Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές. Αμφιβολίες τρελές.
Όταν πριν από 41 χρόνια ακούσαμε για πρώτη φορά τον Τραμπάκουλα να λέει «εγώ ως γνωστόν βοσκούσα τα πρόβατα εκεία παραπέρα», δεν σκέφτηκε κανένας μας ότι μιλούσε κάποιος με οικονομική άνεση. Εκείνα τα χρόνια, ούτε ένας «προφήτης» όπως ο Χάρρυ Κλύνν, είχε προβλέψει ότι «βοσκώντας τα πρόβατα εκεία παραπέρα» μπορεί να βγάλεις πολλά χιλιάρικα.
Όταν κάποια στιγμή άρχισαν οι διασταυρώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), τα πρώτα ευρήματα έδειξαν ότι μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Κρήτης δηλώνουν βοσκήσιμη γη χωρίς να την έχουν κι έτσι «τσεπώνουν», μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κτηνοτροφικές επιδοτήσεις κάθε χρόνο. Μάλιστα έχει προχωρήσει τόσο πολύ η διάβρωση, που οι πρακτικές αυτές εφαρμόστηκαν και από ένα μοναστήρι στην Κρήτη, που νοίκιαζε βοσκήσιμη γη σε συγγενείς και φίλους μοναχών.
Όταν ρωτήθηκαν δράστες αυτής της πρακτικής, παραδέχτηκαν πολύ εύκολα πως «οι εκτάσεις δεν είναι δικές τους, αλλά επειδή είναι κοινοτικά χρήματα, κάποιος θα πρέπει να τα πάρει». Για το καλό της χώρας το έκαναν δηλαδή. Κι επειδή μπορεί να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν απλοί αγρότες – κτηνοτρόφοι, που οι περισσότεροι από εμάς τους νομίζουν στερεοτυπικά αγράμματους, να είναι σε θέση να στήσουν τέτοιες κομπίνες, η απάντηση στον γρίφο είναι απλή. Όπως παραδέχθηκε ανώτατος δικαστικός λειτουργός «έλεγχος δεν υπάρχει και εκεί που όσοι πληρώνονται παράνομα είναι πολλοί, υπάρχει σαφής πολιτική κάλυψη».
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) εντοπίζονταν γαίες που «σχόλαγαν» επί πολλές δεκαετίες (ήταν δηλαδή είτε κληρονομιές που δεν είχαν γίνει αποδεκτές, είτε γαίες που ανήκαν σε Έλληνες του εξωτερικού, είτε γαίες που ανήκαν συνήθως σε ανθρώπους της πόλης, που δεν τις είχαν επισκεφθεί επί δεκαετίες). Αυτές υποδεικνύονταν με το αζημίωτο στους ενδιαφερόμενους, που ούτε γη είχαν, ούτε ζώα.
Ο συντονιστής ήταν συνήθως διαφορετικός από τους δικαιούχους και δεν φαινόταν, το ΚΥΔ που μεσολαβούσε έπαιρνε τον πρώτο χρόνο το 50% της αποζημίωσης, τον δεύτερο χρόνο το 1/3 και τον τρίτο το 1/4.
Το 2019 το 53,7% της κατανομής του εθνικού αποθέματος σε γη για βόσκηση αντιστοιχούσε στην Κρήτη. Το 2020, έναν χρόνο μετά την άνοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 67,1% της χώρας, για να μειωθεί σε 33,9% τον επόμενο χρόνο (μεγάλο νούμερο κι αυτό). Με μία κουβέντα από το 2017 ως το 2021 η Κρήτη απορροφούσε το 46% των εκτάσεων που διανεμήθηκαν για βόσκηση και άρα όσοι τις εκμεταλλεύονταν δικαιούνταν -και κατά κανόνα πήραν- επιδότηση από την ΕΕ.
Ήδη, όμως, το 2022 και εντονότερα το 2023 ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούσαν ότι πολλοί από αυτούς τους κτηνοτρόφους δεν είχαν ούτε ζώα, ούτε δραστηριότητα – «άρμεγαν» απλά τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η ΕΕ έχει ζητήσει από τη χώρα μας να επιστρέψει εκατον- τάδες εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει για να επιδοτεί το Ελληνικό «σύστημα» βοσκήσιμων γαιών. Γιατί ως γνωστόν, όπως πάλι έλεγε ο Τραμπάκουλας «Όσο πιο φτηνός είναι ο πολιτικός, τόσο ακριβότερα στοιχίζει στη χώρα».
Γι’ αυτό δεν είναι να απορεί κανείς πως ολόκληρη Κρήτη μέσα σε τέσσερα χρόνια βάφτηκε από ροζ σε μπλε. Και δεν αφορά μόνο νομούς όπου και το 2019 η διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ήταν μικρή. Στο νομό Ηρακλείου το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 22.500 ψήφους περισσότερες από την ΝΔ. Στις πρόσφατες εκλογές η ΝΔ πήρε 23.000 ψήφους περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρόμοια αντιμετώπιση επιφύλαξε όλη η αγροτιά, σε όλη τη χώρα, όπου το ποσοστό της ΝΔ ανήλθε στο 48%, με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στο 10% και του ΠΑΣΟΚ στο 13%.
Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις έναν αιώνα νωρίτερα, Έλληνες αγρότες έδωσαν τη ζωή τους στο Κιλελέρ, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Και πρέπει να ομολογήσω ότι στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχουν Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές, για τον σκοπό του αγώνα τους. Είμαι σίγουρος ότι πέθαναν γιατί προτιμούσαν να αρμέγουν απλά γίδια και όχι ευρω-γίδια.
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας.
Σημείωση: Τα στοιχεία αναδημοσιεύονται από άρθρο της ιστοσελίδας «inside story»:
insidestory.gr/article/armegma-tis-ee?token= 94DUHVJCK3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ