ΟΠΩΣ και να το κάνουμε κάθε εκλογική αναμέτρηση μια όψη σκληράδας την έχει. Κι από μόνη της νάθελε να την αποφύγει φροντίζουν οι αντιμαχόμενοι για να την αποπνέει.

ΕΥΤΥΧΩΣ, όμως, που υπάρχουν διάδρομοι με οάσεις οπότε νάτες και οι ανάσες που επιζητάμε. Σε μια απ’ αυτές μάς οδηγεί ο επιστήθιος φίλος και πολύτιμος συνεργάτης μας Βασίλης Α. Τάτσης, φιλόλογος – συγγραφέας με το νέο του βιβλίο «Το Φως στα Μάτια των Άλλων» που είναι έτοιμο προς κυκλοφορία. Το περιμένουμε για να… λάμψουν και τα δικά μας μάτια.

ΥΠΑΡΧΕΙ, εν τω μεταξύ, κι άλλο ένα… φως που από την άκρη του τούνελ καθώς το βλέπουμε λάμπει πλέον δίπλα μας. Μιλάμε για το Οθωμανικό Τέμενος Ιμαρέτ, του οποίου η αποκατάσταση και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ύστερα από συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου απέκτησε ανάδοχο. Έργο αναμφισβήτητα με πολλαπλό συμβολισμό.

ΤΟ έργο αποκατάστασης του Ιμαρέτ αν μη τι άλλο – πέραν των άλλων – αποτελεί δικαίωση για τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας και εκ νέου υποψήφιο Βασίλη Ψαθά που το είχε τοποθετήσει πολύ ψηλά στην ατζέντα, πιέζοντας ασφυκτικά προς πάσα κατεύθυνση. Όπως επίσης πολλές ήταν οι συνομιλίες με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη για να το δούμε όπως παλιά, ο οποίος προχώρησε το έργο. Οφειλόμενοι οι έπαινοι.
ΜΕ την επιμονή του για το Ιμαρέτ, ο Βασίλης Ψαθάς πέτυχε και κάτι άλλο. Κατέρριψε τον μύθο ότι όλα πάνε στα Ιωάννινα. Διότι μπορεί στην εν λόγω πόλη να εντάχθηκε προς αποκατάσταση το Τζαμί Καλούτσανης, όμως έφερε το… ματς στο 1-1 με το Οθωμανικό Τέμενος στην Ελεούσα Άρτας. Αν και Παναθηναϊκός τα πήγε μια χαρά…!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ χαρά και ικανοποίηση, εξάλλου, θα πρέπει να αισθάνεται για την εξέλιξη αυτή και ο συμπατριώτης μας από το χωριό Μελάτες, συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, που με το βιβλίο του «Ιμαρέτ, στη σκιά του Ρολογιού», το διαφήμισε σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ήταν το ιστορικό μυθιστόρημα με το οποίο έλαβε το πρώτο βραβείο αναγνωστών. Κατά κάποιο τρόπο έβαλε το δικό του λιθαράκι.

ΚΑΙ πάμε τώρα στα προεκλογικά. Από τον Δήμο Νικ. Σκουφά ξεκίνησε τις συγκεντρώσεις ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα νίκης». Για τον τρόπο επιλογής των εγκαινίων εκστρατείας του δεν μπορεί παρά το χεράκι του να έβαλε ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού και εκ νέου υποψήφιος Στάθης Νάνος, γιατρός, που κατάγεται από το Κομπότι. Τούφτιαξε καλή συγκέντρωση πάντως.

ΜΕΤΑ την παρουσίαση των υποψηφίων και στους τέσσερις νομούς, στα Ιωάννινα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης έβγαλε φωτογραφίες με τους διεκδικητές ψήφου ξεχωριστά ανά Περιφερειακή Ενότητα. Μετρήσαμε και από τους 23 της Άρτας παρόντες ήταν 21. Άραγε οι δύο απόντες είχαν τίποτε ραντεβού με ψηφοφόρους;

ΠΡΙΝ το φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ Άρτας, ρωτήσαμε στέλεχός της αν επίκειται αναβολή. «Για ποιό λόγο;» αντέτεινε. «Για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Θεσσαλία» επανήλθαμε. «Μα υπάρχει μέρα στην Ελλάδα που δεν γίνεται κάτι τραγικό και αποτρόπαιο;» απάντησε ρητορικά. Φέραμε πίσω το μυαλό μας και ο χρόνος πλημμυρισμένος με τραγωδίες πράγματι αποδεικνύεται ότι είναι. Αυτό με τις αναβολές εκδηλώσεων είναι και κάπως υποκριτικό θα μπορούσαμε να πούμε.

ΔΕΝ ανέβαλε, λοιπόν, το φεστιβάλ η ΚΝΕ, την αλληλεγγύη του προς τους δοκιμαζόμενους της Θεσσαλίας το Εργατικό Κέντρο Άρτας που πρόσκειται στο ΚΚΕ την εκφράζει έμπρακτα με αποστολή βοήθειας. Συγκεντρώνει διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και προς τούτο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να σπεύσουν. Αν μιλάμε για την ουσία και όχι για τους τύπους.

Η αναβολή εκδηλώσεων θα είχε νόημα αν το σήμα δίνονταν από την κυβέρνηση. Αν δηλαδή κήρυττε πένθος για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε οπότε ο καθένας από τους φορείς πράττει κατά βούληση. Περισσότερο πειστικοί πάντως ως προς την συμπαράσταση στους Θεσσαλούς θα γινόμασταν – κατά τη γνώμη μας – αν βγαίναμε στους δρόμους και διαδηλώναμε κατά της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων. Διότι καλά είναι να μιλάμε για κλιματική αλλαγή, θα ήμασταν περισσότερο χρήσιμοι αν θωρακιζόμασταν κιόλας έναντι αυτής.

ΚΙ επειδή μιλάμε για αντιπλημμυρικά, η Άρτα δεν απέχει και πολύ από την Θεσσαλία. Εικόνες σαν κι αυτές που προβάλλονται συνειρμικά έρχονται στο νου μας και τις αντιπαραβάλουμε. Καθόλου αλλιώς δεν θα ήταν τα πράγματα αν το σύννεφο έκανε κάποια «κλικ» δυτικότερα. Κι έχουμε και τα φράγματα Πουρναρίου πάνω από τα κεφάλια μας! Τέτοια φαινόμενα δεν προειδοποιούν, κάνουν όποτε… γουστάρουν την εμφάνισή τους. Αντιπλημμυρικά τώρα.

ΤΟ έθιξε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και την παρουσίαση των υποψηφίων συμβούλων ο δήμαρχος Αρταίων και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Τσιρογιάννης. Όμως για να τελειώνει επιτέλους αυτή η φαγούρα των οκτώ χρόνων αφότου δημοπρατήθηκε η οριοθέτηση του Αράχθου και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, χρειάζεται συνένωση δυνάμεων. Αλλιώς θα περάσουν άλλα οκτώ και στις μελέτες θάχουμε παραμείνει!

ΑΥΤΑ πάντως είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να απασχολούν τον προεκλογικό αυτοδιοικητικό διάλογο κι όχι οι γκρίνιες, οι μιζέριες και οι ανθρωποφαγίες. Ας το αντιληφθούν έστω κι αργά.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ