Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών οι εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟ 2023» που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Άρτας, τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών.
«Η τελετή μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών – προστίθεται – γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της. Αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους 1.250 ήρωες Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς που έπεσαν εκεί…
Την παραμονή 22Αυγούστου με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων και παιδιών του χωριού μας έγινε αγώνας Θυσίας και λαμπαδηδρομία.
Ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σ’ αυτές και χορευτικό δρώμενο του Συλλόγου Διασέλου. Στις 23 Αυγούστου 2023 το πρωί, στον Ιερό χώρο της Μονής τελέστηκε ο επίσημος εορτασμός και εκδηλώσεις μνήμης της Θυσίας των Σουλιωτών…
Το καλωσόρισμα έγινε από τον δήμαρχο Δή- μου Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο. Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή Άρτας της ΝΔ Γιώργου Στύλιου και του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του εκτός των άλλων αναφέρθηκε στα έργα στο Σέλτσο ενώ με ικανοποίηση ακούσαμε και την πρόθεσή του να προχωρήσει την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστου Καπερώνη, ο οποίος τόνισε την σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες όλων των φορέων και προσώπων για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μοναδικού θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου.
Η έκδοση Προεδρικού διατάγματος πέρυσι για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως Επίσημη εορτή του δήμου Γ.Καραισκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών, άνοιξε πλέον νέα σελίδα για το Σέλτσο…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ