ΤΗΝ χρονιά του 2021 θυμίζει η φετινή για τα ακτινίδια της Άρτας, καθώς όχι μόνο γίνονται ανάρπαστα αλλά οι παραγωγοί απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές.
Την διαφορά, βεβαίως, κάνουν και πάλι οι Ιταλοί οι οποίοι φαίνεται πως διαμορφώνουν τις τιμές, συμπαρασύροντας Έλληνες και άλλους εμπόρους από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 90 έως 95 λεπτά το κιλό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το ένα ευρώ.
Μεγάλο πλεονέκτημα, εν τω μεταξύ, δημιουργείται και από το γεγονός ότι είναι μεγαλόκαρπα και ευμεγέθη, οπότε μπαίνει τελεία και παύλα σε ότι αφορά τα προσχήματα που χρησιμοποιούσαν πέρυσι οι έμποροι για να αισχροκερδούν. Η συγκομιδή είναι ασταμάτητη κι αυτό που εκτιμάται είναι πως μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει συλλεγεί σχεδόν στο σύνολό της η παραγωγή.
Αποκαθίσταται ως εκ τούτου η τιμή τους από πάσης πλευράς. Και της ποιότητας εννοούμε, επαναφέροντας τα χαμόγελα ικανοποίησης.

Και από Κορέα
ΔΙΕΘΝΕΣ κέντρο εμπορίας ακτινιδίων τείνει να γίνει η Άρτα καθώς… καμιόνια φεύγουν ακόμα και στη μακρινή Νότια Κορέα.
Μαθαίνουμε ότι με την εν λόγω χώρα έχουν κλειστεί παραγγελίες προς εξαγωγή 33 φορτίων, που μεταφράζεται σε 660 τόνους ακτινιδίων. Όσο πιο ανταγωνιστικά μεταξύ των κρατών τόσο και πιο καλά για παραγωγούς και εξαγωγείς.

Η προσδοκώμενη συνολική παραγωγή
Η προσδοκώμενη συνολική παραγωγή προϊόντων που παράγονται στο νομό μας αποτελούσε πάντοτε ένα ερώτημα με τις εκτιμήσεις να καταγράφονται από διάφορες πλευρές μηδέ εξαιρουμένης της ΔΑΟΚ (Διεύθυνση αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).
Από πολύ νωρίς φέτος γίνονταν για παράδειγμα λόγος για ακαρπία τόσο στα εσπεριδοειδή όσο και στα ακτινίδια. Όσον αφορά τα ακτινίδια η εκτίμηση που γίνεται είναι πως η συνολική παραχθείσα ποσότητα θα κυμανθεί γύρω στους 40.000 τόνους. Υπολογίζεται ταυτόχρονα ότι η ακαρπία φτάνει κάπου στο 15%, επομένως αν δεν σημειώνονταν, η παραγωγή θα έφτανε τους 46.000 τόνους.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ας θυμόμαστε καλύτερα τους 50.000 τόνους, διότι όλο και περισσότεροι εισέρχονται στην καλλιέργεια ακτινιδιάς αναμένοντας την καρποφορία της. Σιγά μην δεν πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός βλέποντας ότι οι κόποι τους δεν πάνε χαμένοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ