Του Αριστοτέλη Μπακόλα*

Συζητώντας με συμπολίτες και αναπολώντας δροσερά βράδια του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου απολαμβάνοντας μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις διερωτηθήκαν γιατί είναι κλειστό! Έτσι μου δόθηκε η αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο.
Το θέατρο στο Κάστρο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1980 με ενέργειες του τότε νομάρχη Άρτας και του τεχνικού του συμβούλου. Τη συντήρησή του ανέλαβε ο Δήμος Αρταίων (δήμαρχος Χρ. Παπαγεωργίου). Η κατασκευή ήταν «λυόμενου τύπου» με μεταλλικά ικριώματα «Βιοσωλ» και ξύλινα καθίσματα. Μιλάμε για τεχνικά μέσα και τεχνολογία 35 χρόνια πριν. Το έργο αγκαλιάστηκε από τους Αρτινούς όλων των ηλικιών.

Όταν το 1990 αναλάβαμε το Δήμο με δήμαρχο τον αείμνηστο Κώστα Βάγια, ο δήμαρχος και όλη η Δημοτική Αρχή εκτίμησε και στήριξε αυτό το έργο που αποτελούσε «πραγματικό στολίδι για την πόλη». Θυμάμαι από τον Μάιο κάθε χρόνο γινόταν συντήρηση, έλεγχος των ικριωμάτων, των ξύλινων κατασκευών, τοποθετήσαμε φωτιστικά ασφαλείας και ζητήθηκε η έγκριση από την Αρχαιολογία για πλαστικά καθίσματα πλάτης. Τις εργασίες αυτές παρακολουθούσα από κοντά γιατί ο δήμαρχος μου ανέθεσε κυρίως τεχνικά θέματα αφού την πρώτη τετραετία του Κ. Βάγια ήμουν ο μόνος μηχανικός δημοτικός σύμβουλος.

Όπως γνωρίζετε ήμουν δημοτικός σύμβουλος και τα 12 χρόνια της θητείας Κώστα Βάγια ως δημάρχου με ανάθεση καθηκόντων αντιδημάρχου και εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου. Στο Κάστρο, λοιπόν, κάθε καλοκαίρι φρόντιζε ο ίδιος ο δήμαρχος με την ομάδα που είχε για τα πολιτιστικά για τις εκδηλώσεις. Απολαύσαμε συναυλίες του Χατζηδάκη, του Ξαρχάκου, του Μαρκόπουλου. Πλήθος επώνυμων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, κωμωδίες, τραγωδίες, τοπικές θεατρικές ομάδες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κλπ.

Επώνυμοι καλλιτέχνες που το επισκέφθηκαν για πρώτη φορά έμειναν ενθουσιασμένοι από τον χώρο και την ακουστική του και έμπειροι όπως ήταν εισηγούνταν στον δήμαρχο προτάσεις για την καλυτέρευσή του. Δυστυχώς σήμερα είναι κλειστό και οι Αρτινοί στερούνται έναν χώρο δεμένο με την πόλη. Και ενώ η σύγχρονη τεχνολογία με τους σχεδιασμούς, τα υλικά που υπάρχουν, ελαφρές κατασκευές με εγγυημένη στατική επάρκεια αμφιθεατρικού τύπου και ένα σωρό άλλες τεχνικές λύσεις, η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος δείχνουν αδυναμία να το επαναλειτουργήσουν.

Το δημοτικό θέατρο στο Κάστρο δεν ανακατασκευάστηκε και είναι κλειστό με ευθύνη τους! Δεν τους ενδιαφέρει. Οι δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής ότι δεν έχει δεύτερη έξοδο κινδύνου, ότι η στατική επάρκεια δεν ελέγχθηκε είναι κατά την άποψή μου ανυπόστατες. Όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. Η τεχνολογία σήμερα δίνει πολλές δυνατότητες για να γίνει και καλύτερο και με άδεια. Απλώς δεν τους ενδιαφέρει.

*Ο Αριστοτέλης Μπακόλας είναι μηχανικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αρταίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ