«Με επιτυχία», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της Ήπειρος ΑΕ, «πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της Ζίτσας το Φεστιβάλ με τίτλο “Γαστρονομική Γέφυρα Ηπείρου ”, στο πλαίσιο του σχεδίου της διατοπικής συνεργασίας “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ – Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός“ που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με 23 Αναπτυξιακές Εταιρίες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/LEADER 2014 – 2020».
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Το Φεστιβάλ προσέλκυσε δεκάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από δημιουργικά πιάτα που ετοίμασαν οι σεφ του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 από τοπικά προϊόντα, όπως μέλι, καπνιστή πέστροφα, τυριά, μανιτάρια και άλλα, πλαισιωμένα από κρασί, επίσης τοπικής παραγωγής και κοκτέιλ, δημιουργώντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία για όλους τους παρευρισκόμενους.
Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ, η εκπρόσωπος της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, Κατερίνα Καρακώστα παρουσίασε τους στόχους της διατοπικής συνεργασίας ενώ η εκπρόσωπος της αναδόχου διοργανώτριας εταιρείας Branding Greece Έλσα Εξάρχου, μίλησε για την γαστρονομική παράδοση της περιοχής και την αναγκαιότητα διασύνδεσης των τοπικών παραγωγών με την τουριστική εμπειρία. Στους συμμετέχοντες τοπικούς παραγωγούς απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο προσφοράς».
Μια μέρα πριν, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ πραγματοποίησε 29 εκδήλωση – workshop για τον οινοτουρισμό με τίτλο «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες», στο πλαίσιο του σχεδίου της διατοπικής συνεργασίας «Οργάνωση και προβολή οινοτουρισμού» που υλοποιείται από 22 Αναπτυξιακές Εταιρίες στην Ελλάδα μέσω των τοπικών προγραμμάτων CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020.
Σε ανακοίνωση Τύπου σημειώνεται ότι «το workshop που αφορούσε επαγγελματίες της οινοποιίας, του τουρισμού, της εστίασης, του πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης, διεξήχθη διαδραστικά με αρχές βιώσιμης προσέγγισης και ανάπτυξης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο σε φυσικό χώρο – αμπελώνα στην αμπελοοινική περιοχή της Zίτσας.
H εκπρόσωπος της ΟΤΔ της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ Κατερίνα Καρακώστα ανέλυσε τους στόχους της διατοπικής συνεργασίας ενώ η εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας Branding Greece Έλσα Εξάρχου, ανέπτυξε την σχέση μεταξύ των θεματικών μορφών τουρισμού και την αναγκαιότητα διασύνδεσής τους για την προώθηση οινοτουριστικών εμπειριών στην Ήπειρο. Το workshop έκλεισε με γευσιγνωσία ελληνικών Hπειρωτικών οίνων (νομού Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας) μαζί με μαγειρική τοπικών συνοδευτικών εδεσμάτων από Ηπειρώτη Chef».