«Η 25η Οκτωβρίου αποτελεί μια ημέρα υπενθύμισης για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού για δισεκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη», αναφέρει σε ανακοίνωση Τύπου η ΝΕ Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η έγκαιρη διάγνωση – προσθέτει – σώζει ζωές και πλέον αρκετές θεραπεύονται πλήρως. Η έμφυλη ανισότητα, όμως, πώς την επηρεάζει; Έρευνα προηγούμενων ετών καταδεικνύει ότι οι έμφυλες διακρίσεις επηρεάζουν τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο και εμποδίζουν την ικανότητά τους να αναζητήσουν και να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα γι’ αυτόν.
Ένα μεγάλο ποσοστό εργατικού δυναμικού φροντίδας που είναι γυναίκες δεν αμείβεται καν, παρεμποδίζοντας την επαγγελματική τους εξέλιξη στην ιατρική έρευνα, αλλά και στην χάραξη πολιτικών για τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας έχουν γίνει προσπάθειες για αλλαγή της κατάστασης.
Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υιοθετώντας την πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, σπουδαίας γυναίκας και πολιτικού, αλλά και πολλών βουλευτριών θεσμοθέτησε με ΦΕΚ το 2018 την πρόβλεψη στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΠΥ για διενέργεια δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας “κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου”.
Το 2022 θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, το οποίο αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες στις ηλικίες 50 έως 69 ετών. Με την πλήρη, ωστόσο, υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάποιες δημόσιες δομές υγείας που διαθέτουν ψηφιακό μαστογράφο σε λειτουργία δεν είναι συμβεβλημένες με το πρόγραμμα και σε άλλες δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε πράξη η δωρεάν καθολική πρόσβαση των καρκινοπαθών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, στην αναγκαία διαγνωστική και θεραπευτική φροντίδα και στα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).
Ζητάμε: Η δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία να είναι μόνιμη και διαρκής, να αφορά όλες τις γυναίκες και τις ανασφάλιστες και να διευρυνθεί το όριο ηλικίας των γυναικών που πρέπει να κάνουν μαστογραφία, όπως προβλέπει η ιατρική κοινότητα και είχε θεσμοθετηθεί το 2018.
Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στις γυναίκες ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών που να καλύπτει από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και την κατ’ οίκον φροντίδα, υπό την επιστημονική ευθύνη του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, το οποίο νομοθέτησε, επίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η πρόληψη και η υγεία αποτελούν προτεραιότητά μας. Δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ