ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ δύο τηλεφωνήματα μέσα σε μισή ώρα για το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο, στο οποίο επικαλούμενοι πηγές ανθρώπων με αμεσότητα στην παραγωγή και διακίνηση ακτινιδίων, αναγράφαμε ότι η τιμή εκτιμάται για φέτος στα 50 έως 70 λεπτά το κιλό.
Στο πρώτο τηλεφώνημα ο παραγωγός Θ.Θ. με πολιτισμένο τρόπο έδωσε όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο και μπορέσαμε να ανταλλάξουμε δύο κουβέντες. Όπως μας είπε το κόστος παραγωγής φτάνει στα 50 λεπτά το κιλό και πως δίνοντας στη δημοσιότητα τέτοιες τιμές θα τις επικαλούνται οι έμποροι και μεσάζοντες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρεθούν σε δύσκολη θέση στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι συνάδελφοί του φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν υψηλότερες τιμές και εις ότι μάς αφορά αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι καλά θα κάνουν. Αν τα καταφέρουν κιόλας θα προσθέσουμε και τη λέξη «μπράβο τους». Ως «ταβάνι» θέτουν τα 90 λεπτά το κιλό για τα καλά ακτινίδια.
Στο δεύτερο τηλεφώνημα ο συνομιλητής ξεκίνησε ιδιαιτέρως επιθετικά φτάνοντας στο σημείο να μάς απειλεί κιόλας γιατί – λέει – παίζουμε το παιγνίδι των εμπόρων! Ποιοί, εμείς! Εμείς που πέρυσι κι όλα τα προηγούμενα χρόνια τούς κατακεραυνώνουμε κάνοντας κατ’ επανάληψη λόγο για εκμετάλλευση του ιδρώτα των αγροτών, για ασέβεια προς τον μόχθο και την αγωνία τους, για αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, για εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν, για την δημιουργία καρτέλ με σκοπό την αγορά του προϊόντος μπιρ παρά.
Στην επιμονή μας να μιλήσει με ονοματεπώνυμο όπως κάναμε εμείς δεν το αποκάλυψε ποτέ, συνεχίζοντας τον… εξάψαλμο! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μάς πει να αποσύρουμε τις εφημερίδες από τα περίπτερα διότι δημιουργούμε μεγάλο κακό κι άλλα ηχηρά παρόμοια κλείνοντας στο τέλος το τηλέφωνο. Τον πληροφορούμε πως ούτε φοβόμαστε, ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Ταυτοχρόνως, όμως, είμαστε και υπέρ του διαλόγου ακόμα και με τους υβριστές μας. Αν ηρεμήσει και ανακτήσει την ψυχραιμία του εδώ είμαστε για να τα πούμε. Η διεύθυνση είναι γνωστή, το όνομά μας το είπαμε ποιο είναι. Υπό το βάρος των απειλών, ωστόσο, καμία κουβέντα μαζί του κι ας πιστεύει ό,τι θέλει.
Λοιπόν, πριν τα δύο αυτά τηλεφωνήματα είχαμε ήδη αναγράψει σχόλιο για το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας (σελίδα 5), σύμφωνα με το οποίο νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεγάλες ποσότητες καλών ακτινιδίων εκτιμάται ότι θα πουληθούν πάνω από 80 λεπτά το κιλό, με κάποιους να κάνουν αναφορές για ψηλότερα ακόμα και από τα 90 λεπτά το κιλό. Μια τέτοια εξέλιξη θα γίνει δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση όχι μόνο από τους παραγωγούς αλλά και από την οικονομία της αγοράς που περιμένει ανάσες από άλλους κλάδους για να βελτιώσει την εικόνα της.
Και κάτι επιπλέον με αφορμή τα δύο τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε. Τις τιμές δεν τις διαμορφώνουν τα δημοσιεύματα και κυρίως αυτά που περιγράφουν μια κατάσταση. Διαμορφώνεται από τις απευθείας διαπραγματεύσεις παραγωγών και εμπόρων που πολλοί εξ αυτών διαθέτουν μεσάζοντες. Αν θεωρούν ότι φέτος είναι ευκαιρία να πετύχουν όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές αναπληρώνοντας και μέρος της χασούρας από την περυσινή χρονιά, στο χέρι τους είναι να εμφανιστούν διεκδικητικοί και παράλληλα θέτοντας αδιαπραγμάτευτο τον στόχο για 90 λεπτά το κιλό τα καλά. Για να το καταφέρουν, όμως, κι αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα, χρειάζεται να πάνε οργανωμένα, διότι ο καθένας μόνος του, υποχωρούν ενίοτε τα διαπραγματευτικά ατού.
Όσοι απ’ αυτούς που σήμερα ξιφουλκούν εναντίον μας διαβάζοντας μόνο το ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο, έχουμε να τούς πούμε ότι κατά το παρελθόν μιλήσαμε άπειρες φορές για την αναγκαιότητα δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, οι οποίες θα τούς εκπροσωπούν στις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας ικανοποιητική ανταμοιβή των κόπων τους και φυσικά τιμές πολύ πιο πάνω από το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση πάντα μαζί τους ήμασταν και πάντα δίπλα τους θα είμαστε. Και απέναντι βεβαίως σε όσους επιχειρούν την εκμετάλλευσή τους. Μηδέ των εμπόρων εξαιρουμένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ