Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης της «περαταριάς» που βρίσκεται στην Πέρδικα Μηλιανών Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Με ανακοίνωσή τους κάτοικοι της περιοχής ευχαριστούν θερμά τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά. Το αίτημά τους γίνεται πράξη. Στη συνέχεια σειρά έχει η άλλη «περαταριά» που βρίσκεται στον Μεσόπυργο.
Η «περαταριά» στην Πέρδικα Μηλιανών, στην Κοιλάδα του Αχελώου, στα σύνορα με το νομό Καρδίτσας, είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής μηχανικής. Υπάρχει και μια ακόμα επτά χιλιόμετρα πιο κάτω στο χωριό Μεσόπυργος Άρτας. Είναι δύο μοναδικά για τη χώρα χειροκίνητα τελεφερίκ – βαγονάκια με τροχαλία και συρματόσχοινο, που χρησιμοποιούνται από το 1955 προκειμένου να διασχίζουν ντόπιοι και επισκέπτες τον Αχελώο.
Μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή που για τους κατοίκους, όμως, αποτελεί καθημερινότητα, καθώς πρόκειται για το πιο κοντινό μέσο, το οποίο συνδέει την Θεσσαλία με την Ήπειρο και το μοναδικό μέσο μετακίνησης για να μπορούν να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες (μεταφορά αγαθών και προϊόντων), καθώς η μόνη γέφυρα βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά. Παλαιότερα τοποθετούνταν «οδηγός του πορθμείου» ένας κάτοικος που ήταν υπεύθυνος για την λειτουργία του. Σε περίπτωση απουσίας του οδηγού το πορθμείο κλειδώνονταν για την ασφάλεια των κατοίκων.
Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, δεν υπήρχε οδηγός και οι κάτοικοι χειρίζονταν μόνοι τους το τελεφερίκ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Από τις αρχές του 2018 σταμάτησε να λειτουργεί η «περαταριά» Μεσοπύργου και οι κάτοικοι ζήτησαν από την Περιφέρεια Ηπείρου την επισκευή της. Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, με εντολή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, πήγε επιτόπου και δεσμεύτηκε για την επισκευή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ