Εγιναν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στο β΄ γύρο αναδείχτηκε νέος πρόεδρος αυτού ο κ. Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 56,5%.
Εξεπλάγησαν κάποιοι ότι ένα νεαρό παλληκάρι κάτω των 40 ετών, άγνωστος στους περισσότερους, κατόρθωσε σε λιγότερο από ένα μήνα να επιβληθεί σε εσωκομματικούς διεκδικητές, όπως η κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Παππάς και ο κ. Τσακαλώτος. Αν όμως ρίξει κανείς μια ματιά στα πρόσωπα τα οποία πλαισίωσαν τον κ. Κασσελάκη στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος (Γιώργος Τσίπρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αθηνά Λινού, Παύλος Πολάκης και στο β΄ γύρο ο «λαγός» Νίκος Παππάς) εύκολα θα καταλάβει ότι ατόφιο το μπλοκ του Αλέξη Τσίπρα εξέλεξε το νέο πρόεδρο και φυσικά με τη βοήθεια κάποιων χιλιάδων μελών του Ελληνικού «αδελφάτου» που θορύβησε τη ΝΔ με αποτέλεσμα να βγάλει τον κ. Πατέλη (σύμβουλο του πρωθυπουργού Μητσοτάκη επί οικονομικών θεμάτων) να κάνει δηλώσεις στην TV ότι και αυτός είναι παντρεμένος με άντρα, ώστε να διεκδικεί και η ΝΔ κάποιο ποσοστό από τις ψήφους του «αδελφάτου». Ο νέος τύπος «οικογένειας» που ετοιμάζονται να ψηφίσουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ!
Ο κ. Κασσελάκης είναι ένα παρένθετο πρόσωπο στην πορεία του κ. Αλέξη Τσίπρα, που αν πίστεψαν κάποιοι ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική τόσο γρήγορα (είναι σήμερα 49 ετών) θα διαψευστούν οικτρά. Ποιος έβαλε τον άγνωστο στους Έλληνες και απολίτικο Στέφανο Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ασφαλώς ο κ. Τσίπρας για να νομιμοποιείται να θέσει υποψηφιότητα. Ποια είναι τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υπέγραψαν για την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη; Σαφώς άνθρωποι προσκείμενοι στον κ. Τσίπρα, που έβαλαν την υπογραφή τους για έναν άνθρωπο που αγνοούσαν παντελώς!
Είχε εμφανιστεί ποτέ ο κ. Κασσελάκης σε όργανα του κόμματος; Είχε μιλήσει σε κάποια εσωκομματική διαδικασία; Τον γνώριζε κάποιο από τα 30 μέλη που τον πρότεινε για υποψήφιο πρόεδρο; Ασφαλώς όχι! Όλα ήταν δουλειά του κ. Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να αλλάξει την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και από κόμμα της μη κομμουνιστικής αριστεράς που ξεκίνησε, να μετατραπεί και τυπικά σε σοσιαλδημοκρατικό. Και λέω τυπικά, γιατί στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καιρό τώρα είχε κάνει προσπάθεια επέκτασης προς τον κεντρώο χώρο με την είσοδο στις γραμμές του στελεχών της σοσιαλδημοκρατίας ακόμα και της κεντροδεξιάς (Αντώναρος). Πλήρη απόδειξη περί αυτού αποτελεί η συμμετοχή του κ. Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Φυσικά αυτή η προσπάθεια μετάλλαξης βρή- κε αντιμέτωπο μέσα στο κόμμα το αριστερό μπλοκ, το οποίο έπρεπε να εξουδετερωθεί. Αυτή ήταν άλλωστε και η επιθυμία του Αμερικανικού παράγοντα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να επωμισθούν τις επερχόμενες αλλαγές στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Θράκη. Έτσι μάς προέκυψε ο Αμερικανοτραφής Στέφανος Κασσελάκης που εμφανίστηκε ως διάττων αστήρ και σε λιγότερο από ένα μήνα έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βοηθούντων και των περισσότερων τηλεοπτικών μέσων.
Ο νεαρός Loatki δεν νομίζω ότι έχει στόφα πολιτικού. Οι μέθοδοι που ακολουθεί είναι καθαρά επικοινωνιακές. Θέλει πολύ φροντιστήριο από τις παλιές καραβάνες του ΣΥΡΙΖΑ διότι όσες φορές έχει ανοίξει το στόμα του (πχ «κρατίδιο» Βόρειας Κύπρου) τα έχει κάνει θάλασσα. Από δω και πέρα θα είναι μια επικοινωνιακή μαριονέτα με επισκέψεις σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους εργασίας και χώ- ρους καιρικών καταστροφών (θυμηθείτε τον να φωτογραφίζεται με το φτυάρι στο χέρι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας).
Το σενάριο του κ. Αποστολάκη να παραιτηθεί αυτός και οι υπόλοιποι από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να γίνει βουλευτής ο κ. Κασσελάκης δεν έγινε αποδεκτό από τον τελευταίο. Είναι φανερό ότι δεν θέλει να μπει στη Βουλή ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά να μείνει πρόεδρος σε κάποιο γραφείο της Βουλής. Απέρριψε την τηλεμαχία με την κ. Αχτσιόγλου, όπου θα έβγαιναν κάποια συμπεράσματα για τις ικανότητές του, με την δικαιολογία ότι αυτός «θα κάνει ντιμπέϊτ με τον κ. Μητσοτάκη»! Δεν μας είπε όμως που θα βρει τον κ. Μητσοτάκη για να τα πουν.
Στη Βουλή αποκλείεται. Θα περιμένει τέσσερα χρόνια μέχρι τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές; Ας το ξεχάσει, γιατί όπως τον βλέπω, μια αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη θα είχε γι’ αυτόν ολέθρια αποτελέσματα που θα τον έβγαζε γρήγορα εκτός πολιτικής σκηνής, πράγμα που δεν επιθυμεί ο κ. πρέσβης που κατά τύχη (;) φωτογραφίζεται μαζί του και με τον κ. Αποστολάκη στον κήπο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Περνούσαν τυχαία τα παιδιά απέξω, τους είδε ο κ. Ντζούνης από το παράθυρο και τους φώναξε για μια… καλημέρα.
Όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργήθηκε θα φέρει αργά ή γρήγορα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πολλοί την προσδιορίζουν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Διότι ο κ. Κασσελάκης αυτή την εποχή είναι σε ταξίδι στις ΗΠΑ (;) ενώ με την επάνοδό του σκέπτεται να καταταγεί σε κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων για να υπηρετήσει την «στρατιωτική του θητεία» και δεν θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.
Πήραμε μια πρώτη γεύση των αντιθέσεων μέσα στο κόμμα κατά την ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 5 Οκτωβρίου 2023 για το νέο «οργανόγραμμα» που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης με διάφορα πρόσωπα να αναλαμβάνουν θέσεις κλειδιά, όπου υπέρ της πρότασης αυτού ψήφισαν 28 βουλευτές από τους 48, ενώ 16 ψήφισαν λευκό και τρεις ήταν απόντες. Αυτοί οι 16 βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποτελούν το 40% περίπου του συνολικού αριθμού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ήδη αρκετοί βουλευτές άρχισαν να πιάνουν στασίδια δίπλα από το νέο πρόεδρο όπως τους είδαμε έναν – έναν στην τηλεόραση. Με το νέο οργανόγραμμα συντονιστικό ρόλο θα έχει ο κ. Παύλος Πολάκης. Ο παρ’ ολίγον εκτός ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε πρωτεύοντα ρόλο! Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται! Και ο «λαγός» του α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών κ. Νίκος Παππάς και αυτός σε κάποιο σοβαρό πόστο. Είναι μία ανταμοιβή του καλού Σαμαρείτη, που παρότι καταδικασμένος παμψηφεί από το Ειδικό Δικαστήριο χωρίς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (;) όπως άλλες εποχές ο αείμνηστος Τσοβόλας, περιλήφθηκε στους συνδυασμούς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έγινε βουλευτής, προφανώς με κομματική πριμοδότηση, για να γίνει τελικά «λαγός» και με το 8,5% που έλαβε να βγάλει πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη. Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια. Πάντως αυτοί που κατηγορούσαν τον κ. Τσίπρα ως γιαλατζή αριστερό, είχαν δίκιο.

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι
επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ