Το τριήμερο από Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου διοργανώνεται φέτος το 2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Άρτα, στο οποίο θα συμμετέχουν έξι συγγραφείς, εκ των οποίων ένας (Άρνε Νταλ) από την Σουηδία, ενώ το παρόν της θα δώσει και η Ιωάννα Πετρίδου που είναι η διοργανώτρια του αντίστοιχου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Αθηνών και που ουσιαστικά βοηθά στην υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου project στην πόλη μας.
Οι συγγραφείς που θα συμμετέχουν είναι: Ο κορυφαίος Ευρωπαίος στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, Σουηδός, Άρνε Νταλ που παρεμπιπτόντως το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν εμπνευσμένο από την σφαγή στην Χίο, ενώ έχει συγγράψει και πάρα πολλά άλλα βιβλία που έχουν γίνει best sellers.
Ο μαθηματικός – συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης που έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων, ενώ η κινηματογραφική ταινία «Έτε- ρος εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια, είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών.
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας αστυ- νομικών μυθιστορημάτων, όπου ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ και θα είναι και ο μεταφραστής του Σουηδού καλεσμένου Arne Dahl.
Ο Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος που θα μιλήσει για τα βιβλία του ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην πραγματοποίηση του κυνηγιού του θησαυρού, που θα είναι τόσο για τους μικρούς φίλους την Κυριακή 26 Νοεμβρίου αλλά και του κυνηγιού του θησαυρού για ενήλικες με Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, όπου θα εμπλακούν τα μνημεία της πόλης μας και η ιστορική τους διαδρομή.
Ο εξαιρετικός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Γρήγορης Αζαριάδης, που έχει ένα μεγάλο συγγραφικό έργο στο είδος αυτό.
Ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης με πλούσιο συγγραφικό έργο με ποικίλη θεματολογία.
Η Ιωάννα Πετρίδου που είναι η διοργανώτρια του αντίστοιχου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Αθηνών και που ουσια- στικά μας βοηθά να υλοποιήσουμε ένα τόσο μεγάλο project στην πόλη μας.
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα, το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» με έναρξης 8 το βράδυ. Θα υπάρξουν χαιρετισμοί, και μετά από μισή ώρα θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο σε κείμενο του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ».
Στις 9 το βράδυ θα προβληθεί αστυνομικό φιλμ noir από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας. Συζήτηση στο τέλος της ταινίας. Στον χώρο της εκδήλωσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά έκθεση φωτογραφίας από τις δύο Φωτογραφικές Ομάδες της πόλης μας.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο το πρωί, το Φεστιβάλ μεταφέρεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Μόραλης» και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στις 11 οργανώ- νεται το κυνήγι θησαυρού για ενήλικες με αστυνομική πλοκή από πολιτιστικούς Συλλόγους, στα πολιτιστικά μνημεία της πόλης της Άρτας με στόχο την ανάδειξή τους. Η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ο περίπατος θα καταλήξει στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Άρτας.
Παράλληλα, επίσης 11 το πρωί, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Άρτας ο Σύλλογος «Φί-λοι του Βιβλίου Άρτας», η νηπιαγωγός – θεατρολόγος Αφροδίτη Κατσαούνου και η Ιωάννα Πετρίδου από την Agatha με γρίφους και παιχνίδια θα παρουσιάσουν το παιδικό βιβλίο «Τα Γατόνια» σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», 6 το απόγευμα, ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης, μέσα από τα βιβλία του θα ταξιδέψει το κοινό στους παράλληλους κόσμους των μαθηματικών και της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τίτλος της ομιλίας «Τα Μαθηματικά στην Αστυνομική Λογοτεχνία». Στις 7:30 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, διοργανώνεται τιμητική εκδήλωση για τον Arne Dahl.
Με τον διάσημο Σουηδό συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι συγγραφείς Γρηγόρης Αζαριάδης και Βαγγέλης Γιαννίσης, συστήνοντας την Σκανδιναβική Αστυνομική λογοτεχνία και έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του είδους της. Στις 9 θα ανακηρυχθεί προκήρυξη διαγωνισμού ασ- τυνομικού διηγήματος. Παρουσίαση λεπτομερειών από την αρχή της συγγραφής έως την έκδοση συλλογικού τόμου για το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Στις 9:15 θα παρουσιαστεί θεατρική παράστα-ση από την Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Άρτας και συγκεκριμένα από την θεα- τρική τους ομάδα «Υπόθεση 19».
Το Φεστιβάλ κορυφώνεται την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», ξεκινώντας με το κυνήγι θησαυρού για παιδιά με τον Κώστα Στοφόρο και τίτλο «Έγκλημα στην βιβλιοθήκη». Η δράση θα καταλήξει στην αίθουσα του «ΣΚΟΥΦΑ» όπου ο Σύλλογος «Φίλοι του Βιβλίου Άρτας», ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Η πολυθρόνα του Νίτσε» και συγ- γραφέας Γιάννης Σιδεράκης θα διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του Κώστα Στοφόρου. Παράλληλα, 11:15 το πρωί, στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», ο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Arne Dahl θα πραγματοποιήσει δωρεάν σεμινάριο δημιουργικής γραφής.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα στις 6, μέσω του Φεστιβάλ θα γίνει γνωριμία με τον Βαγγέλη Γιαννίση. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Γρηγόρη Αζαριάδη για όλο το έργο του και παράλληλα θα γίνει αναφορά στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο άλλος αδερφός». Στις 7:30 θα γίνει αναφορά στην προϊστορία και ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Με χιούμορ και γνώση οι συγγραφείς Τεύκρος Μιχαηλίδης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και Γρηγόρης Αζαριάδης, θα συνοδεύσουν τους παρισταμένους σε όλη την διαδρομή από την «προϊστορία» της αστυνομικής λογοτεχνίας έως την κλασσική και σύγχρονη Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Μετά το πέρας αυτής της ενότητας θα ακολουθήσει πανηγυρική λήξη του 2ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας, με την Φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» που θα ερμηνεύσει γνωστά μουσικά κομμάτια από κινηματογραφικές ταινίες.
Παράλληλα, οι δύο Φωτογραφικές Ομάδες της Άρτας θα πραγματοποιήσουν τριήμερη έκθεση φωτογραφίας, με θέμα σχετικό με το αστυνομικό noir, στον προθάλαμο της αίθουσας του ίδιου Συλλόγου.
Συνδιοργανωτές του 2ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας είναι: Φροντιστήριο Μέ- σης Εκπαίδευσης «Αστρολάβος». Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ».Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας. Φωτογραφική Ομάδα ART.A’S (ΦΟΑ). Φωτογραφική Ομάδα Άρτας, ΦωτΟαρτ. Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας (Θεατρική ομάδα «Υπόθεσις 19»). Φίλοι του Βιβλίου Άρτας. Σύλλογος «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ». Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Άρτας. Επιμελητήριο Άρτας.Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Δήμος Αρταίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ