Ενδιαφέρουσα η ημερίδα του Επιμελητηρίου Άρτας σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων

Η σημασία ιχνηλασιμότητας των τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησής τους, καθώς και για τη δυναμική των πιστοποιήσεων vegan-vegetarian στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ήταν το θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Άρτας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.
Κατά την έναρξη της ημερίδας ο πρόεδρος Ιωάννης Γκολομάζος χαιρέτισε την εκδήλωση, επισημαίνοντας πως πρωταρχικός ρόλος του Επιμελητηρίου Άρτας αποτελεί η αδιάλειπτη ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του.
Την παρουσίαση των εξαγωγικών επιδόσεων των επιμέρους Περιφερειακών Ενοτήτων έκανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης, ο οποίος ξεκίνησε σκιαγραφώντας τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας. Στη συνέχεια και σύμφωνα με την αποκλειστική μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα, χαρτογράφησε σε ό,τι τους αφορά την σύνθεση του εξαγωγικού μείγματος. Ο ίδιος έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να αντιληφθούν τις υφιστάμενες συνθήκες στο εξαγωγικό εμπόριο της τοπικής οικονομίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στις ευκαιρίες που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές και τις οποίες οι επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής τους στον ΣΕΒΕ οφείλουν να αξιοποιήσουν.
Το θέμα της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων αναπτύχθηκε και από τον GS1 Association Greece και συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Χρήστου, Director Market Development και τον δρ. Γεώργιο Σαρανταυγά, Director Standards & Solutions. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής δεδομένων HellasTrace, στο πλαίσιο της ανάγκης για ψηφιακά δεδομένα, εξυπηρετεί την ιχνηλάτηση των προϊόντων κατά τη διακίνησή τους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Στόχος της είναι η καταγραφή και κοινοποίηση σε πραγματικό χρόνο δεδομένων που απαντούν στα ερωτήματα “Τι, Πού, Πότε και Γιατί” για συγκεκριμένα γεγονότα, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στην ιχνηλασιμότητα προϊόντων (παραλαβή, ανάκληση, αποστολή, συσκευασία, επιστροφή κλπ), αποτελεσματικότητα στην κοινοποίηση δεδομένων σχετικά με τη διακίνηση και την κατάσταση των προϊόντων (χώρα προέλευσης, επιστημονική ονομασία είδους, λίστα πιστοποιητικών, ημερομηνία έναρξης και λήξης συγκομιδής κλπ). Συνεπώς και αυξημένη πληροφόρηση προς τους τελικούς καταναλωτές. Στα πλεονεκτήματα από την χρήση της περιλαμβάνονται η καταγραφή και προέλευση πρώτων υλών και προϊόντων, η ανάδειξη διαδικασιών και σταδίων κατά την διαδρομή ενός προϊόντος στην εφοδιαστική αλυσίδα, η προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση και τα brands, αλλά και η δημιουργία αξιόπιστων ηλεκτρονικών αρχείων για χρήση σε ελέγχους ποιότητας τροφίμων. Και όλα αυτά συμβάλλουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε διαδικασία εξαγωγής.
Ο διευθύνων Σύμβουλος της Greekexports, Θωμάς Βασσάρας ως αποκλειστικός πάροχος του σήματος της V-label από το 2020 στις πιστοποιήσεις vegan-vegetarian, με περιοχή ευθύνης την Ελλάδα, την Κύπρο, τις γειτονικές μας χώρες και την Αίγυπτο, έκανε λόγο για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προϊόντων που φέρουν την συγκεκριμένη πιστοποίηση στις διεθνείς αγορές. Στις σχετικές έρευνες αγοράς καταναλωτών στην ΕΕ, αναδεικνύεται η δυναμική της αγοράς των χορτοφαγικών προϊόντων, η οποία και επεκτείνεται δυναμικά με κύριο πελάτη την πληθυσμιακή κατηγορία των ευέλικτων χορτοφάγων, που αποτελούν περίπου το 25 έως 30% των Ευρωπαίων καταναλωτών (ανάλογα με τη χώρα). Η V-label είναι το πλέον αναγνωρίσιμο σήμα για τα vegan και vegetarian προϊόντα καθώς διαθέτει 34 licensing partners σε όλο τον κόσμο και έχει σηματοδοτημένα περισσότερα από 50.000 προϊόντα από περίπου 4.000 παραγωγούς.
Στην Ευρώπη το σήμα είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμο (ενδεικτικά σε ποσοστό 97% στην Γερμανία σύμφωνα με μελέτες) και η τοποθέτησή του στο προϊόν ενισχύει την εικόνα του ακόμα και αν προέρχεται από άγνωστο ή μικρό παραγωγό. Στην Ελλάδα οι πιστοποιημένοι πελάτες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 100, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων βιομηχανιών τροφίμων που διαθέτουν προϊόντα με τα σήματα της vlabel στη μικρή και μεγάλη λιανική σ’ όλη την χώρα, καθώς και σε περισσότερες από 50 χώρες του εξωτερικού. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο και δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ