Του Νίκου Ευταξία*

Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι δεν θα μιλήσουμε πολιτικά ενόψει των δήθεν ακομμάτιστων αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν ο βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας του τόπου ξεχαρβαλώνεται απ’ όλες τις πάντες.
Αυτό το κτίριο που βρίσκεται στο λόφο Περάνθης και για τους παλιότερους βρισκόταν στον χώρο του παλιού πλέον νοσοκομείου επί της οδού Ζάρρα με όλο το κατά καιρούς προσωπικό του διέγνωσε, θεράπευσε και γιατροπόρεψε όλους εμάς για δεκαετίες. Το ίδιο συνεχίζει να κάνει ακόμα αγόγγυστα. Φαίνεται, όμως, πως στον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής, όπως συμβαίνει με όλα τα επαρχιακά Γενικά Νοσοκομεία, δεν χωράει. Κοστίζει το επιστημονικό προσωπικό του, κοστίζουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοί του! Τα παλαμάκια και οι δηλώσεις ηρωισμού, όμως, δεν σώζουν ανθρώπους!
Επί χρόνια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με οργανωμένες κινητοποιήσεις, διαμαρτύρονται, προειδοποιούν, επισημαίνουν τα αυτονόητα: Δεν μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείου χωρίς προσωπικό. Η υπερεφημέρευση δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η επακόλουθη αδυναμία αντιμετώπισης περιστατικών, μεταφέρει το βάρος σε άλλα νοσοκομεία επιτείνοντας το πρόβλημα. Ήδη η κατάσταση στο ακτινολογικό τμήμα, στην Παθολογική, Πνευμονολογική και Χειρουργική κλινική έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια και τις αντοχές των εργαζομένων.
Κι άμα! Η αλυσίδα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής (υπουργείο Υγείας – Υγειονομική Περιφέρεια – διοίκηση νοσοκομείων), εν χορώ κλίνει σε όλες τις πτώσεις την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, τις συγχωνεύσεις, τις περικοπές σε προϋπολογισμούς, τα έσοδα, τις ΣΔΙΤ. Μ’ άλλα λόγια το τραγούδι της χορωδίας έχει τίτλο «ιδιωτικοποίηση». Για να επιτευχθεί, όμως, χρειάζεται πρώτα υποβάθμιση. Το ζούμε ήδη. Ούτε κουβέντα για τις θέσεις γιατρών που πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Ούτε κιχ για το γεγονός ότι είναι ουσιαστικά επισφαλής η εφημέρευση του νοσοκομείου και το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.
Δε θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τους τοποτηρητές της κυβερνητικής πολιτικής Υγειονομική Περιφέρεια και διοίκηση νοσοκομείου. Ούτως ή άλλως και το όραμα του υπουργού είναι εφημερατζίδικα πολέμου και διαλυμένα Κένταρ Υγείας για το μπίθουλα και τα φιλέτα του ΕΣΥ στην μαντάμ Σουσού! (βλέπε ογκολογικό Παίδων Αγία Σοφία). Αλλά, παρασύρθηκα, αυτά τα λεν οι κομμουνιστές! Όλος ο κόσμος τα λέει πατέρα, απάντησε ο Κ. Τσάκωνας στον Β. Διαμαντόπουλο στην ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα του Θ. Μαραγκού.
Συνοψίζοντας να επισημάνω ότι η διάλυση του νοσοκομείου μας (όλων μας είναι), υποβαθμίζει και το επιστημονικό έργο όλων των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων στην πρωτοβάθμια υγεία.
Η επιστημονική επάρκεια και η πλάτη που έβαλαν όλα τα χρόνια οι συνάδελφοί μας στο νοσοκομείο δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγες λέξεις. Όταν αυτοί μπορούν να δουλεύουν με αξιοπρεπείς συνθήκες τότε και εμείς γινόμαστε καλύτεροι για τους ασθενείς! Για όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου απευθυνόμαστε για τις επόμενες μάχες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι εκεί γιατί το ζήτημα της υγείας αφορά όλο τον λαό σε κάθε τόπο.
*Ο Νίκος Ευταξία είναι γιατρός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αρταίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ