Η 26η Σεπτεμβρίου είναι γιορτή της γλωσσικής πολυμορφίας στην Ευρώπη. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2001.

Είναι η ημέρα που το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέονται με σχολεία, πανεπιστήμια, φορείς, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να εορτάσουν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και όχι μόνο, με διάφορες λογοτεχνικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές δράσεις κατάλληλες για κάθε ηλικία και κάθε προσωπικότητα.
Αυτό το ποικίλο μωσαϊκό γλωσσών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα πρέπει να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε.
Οι γλώσσες χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή ενώ διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Και ασφαλώς εξοστρακίζουν την ξενοφοβία.
Στην Ευρώπη σήμερα ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι. Μιλώντας για γλώσσες στην Ευρώπη εννοούμε όχι μόνο τις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών της ηπείρου και τις γλώσσες των μεταναστών που φιλοξενούνται σε αυτά αλλά και τις διαλέκτους που συναντά κανείς σε μικρότερες ή μεγαλύτερες περιοχές των χωρών. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για γλώσσες που μιλά μια χούφτα ανθρώπων, οι γλώσσες όμως αυτές είναι πολύτιμες αν και ένα άρτιο κείμενο γραμμένο σε διάλεκτο δεν θα μπορούσε να είναι καν υποψήφιο για ένα βραβείο λογοτεχνίας στην Ευρώπη.
Η πλέον διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι η Αγγλική καθώς 34% των Ευρωπαίων πολιτών τη χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα, ακολουθείται δε από την Γερμανική 12% και την Γαλλική 11%. Οι πιο γλωσσο- μαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% του πληθυσμού μπορεί να επικοινωνήσει σε τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, ακολουθούνται δε από τους Μαλτέζους σε ποσοστό 93%. Αντιθέτως, μόνο 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα.
Ένας στους δυο Έλληνες (49%) συνεννοείται σε μια ξένη γλώσσα, ποσοστό που εμπίπτει στον κοινοτικό μέσο όρο. Εμφανώς πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές καθώς οκτώ στους δέκα επικοινωνούν τουλάχιστον σε μια ξένη γλώσσα.
Η ΕΕ επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε προγράμματα προώθησης της εκμάθησης γλωσσών όπως το Socrates και το Leonardo da Vinci, που κυρίως αφορούν στην ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών σε διαφορετικά σχολεία και πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Ειδικότερα οι δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της γλωσσικής εκπαίδευσης, αποσκοπούν στην κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των σαράντα έξι (46) κρατών-μελών του, με την προώθηση της ποιοτικής διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών, μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, των θετικών συμπεριφορών, την εκπαιδευτική επιτυχία με κύριο στόχο την εδραίωση της δημοκρατίας και την εμπέδωση της ειρήνης.
Σε τοπικό επίπεδο ενημερώνουμε ότι στα 24 Κέντρα Ξένων Γλωσσών των μελών μας διδάσκονται σε άριστο βαθμό με άριστη μεθοδολογία οι παρακάτω γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Λειτουργούν τμήματα για παιδιά και ενήλικες ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν με τον διδάσκοντα ατομικά προγράμματα σπουδών για κάλυψη των αναγκών τους όσον αφορά τη γλωσσομάθεια. Προτρέπουμε τους πολίτες της περιοχής μας να επισκεφθούν τα σχολεία μας για να συζητήσουν με τους πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς και να δουν από κοντά τους πιστοποιημένους χώρους μας.
Ενόψει του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και στο πλαίσιο των δράσεων για την πολυγλωσσία, ο Σύλλογος μας οργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής European Day Contest με θέμα ‘η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών‘. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά οι μαθητές των ΚΞΓ Palso Άρτας, οι οποίοι θα ενημερωθούν ανάλογα στα ΚΞΓ που φοιτούν.
Επίσης λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ποδηλατοβόλτα μας που είναι αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, μετατίθεται την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Για το ΔΣ υπογράφουν η πρόεδρος Βέκη Αθανασάκη και η γενική γραμματέας Ευαγγελία Ντούλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ