απροθυμία πολλών δημοτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (σοβαρός λόγος αποχής).
Λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές πληροφορήθηκα ότι ο νέος δήμαρχος Αρταίων και κάποιοι σύμβουλοι αυτού, όπως ο γιός της φίλης μου Δώρας Τζουβάρα – Χαρακλιά, είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι με τον απερχόμενο δήμαρχο. Και ότι ο νυν δήμαρχος χρημάτισε αντιδήμαρχος του απερχόμενου. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των δύο προσώπων (εκλεγέντος και απερχόμενου) υπήρξε σοβαρή εμφύλια διαμάχη. Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν τις γνωρίζω. Ούτε να κάνω εικασίες. Πράγματα τα οποία αγνοώ εγώ μπορεί να τα γνώριζαν οι δημότες, οι οποίοι επιδοκίμασαν με την ψήφο τους τον εκλεγέντα δήμαρχο, αποδοκιμάζοντας συγχρόνως τον απερχόμενο.
Αυτό λένε οι αριθμοί. Ότι ο απερχόμενος δήμαρχος αποδοκιμάστηκε με έξι μονάδες διαφορά (39,75 έναντι 46,07) παρ’ ότι είχε στο ψηφοδέλτιό του «βαριά» ονόματα, μεταξύ των οποίων και την αντίπαλό του στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές! Δεν γνωρίζω προσωπικά ούτε τον απερχόμενο δήμαρχο ούτε τον νεοεκλεγέντα. Ούτε το πρόγραμμα του τελευταίου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, εφόσον ο νέος δήμαρχος υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του απερχόμενου, έχει και αυτός το μερίδιο της ευθύνης του στα όσα θετικά ή αρνητικά έγιναν στο Δήμο Αρταίων τα οκτώ τελευταία χρόνια.
Η πόλη της Άρτας έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα, τα οποία για να λυθούν χρειάζονται υπερβάσεις. Έχει τα κότσια να τις κάνει; Προσωπικά δεν το πιστεύω όχι για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο αλλά για οποιονδήποτε. Όλοι τους είναι εγκλωβισμένοι στα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που δίνουν στις εκλογές τα ψηφαλάκια. Δείτε χρόνια τώρα τι χάος επικρατεί κάθε μέρα στους «πεζόδρομους» Πριοβόλου και Κοσμά Αιτωλού! Παρ’ ότι κάποια εποχή είχαν τεθεί και απαγορευτικές πινακίδες! Το πρόβλημα συνάπτεται άμεσα με την καθημερινή επιδρομή ιδιωτικών αυτοκινήτων που έρχονται από τα άκρα της πόλης να ψωνίσουν στη Λαϊκή αγορά, δημιουργώντας έτσι συγκοινωνιακό έμφραγμα σ’ ένα πάρα πολύ μικρό χώρο!
Που είναι το γκαράζ που μας υποσχέθηκε ο Δήμος και πληρώσαμε τόσα χρήματα; Το 1969 προκειμένου το αρμόδιο τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου να μας χορηγήσει άδεια ανέγερσης οικοδομής στην οδό Μακρυγιάννη 36 και Τζαβέλα, μας υποχρέωσε να του καταβάλουμε το ποσό τω 396.000 δραχμών για να κατασκευάσει υπόγειο ή υπέργειο γκαράζ και να μας παραχωρήσει θέσεις για τρία ιδιωτικά αυτοκίνητα, επειδή λόγω των αρχαίων ευρημάτων στα θεμέλια της οικοδομής μας αδυνατούσαμε να κάνουμε δικό μας υπόγειο παρκινγκ. Τα χρήματα τα καταβάλαμε (στο φάκελλο της αριθ. 21/376/1996 οικοδομικής άδειας υπάρχει το παραστατικό) διότι αλλιώς ο Δήμος δεν μας χορηγούσε την άδεια, πλην ΟΥΔΕΠΟΤΕ κατασκεύασε γκαράζ για να μας παραχωρήσει τις τρεις θέσεις που πληρώσαμε και ΟΥΔΕΠΟΤΕ μας επέστρεψε τα χρήματα, τα οποία παρακράτησε παράνομα άνευ νομίμου αιτίας!
Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι νομικό, γιατί το δικαίωμά μας έχει παραγραφεί, αλλά ηθικό. Από τη μία ο Δήμος δεν έκανε το γκαράζ που πληρώσαμε και από την άλλη, όταν τα καλοκαίρια ζούσα στην Άρτα και παρκάριζα το αυτοκίνητό μου στην οδό Τζαβέλα, η Δημοτική αστυνομία μου έκοβε κλήση! Δηλαδή εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Τέτοια χρήματα πρέπει να πλήρωσαν στον Δήμο και άλλοι δημότες που είχαν προβλήματα με αρχαία ευρήματα στα θεμέλια των οικοδομών της. Όταν με το καλό τελείωσε η οικοδομή μας και θελήσαμε να συνδεθούμε με τον αποχετευτικό αγωγό, διαπιστώ- σαμε με έκπληξη ότι δεν είχε κατασκευάσει ο Δήμος «θυρίδα» για να συνδεθούμε! Και αντί να κατασκευάσει πάραυτα θυρίδα σύνδεσης, μας εξανάγκασε να συνδεθούμε με την θυρίδα της διπλανής οικοδομής (Μακρυγιάννη 34), όπου πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα υπερφόρτωσης λυμάτων, αυτά εκχυλίζουν, αναγκαζόμαστε να φέρουμε ειδικά συνεργεία αποχέτευσης και να πληρώνουμε χωρίς λόγο επειδή ο Δήμος λησμόνησε να μας κάνει συνδετική θυρίδα. Τα χρήματα όμως «κατασκευής» της ανύπαρκτης θυρίδας (άλλως τέλη σύνδεσης) τα καταβάλαμε!
Υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως της φίλης μου Μιράντας Χαρακλιά – Φραγκιαδάκη, σε οικόπεδο της οποίας ο Δήμος Αρταίων έκανε νέα οδό δίπλα από το πρατήριο υγρών καυσίμων των αδελφών Μανόπουλου, την οδό Δημητρίου, χωρίς να την αποζημιώσει και αναγκάστηκε να ενάγει τον Δήμο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας, όπου δικαιώθηκε. Τι να περιμένεις από ένα τέτοιο Δήμο; Θα μας απαντήσει ποτέ ο Δήμος Αρταίων γιατί παρακράτησε παράνομα το 1996 τις 396.000 δραχμές αφού δεν έφτιαξε το γκαράζ μέσα στην πόλη, για το οποίο προορίζονταν τα χρήματά μας; Μη μου απαντήσει για τα παραποτάμια, διότι αυτά προέκυψαν τσάμπα λόγω του φράγματος Πουρναρίου χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Δεν καταλογίζω ευθύνες στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο για τα παραπάνω αλλά δεν τρέφω ελπίδες ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα μπορέσει να απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι
επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ