ΑΣ έρθουμε, όμως, και στο σήμερα διότι αυτό που βλέπουμε και παρατηρούμε είναι ότι το σύνδρομο της ακινησίας, να τα αφήσουμε δηλαδή όλα όπως είναι κλείνοντας τα μάτια προς το μέλλον, μάς κυνηγά ακόμα. Ιδιαίτερα με την οδό Σκουφά που ιστορικά συνδέεται με τις δικές της περιπέτειες.
Η νυν Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, ξεκίνησαν μια προσπάθεια προσαρμογής του κέντρου της Άρτας σε νέα και πάντως σύγχρονα δεδομένα με το βλέμμα στραμμένο στην βελτίωση της λειτουργικότητας, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική αγορά και σε κάθε περίπτωση κοιτάζοντας προς το μέλλον.
Σε πρώτη φάση, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, εξασφαλίστηκε ένα γενναίο ποσό για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Eμπορίου (Open Mall). Μια από τις προϋποθέσεις στη διαβούλευση για την εξασφάλιση του ποσού ήταν και η συναίνεση των καταστηματαρχών. Προς τούτο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Χουλιάρας – και προς τιμήν του – πέρα- σε πόρτα – πόρτα όλα τα καταστήματα εξηγώντας στους ιδιοκτήτες τις παραμέτρους του σχεδιασμού, παίρνοντας το «πράσινο φως».

Πρώτη φάση
Οι εργασίες της πρώτης φάσης ξεκίνησαν από την πλατεία Μονοπωλίου έως τον Άγιο Γεώργιο και τις οδούς Κ. Παλαμά και Τορέλα, και από την στιγμή που μπήκαν τα μηχανήματα ξεκίνησαν ταυτόχρονα και τα ομαδικά πυρά για την αναστάτωση, καθώς υποστηρίχθηκε, που προκλήθηκε. Μάλιστα ορισμένοι το μόνο που δεν έκαναν ήταν να ζητήσουν την κεφαλή του δημάρχου επί πίνακι.
Και ενώ καταστηματάρχες πέριξ της οδού μπορεί να είχαν κάποιο δίκιο διότι – όπως αναφέρουν – μειώθηκε η αγοραστική κίνηση, ξαφνικά είδαμε να δημιουργείται ένα… κίνημα διαμαρτυρόμενων ακόμα και από ανθρώπους που δεν εμπλέκονταν άμεσα με τις επιπτώσεις από το έργο. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η κατασκευή του προέκυψε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οπότε βρήκαν την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν για αντιπολιτευτικούς λόγους, βάζοντας στην άκρη κάθε προοπτική ανάπτυξης για μια πιο όμορφη πόλη.

Ποια η αλήθεια
Η αλήθεια είναι ότι όλοι θα περιμέναμε μια πιο γρήγορη στην παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος. Αν, ωστόσο, επιδεικνύονταν ψυχραιμία, ψάχνοντας την αιτία για την ολοκλήρωση των εργασιών, οι καλοπροαίρετοι τουλάχιστον θα την δικαιολογούσαν. Διότι από ανθρώπους που αντικείμενό τους είναι τέτοιες κατασκευές, αυτό που μάς μεταφέρεται είναι ότι από κάτω βρέθηκε ένα χάος. Εάν επρόκειτο να αλλάξουν μόνο οι πλάκες, να εξεταστεί αν το χρώμα τους θα είναι γκρι ή πορτοκαλί ή δεν ξέρουμε τι άλλο, να τοποθετηθούν φανοστάτες και πέργκολες, η παράδοση θα είχε γίνει προ πολλού.
Κατά την εκσκαφή, ωστόσο, βρέθηκαν «ταλαιπωρημένοι» αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης που αντικαταστάθηκαν, καλώδια της ΔΕΗ με αποδεδειγμένη επισ- φάλεια, δίκτυο internet που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα, δίκτυο τηλεφωνικών συνδέσεων στην ίδια κακή κατάσταση και άλλα ένα σωρό. Επομένως, δεν ήταν ένα εύκολο έργο όπως ίσως κάποιοι νομίζουμε, το οποίο αν αντιμετωπίζονταν με προχειρότητα από την Δημοτική Αρχή λέγοντας στον ανάδοχο «καλύψτε το όπως όπως…» για να αποφύγει το πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών, κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί αν το ράβε – ξήλωνε θα αποφεύγονταν ακόμα και στα άμεσα επόμενα χρόνια.

Δεύτερη φάση
Πέραν του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την πρώτη φάση δημιουργίας του «Open Mall», ο Δήμος εξασφάλισε παράλληλα χρηματοδότηση ύψους 9,4 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση που περιλαμβάνει εκτός από το υπόλοιπο τμήμα της οδού Σκουφά συνολικά 20.000 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης εξασφαλίζοντας έτσι μια πλήρη αστική παρέμβαση ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ο ανάδοχος για την κατασκευή έχει ήδη ανακηρυχθεί και δεν απομένει παρά μόνο η υπογραφή της σύμβασης, η οποία ορίστηκε για τις 30 Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ