Ο Νίκος Δήμου έχει γράψει ένα βιβλίο ποιημάτων, στο οποίο αναφέρεται στις γάτες. Κάθε ένα αφιερώνεται σε μια γάτα. Αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα που έλαβα πρόσφατα. Τόσο αληθινό και τόσο πραγματικό.
Στον «Επίλογό» του γράφει: Τα ζώα είναι αυτά που είναι: καθαρή φύση. Τίμια κοιτάνε, κατάματα. Ο άνθρωπος έξω από τη φύση αναζητά. Το ζώο είναι. Ο άνθρωπος γίνεται, Αν μπορεί. Πρόσεξε αυτόν που δεν αγαπά τα ζώα.Η ανθρωπιά του αδύναμη. Το ζώο μέσα του αντιδρά. Πρόσεξε αυτόν που δεν αγαπά τις γάτες. Κάπου φοβάται. Κάπου τρέμει. Κάπου κρύβεται.
Ο Χίτλερ μισούσε τις γάτες. Κι ο Καίσαρας. Κι ο Ναπολέων. Όλοι οι τύραννοι. Οι δικτάτορες. Οι κήνσορες. Βλέπουν στις γάτες τα όρια της δύναμής τους. Γάτα στο τσίρκο; Ποτέ! Αδιαμαρτύρητα πεθαίνουν αλλά δε δαμάζονται. Η πιο ανθρώπινη αρετή φωλιάζει στις γάτες.

Έγραψαν, επίσης, για το βιβλίο: «Όλοι οι “τύποι” σου είναι αληθινοί και υπέροχοι», από τον πρόλογο του Οδυσσέα Ελύτη.
«Σε μένα οι φωτογραφίες του βιβλίου σου μου έκαναν ιδιαίτερο δώρο, χωριστό, από μέρους τους: τη σε βαθμό μοναξιάς ωραιότητά τους», Κική Δημουλά.
«Έχει μία τελειότητα αυτό το βιβλίο – τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό που ήτανε να είναι και που έγινε. Το διάβασα δέκα φορές από χτες και βούρκωσα άλλες τόσες». Ζυράννα Ζατέλη.
«Αν δεν είχε ήδη λεχθεί, θα το χαρακτήριζα κι εγώ το πιο ανθρώπινο βιβλίο του. Μερικά από τα ποιήματα αυτής της συλλογής πρέπει να μπουν όχι μόνο στις πολύ εκλεκτικές ποιητικές ανθολογίες (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά στα αναγνωστικά του δημοτικού και του γυμνασίου», Γιάννης Μαρίνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ