Δέκα αυτόματους σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των νερών τοποθετήθηκαν σε Καλαμά, Λούρο και Άραχθο ποταμό.
Στόχος είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα όπως πλημμύρες, ξηρασία αλλά και ρύπανση των ποταμών αυτών. Η τοποθέτηση έγινε από επιστημονική ομάδα του Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο πλαίσιο του έργου «Floods-Tech – Παρακολούθηση υδάτων με σύγχρονες τεχνολογίες για τη διαχείριση κινδύνου από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές».
Τα σημεία εγκατάστασης των σταθμών, επιλέχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες σχετικές υποδομές, την τρωτότητα περιοχών σε φαινόμενα πλημμυρών, τις ρυπαντικές πιέσεις όπως αυτές καταγράφονται στα σχέδια διαχείρισης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (EU 2000/60), καθώς και άλλα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Οι αυτόματοι σταθμοί που εγκαταστάθηκαν, καταγράφουν σε ωριαία βάση δεδομένα όπως η στάθμη των υδάτων, το pH, το διαλυμένο οξυγόνο, την θερμοκρασία νερού κλπ. Τα δεδομένα δημοσιοποιούνται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο μέσω της επίσημης σελίδας του έργου και είναι ανοικτά και διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ