Ο Αρτινός ιστορικός Νικόλαος Οικονόμου ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι «Φίλοι του Βιβλίου Άρτας» τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο Άρτας.
Θέμα του διακεκριμένου κ. Οικονόμου ήταν η Ναυμαχία του Ακτίου, που έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου του έτους 31 πΧ. Μας μίλησε για τους μύθους, τους θρύλους, την πραγματικότητα, τα ιστορικά γεγονότα, την γεωστρατηγική και τον ανασ- τοχασμό. Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας εντόπισε χρονικά όλα τα γεγο- νότα της τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με λόγο επιστημονικό μεν αλλά απόλυτα αντιληπτό δε για το ευρύ κοινό, μας έθεσε τα χρονικά πλαίσια κάτω από τα οποία διαδραματίστηκε η ναυμαχία.
Ήρθαν ξανά στο φως όλες οι ίντριγκες που ακολούθησαν την δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. Το πάθος για την απόκτηση της εξουσίας, του πλούτου και της δόξας. Τα πάθη ανάμεσα στον Αντώνιο και την ονειρεμένη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα. Δόξα, υστεροφημία και κυνήγι της εξουσίας. Μέρος όλων αυτών οδήγησε στη Ναυμαχία του Ακτίου. Όπου σ΄ αυτό το σημείο, ο κ. Οικονόμου επιχείρησε να μας δώσει μια ιδέα για τις πολεμικές τακτικές, τον τρόπο που συντελούνταν οι ναυμαχίες, τα πλοία που λάβαιναν μέρος, το μέγεθός τους, τους κωπηλάτες, τους πολιορκητικούς κριούς. Με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό μπορέσαμε πραγματικά να δού- με μπροστά μας κάποια από αυτά, οπότε στη συνέχεια να καταφέρουμε να κάνουμε μια νοερή αναπαράσταση των γεγονότων.
Ο ομιλητής μάς ώθησε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για το γεγονός. Μια Ναυμαχία τόσο μικρή σε διάρκεια, αλλά τόσο καταλυτική για την εξέλιξη στην παγκόσμια ιστορία. Μια Ναυμαχία που έκλεισε τον κύκλο μια εποχής και δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων στην Αυτοκρατορία. Ο κ. Οικονόμου μάς επεσήμανε ότι το Άκτιο αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο καθώς η επόμενη ναυμαχία έγινε μετά από 1.500 χρόνια.
Η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον κ. Οικονόμου, μας έδωσε μια πλήρη εικόνα, καθώς ο ίδιος διαθέτει Πτυχίο Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Μεταπτυχιακό Master of Letters με διάκριση από το ίδιο Πανεπιστήμιο, μεταπτυ- χιακό Master in Philosophy του Trinity College του Δουβλίνου. Αυτά είναι τα τυπικά προσόντα του. Στην παρούσα φάση είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η πολιτική βία ως θεσμοποιημένος τρόπος διαιώνισης της Res Publica (123 έως 36 πΧ) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ιωάννη Τζαμτζή.
Ένας πραγματικά αξιόλογος συμπολίτης μας που έχει πολλά να δώσει στην επιστήμη του που τόσο λατρεύει, όσο και σε εμάς τους Αρτινούς. Είναι χαρά μας που ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Βιβλίου Άρτας» θα διοργανώσει με τον συγκεκριμένο ομιλητή θεματικά απογεύματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Η ανταπόκριση του κοινού της Άρτας είναι τόσο μεγάλη σ΄ αυτό μας το νέο εγχείρημα, που πραγματικά θα προσπαθήσουμε να το διοργανώσουμε σωστά. Άλλωστε, ο βασικός πρωταγωνιστής, ο κ. Οικονόμου, έχει όλα τα προσόντα ως ομιλητής για να εξιτάρει το ενδιαφέρον των ακροατών του. Εις το επανιδείν και εις το επανακούειν…
*Η Σοφία Εξάρχου είναι συμβολαιογράφος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ