ΣΥΝΕΒΗ με συμπατριώτη μας που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών στο χωριό Αγία Παρασκευή Άρτας.
Ο θάνατός του επήλθε στα μέσα Αυγούστου και προκειμένου να διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθούν τα αίτια μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Απ’ ότι έγκυρα πληροφορούμαστε η απόφαση ήταν να τοποθετηθεί σε ψυγείο έως ότου λήξει η καλοκαιρινή άδεια του ιατροδικαστή τέλος Αυγούστου. Διότι η λύση για ιατροδικαστική εξέταση που αναζητήθηκε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών απέβη άκαρπη καθώς δεν στάθηκε δυνατό να εξευρεθούν τα έξοδα μεταφοράς που απαιτούνταν.
Τον μεταθανάτιο Γολγοθά ο 41χρονος γλίτωσε από την ανθρώπινη ευαισθησία ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών Άρτας, ο οποίος απευθύνθηκε στον πρώην ιατροδικαστή του νοσοκομείου μας Γεώργιο Σώζο, που τον μετακίνησαν σε μόνιμη θέση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Από την πλευρά του επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς με παρέμβασή του ο 41χρονος μεταφέρθηκε στην Πάτρα όπου διενεργήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση.
Παρόμοιες περιπτώσεις, όμως, καταμαρτυρούνται πολλές αναδεικνύοντας το μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 όταν το νοσοκομείο Άρτας έμεινε χωρίς ιατροδικαστή. Η ταλαιπωρία για τους οικείους θανόντων που χρήζουν ιατροδικαστικής εξέτασης είναι απίστευτη και πολυήμερη.
Και ενώ στην αρχαιότητα, που συχνά επαγγελλόμεθα, οι νεκροί περιβάλλονταν με ιδιαίτερες τιμές, σήμερα οι αρχές δεν επιδεικνύουν τον οφειλόμενο σεβασμό και το παράδειγμα της Άρτας είναι αποκαλυπτικό.
Παρά τις αντιδράσεις που αρχικά είχαν ξεσπάσει για το «λουκέτο» της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα, το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να κωφεύει κλειδαμπαρώνοντας στα συρτάρια του το αίτημα για επαναλειτουργία. Απαθής, εν τω μεταξύ, κατέληξε να είναι η στάση των Φορέων που σχεδόν… ξέχασαν ότι το θέμα εξακολουθεί να παραμένει μείζον, ενώ αδιάφορα φαίνεται να σφυρίζει και η κοινωνία.
Αφύπνιση βλέπουμε να υπάρχει μόνο μεμονωμένα και όταν βέβαια το κακό έρχεται για να χτυπήσει την πόρτα. Κι αλίμονο φυσικά αν και για τόσο ανθρώπινα θέματα διαπεράσει το κοινωνικό σώμα ο εθισμός στου ωχαδελφισμού. Θα χαθεί κάθε ίχνος συλλογικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Ας μην το επιτρέψουμε. Ας εξακολουθήσουμε να μιλάμε για αξιοπρέπεια στα περί ζωής και θανάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ