Με τα πολλά και τα λίγα, λοιπόν, τους τέσσερις Δήμους μονοπώλησαν και κέρδισαν οι δήμαρχοι της δεξιάς. Μην κρυβόμαστε…
Στον Δήμο Αρταίων και στον Δήμο Νικολάου Σκουφά έγινε απλά αλλαγή προσώπων. Στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων υπήρξε πανηγυρική εκλογή των νυν δημάρχων. Αξιοπρεπέστατη εδώ η συμμετοχή των δύο υποψηφίων, που προήρχοντο από τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Η αβασάνιστη, αβίαστη, απολίτικη συνύπαρξη υποψηφίων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους της κεντρικής πολιτικής σκηνής στα δημοτικά ψηφοδέλτια δεν περιποιεί τιμή. Διότι υποτίθεται ότι γνωρίζεις πριν συμμετάσχεις την πολιτική φιλοσοφία, τις ιδέες, τις απόψεις του επικεφαλής του κάθε συνδυασμού. Όχι στην εικόνα. Ναι στο πολιτικό περιεχόμενο.
Η συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι άκρως πολιτική πράξη. Ιδέες, οράματα, προσεγγίσεις για σοβαρά θέματα της κοινωνίας, της παιδείας, της καθημερινότητας, του πολιτισμού, της υγείας είναι απαραίτητα συστατικά σε συνέχεια των κεντρικών πολιτικών επιλογών των κομμάτων που οι συμμετέχοντες – υποτίθεται – πρεσβεύουν.
Τα προβλήματα είναι τεράστια. Είναι σοβαρά. Δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ψήφο στον ξάδελφο, τον φίλο, τον γείτονα, τον επιδιώκοντα μετάθεση μετά την εκλογή που σκόπιμα έγιναν πλέον κανόνας και ασφαλώς βολεύει τον κάθε δήμαρχο που ως αυτοσκοπό έχει την δική του επιτυχία. Αλλά από το κατά πόσο οι παραπάνω θα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο και το καλό του Δήμου.
Ανάξιο σχολιασμού στον Δήμο Αρταίων είναι η μεταπήδηση από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο μόλις φάνηκε ότι έρχεται η ήττα. Καθαρός αμοραλισμός.
Η ξεκάθαρη, άκρως πολιτική θέση, για τις Περιφέρειες της χώρας με στήριξη υποψηφίων περιφερειαρχών, είναι τουλάχιστον ειλικρινέστατη. Η ετερόκλητη συμμετοχή κομματικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύο πρώτα ψηφοδέλτια στο Δήμο Αρταίων παραμένει πολιτικά μελανό σημείο σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές. Θα πρέπει τα δύο αυτά κόμματα της κεντροαριστεράς να πάρουν θέση και αποφάσεις.
Ευχάριστη η πολιτική παρουσία των δύο δημοτικών παρατάξεων στο χώρο της Αριστεράς. Ναι, έπρεπε ο λαός της Άρτας μετά την έλλειψη ψηφοδελτίων, κακώς, από τον χώρο της κεντροαριστεράς να τιμήσει με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αυτά τα δύο ψηφοδέλτια. Άξιζαν πολύ μεγαλύτερης εκπροσώπησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
Να ευχηθούμε, λοιπόν, καλή επιτυχία στους νεοκλεγέντες δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια με κοινό στόχο την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του Δήμου τους και κατ’ επέκταση όλου του νομού. Γιατί η Άρτα μας νοσεί βαριά σε όλα τα επίπεδα…
*Ο Γιώργος Πριόβολος είναι διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών, οικονομολόγος και πρώην τραπεζικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ