ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ θα είναι φέτος ο αριθμός φοιτητών που εισάγονται στα τρία τμήματα Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς φτάνουν στους 387 ενώ πέρυσι είχαν ανέλθει στους 479.
Η μείωση κατά 92 οφείλεται στον αριθμό θέσεων στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής που πέρυσι ήταν 285 και φέτος 218, στο Τμήμα Γεωπονίας στο οποίο πέρυσι είχαν εισαχθεί 54 ενώ φέτος 28, καθώς και στις εννιά θέσεις λιγότερες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Στο απόλυτο, εν τω μεταξύ, καλύφθηκαν οι θέσεις στα Τμήματα Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής (218) και Μουσικών Σπουδών (141), ενώ στο Τμήμα Γεωπονίας για το οποίο ζητήθηκαν 120 θέσεις εισάγονται μόνο 28.
Το Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα) δεν είναι το μοναδικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με κάλυψη λιγότερων θέσεων από αυτές που ζητήθηκαν. Το ίδιο παρατηρείται με τα εξής τμήματα: Ιστορίας και Αρχαιολογίας (από 198 καλύφθηκαν 92), Μαθηματικών (από 225 καλύφθηκαν 32), Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (από 191 καλύφθηκαν 32), Φιλολογίας (από 220 οι 109), Φιλοσοφίας (από 216 οι 73), Φυσικής (από 199 οι 35), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα) από τις 160 οι 62. Άρα γίνεται λόγος για οκτώ από τα συνολικά 22 που διαθέτει.
Η μείωση αριθμού των φοιτητών ξεκίνησε από πέρυσι όταν είχαν μείνει 900 κενές θέσεις ενώ φέτος η εικόνα εμφανίζεται να είναι περισσότερο άσχημη καθώς στο Πανεπιστήμιο μένουν κενές 1.100 θέσεις. Η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει αδιάφορη την διοίκηση. Η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου σε δηλώσεις ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στην Σύγκλητο αλλά και στο Συμβούλιο Διοίκησης μετά την επιστροφή από τις διακοπές του Αυγούστου.
Επισήμανε χαρακτηριστικά: «Από τον Μάρτιο πήραμε αποφάσεις για μείωση των συντελεστών εισαγωγής σε ορισμένα τμήματά μας. Πιστεύουμε ότι του χρόνου θα έχουμε περισσότερους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο έχει αναγνωρισιμότητα και ορισμένες σχολές αποτελούν την πρώτη επιλογή των φοιτητών. Πρέπει να στηριχθεί και να αποκτήσει κάποια βασικά και διακριτά χαρακτηριστικά. Στα τμήματα στα οποία έχε εισαχθεί χαμηλός αριθμός φοιτητών υπάρχει καλύτερη αναλογία με τους καθηγητές που διδάσκουν».
Σε ότι αφορά το Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα) φαίνεται πάντως ότι η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που επιτεύχθηκε με σκληρούς αγώνες δεν επηρέασαν τους υποψηφίους προκειμένου να δηλώσουν την προτίμησή τους. Η μείωση, εν τω μεταξύ, αποδίδεται και στο γεγονός ότι παρόμοια τμήματα υπάρχουν πολλά μεταξύ των Πανεπιστημίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ