Καίρια, πρακτική, ευθύβολη όσο και ρομαντική η Βίκυ Μπούρη – Αναγνώστη στη νέα της ποιητική συλλογή «Απώλειες ψυχωφελείς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αγγελάκη», σε παροτρύνει να πετάξεις κάθε περιττά φτιασιδώματα και να δεις την ουσία της ζωής και της ύπαρξής σου.
Η δεύτερη αυτή ποιητική συλλογή που αφιερώνει στους γονείς της, περικλείει 41 ποίηματα – αόρατες κλωστές επιστροφής εντός σου. Νήματα σύνδεσης τα έργα της με την εσωτερική μνήμη που άλλοτε ατονεί και άλλοτε ναρκώνεται στη λάμψη της απληστίας ή «στ’ αδράχτι της θεάς ανάγκης» κατά την ποιήτρια.
Τα νέα αυτά έργα διακρίνονται για την πνευματική τους ένταση και όλα μαζί δημιουργούν δυνατό άνεμο αφύπνισης, κάθαρσης, απογύμνωσης από τα ευτελή. Η Βίκυ Μπούρη – Αναγνώστη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να μιλά για την αγάπη, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά, την ελευθερία, την δοτικότητα, τον έρωτα κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη, χωρίς να γρατζουνά τα τοιχώματά της. Απεναντίας τα χαϊδεύει ωσάν τις αρχαίες θεότητες του Ομήρου, που επίσης επιστρατεύει στο νέο έργο της.
Ένα έργο όχι μόνο εξαιρετικό αλλά ίσως αναγκαίο να περιπλανηθεί ο σημερινός άνθρωπος για να ενισχυθεί στην προσπάθεια αναζήτησης της χαμένης ευτυχίας… Γιατί «στο κύμα της αυτολύπησης βυθιζόμαστε/ παραπαίουμε ανάμεσα στις Ερινύες και τις Ευμενίδες/ τους κανόνες κρατήσαμε σε αναστολή/ άστεγοι περιφερόμαστε με ενδύματα υψηλής αισθητικής/ νεκροζώντανοι από την απληστία/ στης ματαιοδοξίας την κόλαση ψάχνουμε καταφύγιο» (Στο περιθώριο).
Κι άλλοτε πάλι «μεταξύ φθοράς και αφ- θαρσίας χανόμαστε σε μικρά “ειωθότα” δρασκελίζοντας σύννεφα μοναχικά, δίχως να ακτινογραφούμε την διαστολή της πυγολαμπίδας και τους σπαραγμούς των αηδονιών σε μουσική για επινίκια» (Ειωθότα).
Έτσι «οι περιπλανήσεις στον λαβύρινθο του απωθημένου/ ανοικείρμονες/ φυλακισμένο πίσω από τους φράχτες το αγιόκλημα/ δεν μπορώ να το πιάσω» (Η ανάγκη είναι η μητέρα των μοιρών).
Η Αρτινή καταξιωμένη και βραβευμένη δημιουργός που υπεραγαπά την γενέτειρά της και σ’ αυτή την συλλογή δίνει το αποτύπωμά της με το ποίημα «Παναγία Παρηγορήτισσα», ενώ τέσσερα ακόμα βραβευ- μένα ποιήματα συγκαταλέγονται στην έκδοση. Πρόκειται για τα εξής: «Ειρήνη» που έλαβε δεύτερο βραβείο στην Διεθνή Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2022, στους Δελφούς. «Η δίκαιη λύρα», αργυρό βραβείο στον 4ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό 2022 της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού Αθήνας. «Κοραής και Ρήγας» πρώτο βραβείο στον Κ’ Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού 2022 και «Σμύρνη 1922» που έλαβε τιμητική διάκριση στον Η’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό 2022 της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.
Η έκδοση «Απώλειες ψυχωφελείς» είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Βίκυς Μπούρη – Αναγνώστη, η οποία είχε ήδη εντυπωσιάσει με το πρώτο δημοσιευμένο έργο «Ρυτά και άρρητα» τους αναγνώστες του ποιητικού λόγου. Παρουσιάστηκε στην Αθήνα αρχές Μαΐου, με την στήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, υπό τον συντονισμό του Κωνσταντίνου Γεωργάτου, λογοτέχνη, μέλους της Εταιρείας και της Ποιητικής Ακαδημίας.
Για τη νέα αυτή συλλογή μίλησαν οι: Γιό- λα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου (καθηγήτρια της Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, συγγραφέας), Κωνσταντίνος Καρούσος (πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ποιητής – εικαστικός), δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας (ποιητής, θεατρολόγος, κριτικός).
Ποιήματα απήγγειλαν οι ηθοποιοί Ευθύμης Γεωργόπουλος και Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος και η συγγραφέας – φιλόλογος δρ. Σοφία Σκλείδα, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Δημήτρη Κορωναίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ