ΣΤΗ νυν θητεία των εκλεγμένων στους Δήμους που παρέρχεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 μοναδική γυναίκα δήμαρχος μεταξύ των 18 Δήμων της Ηπείρου ήταν η Ροζίνα Βαβέτση (Νικολάου Σκουφά).
Αυτή τη φορά απέτυχε να εκλεγεί, όμως γυναικεία παρουσία στο ύπατο αξίωμα θα υπάρξει και θα είναι ξανά μοναδική. Ο λόγος για την Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ (φωτο) που αναδείχθηκε δήμαρχος Μετσόβου από τον πρώτο γύρο των εκλογών με 54,10% έναντι 45,90 του Θεόφιλου Σούλτη.
Ας την γνωρίσουμε: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μέτσοβο και μετά τα τρία χρόνια που φοίτησε στο εκεί γυμνάσιο ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία. Σπούδασε στο Παρίσι και την Αμερική φωτογραφία, εργαζόμενη στο περιοδικό ELLE, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου σε προγράμματα που στόχο είχαν την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Ασχολήθηκε, επίσης, επαγγελματικά με τον τουρισμό, ιδρύοντας την «Eco Experience», με αντικείμενο την διοργάνωση εξειδικευμένων και εξατομικευμένων εκδρομών στην Ήπειρο. Είναι μέλος ΔΣ του Φορέα Προστασίας και Κοινωνικής Ένταξης Αυτιστικών Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων «Αβάλη». Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Μετσόβου την περίοδο 2003 – 2006 και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου. Είναι παντρεμένη με τον Δαμιανό Αμπακούμκιν, γνωστό αρχιτέκτονα, και μητέρα του Βίκτωρα, της Ελένης και του Μάρκου.
«Βαρύ» το πολιτικό όνομα που φέρει καθώς είναι κόρη του Γιάννη Αβέρωφ, πρώην δημάρχου Μετσόβου (από το 1978 έως το 1986), βουλευτής της ΝΔ εκλεγμένος στα Ιωάννινα στις αναμετρήσεις του 1989 έως 1990. Στις ευρωεκλογές του 1999 αναδείχθηκε ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα, έχοντας τοποθετηθεί στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου. Στη θέση αυτή παρέμεινε έως το 2004.
Είναι γιος του Μιχαήλ Αβέρωφ και της Μαρίνας Παπαστράτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την οικογένεια Αβέρωφ και από την πλευρά της μητέρας του από την οικογένεια Παπαστράτου με την γνωστή καπνοβιομηχανία. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας ήταν θείος του και ο Ιωάννης Παπαστράτος παππούς του. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε στην καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος». Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ