ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ διάκριση για τον μουσικό Γιώργο Βενέτη που γεννήθηκε στη Χίο και ζει στην Άρτα με ειδίκευση στο σαντούρι, ο οποίος απέσπασε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πρόγραμμα «Five-week music performance intensive» στο Berkley College of music των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2024.
Την υποτροφία έλαβε από το «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble», ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου είναι ο διεθνής λαουτίστας, υποψήφιος για το βρα- βείο Grammy και απόφοιτος του Berkley Βασίλης Κώστας. Αρωγός της προσπάθειας που χορηγεί τις υποτροφίες σε ετήσια βάση στοχεύοντας στην υποστήριξη του μέλλοντος της παραδοσιακής μουσικής μέσα από τη νέα γενιά και την διασύνδεσή της με σημαντικά διεθνή εκπαιδευ- τικά ιδρύματα, είναι η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Ο Γιώργος Βενέτης επιλέχθηκε να είναι ένας από τους δύο μουσικούς που μέσω της υποτροφίας θα βρεθούν του χρόνου το καλοκαίρι στη Βοστώνη έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει για πρώτη φορά το σαντούρι στο εν λόγω Μουσικό Κολέγιο, ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά ιδρύματα στον κόσμο. Ο υπότροφος του «Επίλεκτου Ηπειρώτικου Ensemble» με έδρα τα Ιωάννινα, είναι 21 ετών και σπουδάζει Μουσικολογία με ειδίκευση στο σαντούρι στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Άρτα) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Χίου. Από το 2022 είναι μέλος του μουσικο-εκπαιδευτικού προγράμματος «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble». Σπούδασε και εξακολου- θεί να σπουδάζει ακόμα στο Μουσικό Εργαστήρι Χίου «Θεολόγος Μιχελλής» Μουσικές της Θάλασσας και των Παραλίων υπό την διεύθυνση – διδασκαλία του Θεολόγου Μιχελλή και του Σταύρου Παπασταύρου. Έχει μαθητεύσει και μαθητεύει δίπλα σε μερικούς από τους πιο αξιόλογους δεξιοτέχνες του σαντουριού – και άλ- λων οργάνων – ειδικοτήτων, στην Ελλάδα: Βασίλης Κώστας (λαούτο), Αντώνης Βερβέρης (σαντούρι), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Κλεάρχος Κορκόβελος (σαντούρι). Το 2022 συμμετείχε στο «TUNE Traditional music Under- educated Network in Europe» – Ενεργή συμμετοχή ως σαντούρι στην ορχήστρα (συναυλία με μουσικές από τις χώρες Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία, Νορβηγία).

Με αίσθημα ευθύνης
Ο Γιώργος Βενέτης αναφέρει σχετικά με την μουσική του πορεία: «Από την στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το σαντούρι, ένιωσα αμέσως την επιθυμία να αποκτήσω νέες εμπειρίες μαζί του και να εξε- λιχθώ. Αυτή η επιθυμία μου ικανοποιείται σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από ταξίδια που κάνω από μικρός προκειμένου να συναντήσω δασκάλους και να αποκομίσω από τον καθένα το ελάχιστο-ξεχωριστό που μπορώ με σκοπό την αυτοβελτίωση.
Όταν διάβασα για το “Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble” δεν είχα παρά να προσπαθήσω, καθώς η διαδικασία των ακροάσεων και της συναναστροφής με τους εξαιρετικούς υπεύθυνους καθηγητές ήταν κάτι μοναδικό… Νιώθω ευγνώμων που αυτοί οι άνθρωποι με ενθάρρυναν, με ενέπνευσαν και μου έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο, ένα κατά κύριο λόγο συνοδευτικό όργανο, μπορεί να πρωταγωνιστήσει με τις δυνατότητες που έχει σε ένα πολύ απαιτητικό ρεπερτόριο όπως αυτό της δημοτικής μου- σικής (και όχι μόνο). Είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δίνεται και την μεγάλη τιμή, αλλά συνάμα με πλημμυρίζει ένα αίσθημα ευθύνης για τα ωραία που έπονται. Η μουσική είναι κάτι ατελείωτο όπως και τα περιθώρια εξέλιξης…είμαστε ακόμη στην αρχή.»

Ποιό το «Επίλεκτο Hπειρωτικό Ensemble»
Το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι ένα διετές μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κοινωνική και πολιτιστική δράση. Βασίζεται σε εβδομαδιαία ατομικά και ομαδικά μαθήματα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βασίλη Κώστα και τους καθηγητές Νεκτάριο Παπαγεωργίου και Θανάση Βόλλα, τελικές παρουσιάσεις/συναυλίες αλλά και σεμινάρια με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Οι σπουδαστές/στριες του είχαν ήδη την ευκαιρία σε αυτό τον πρώτο χρόνο να συμπράξουν επί σκηνής με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Κώστα Τζίμα, τον Ιορδανό βιολονίστα Layth Sidiq αλλά και να παρακολουθήσουν σεμινάρια με κορυφαίους καθηγητές του Berklee College of Music όπως οι Ed Saindon, Eugene Friesen και George Lernis.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ