Η περιοχή της Βαλαώρας, Άνω Πόλη του Δήμου Αρταίων, είναι μια πανέμορφη περιοχή, θυμίζει παλιές γειτονιές με ωραίο κόσμο αλλά εγκαταλελειμμένη από την παρούσα Δημοτική Αρχή.
Τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το έτος 2007 πριν την οικονομική κρίση είχε ραγδαία αύξηση ανοικοδόμησης χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, δρόμους, πλατείες κλπ. Στην περιοχή δεν υπάρχει καμία πλατεία, διαχρονική αμέλεια για όσους διοίκησαν το Δήμο Αρταίων. Η παρούσα Δημοτική Αρχή που βρίσκεται εννέα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για τη Βαλαώρα (Άνω Πόλη). Ίσως να μας θεωρεί πολίτες β’ κατηγορίας λόγω του ότι διαμένουμε σ’ αυτήν την πανέμορφη περιοχή.
Διάβασα στο φύλλο της εφημερίδας «Ταχυδρόμος της Άρτας» στις 14 Ιουνίου 2023 ότι με εντολή Δημάρχου τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και επιπλέον έργα στη Βαλαώρα και την περιοχή της Άνω Πόλης, δρόμους, πλατείες κλπ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένα έργο. Λέει ο κύριος Δήμαρχος ψηφίστε μας να εκλεγούμε ξανά στο τιμόνι του Δήμου και τότε θα κάνω έργα στην περιοχή σας. Εννέα χρόνια εί- στε Δήμαρχος, πέστε μας ποιες μελέτες έχετε έτοιμες για τη Βαλαώρα. Για να κάνετε έργα στη Βαλαώρα άραγε έχετε μελέτες έτοιμες; Αν τις κάνετε το 2024, μέχρι να ωριμάσουν πάμε για το 2030! Και στις προηγούμενες εκλογές τα ίδια μας λέγατε. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ίδια.
Συζητούσα την προηγούμενη πενταετία με ένα δημοτικό σας σύμβουλο και έλεγε πως «εμείς η Δημοτική Αρχή κάναμε έργα στη Βαλαώρα, κλείσαμε τις λακκούβες στην οδό Θεοδωριάνων και τοποθετήσαμε μηχανήματα να αθλούνται οι δημότες» και το θεωρούσε επιτυχία.
Στην περιοχή της Βαλαώρας υπήρχε οικόπεδο δεσμευμένο από τη Δημοτική Αρχή 500 τετραγωνικά μέτρα για παιδικό σταθμό. Τα 300 τετραγωνικά μέτρα ήταν σε ξεχωριστό ιδιοκτήτη και τα 200 τετραγωνικά μέτρα σε άλλον ιδιοκτήτη. Τα 300 τετραγωνικά μέτρα τα αποδεσμεύσατε για να τα πάρει επιχειρηματίας και κρατήσατε τα 200 τετραγωνικά μέτρα, όπως λέτε. Θέλετε να γίνει το νηπιαγωγείο ασχέτως αν το οικόπεδο δεν επαρκεί σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα. Ο Δήμος δεν πληρώνει ενοίκιο στο νηπιαγωγείο. Ούτε το αξιοποιεί, ούτε το αποδεσμεύετε, ούτε καν απαντάτε στους ιδιοκτήτες.
Μεταξύ οδού Αριστοτέλους και Θεοδωριάνων υπάρχει δρόμος πλάτους δέκα μέτρων, ανοίχτηκε επί Βάγια. Δυόμισι μέτρα πλάτος τον έχετε διπλής κατεύθυνσης, έχουμε σπάσει τα αυτοκίνητά μας αν διασταυρωθούμε με άλλο αυτοκίνητο καθώς ο ένας εκ των δύο οδηγών βγαίνει εκτός ασφάλτου, αν είναι φορτηγό κλάψε μας. Εκτός του ότι αδιαφορήσατε να ανοίξετε τον δρόμο αδιαφορήσατε να τον κάνετε μονόδρομο, που δεν είχε κόστος. Δυο πινακίδες θα ήταν το κόστος για τον Δήμο. Πλή- ρης αδιαφορία. Ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί σούπερ μάρκετ, εκκλησία, στρατόπεδο, νοσοκομείο κλπ. Ο Δήμος έχει και Τοπικό Συμβούλιο, το οποίο είναι εξαφανισμένο από τα προβλήματα των δημοτών.
Δεν γνωρίζω με πόσα χρήματα επιβαρύνεται ο Δήμος, δηλαδή ο δημότης. Είστε μια Δημοτική Αρχή μακριά από τα προβλήματα των δημοτών σας. Δεν απαντάτε σε κανένα αίτημα δημότη λες και ο Δήμος είναι ιδιοκτησία σας.
Σε μια υπόθεσή μου με την ΥΔΟΜ – Πολεοδομία δεν μου απαντήσατε σε καμία από τις αιτήσεις που σας υπέβαλα ούτε με δεχτήκατε στο γραφείο σας να συζητήσουμε το πρόβλημά μου, με αγνοήσατε. Μόνο στην τηλεόραση λέτε ότι είστε κοντά στο δημότη, το αντίθετο συμβαίνει: Είστε μακριά από το δημότη.
Μεσοτοιχία με την οικοδομή μου χτίστηκε οικοδομή με αντιπαροχή. Η μισή οικοδομή παράνομη, πήρε ρεύμα παράνομα με τις ευλογίες της Πολεοδομίας του Δήμου. Τα βρόχινα νερά από τον ακάλυπτο χώρο τα έριξε μέσα στο σπίτι μου, η οικοδομή μου έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω υγρασίας, φθορών κλπ.
Η ΥΔΟΜ, κύριε Δήμαρχε του Δήμου σας, όπου είστε υπεύθυνος, ήλθε, έκανε αυτοψία στην οικοδομή, δεν συνέταξε τεχνικό έλεγχο όπως είχε υποχρέωση. Κάλυψαν μελετητή μηχανικό κατασκευαστή και μηχανικό του Δήμου σας που έδω- σε ρεύμα παράνομα χωρίς έλεγχο. Υπέβαλα αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Αρμόδιο Γραφείο Αυθαιρέτων. Αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας. Οι μηχανικοί του Δήμου, η ΥΔΟΜ, διαβίβασαν έγγραφα ψευδώς σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να καλύψουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς.
Εσείς, κύριε δήμαρχε, σιωπάτε. Δεν εφαρμόζετε τους νόμους, τους κρατάτε στη θέση τους κι ας παρανομούν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που τον επισκέφτηκα στο γραφείο του, μου απάντησε ότι δεν ανήκει στο Δήμο η Πολεοδομία, τον έχετε αντιδήμαρχο Πολεοδομίας. Τους παρανομούντες κάποιοι τους καλύπτουν. Η υπηρεσία ελέγχου του υπουργείου Περιβάλλοντος αναρμόδια. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναρμόδια. Η ΥΔΟΜ – Πολεοδομία του Δήμου Αρταίων αναρμόδια. Εσείς, κύριε δήμαρχε, αναρμόδιος. Ο κύριος εισαγγελέας Πρωτοδικών Άρτας αναρμόδιος. Σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού κράτους, το Σύνταγμα ουδείς αρμόδιος!
Εφόσον, κύριε δήμαρχε, και με τα παραπάνω δεν χρειάζεται η Πολεοδομία, καταργήστε την κι ας κάνει ο κάθε μηχανικός – κατασκευαστής ό,τι θέλει. Θα αναζητηθούν ποτέ ευθύνες από τους υπαίτιους ή θα συνεχίσει το κουκούλωμα, κύριε δήμαρχε και κύριε Εισαγγελέα; Ευχαριστώ.
Σωτήριος Καψάλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ