Στην χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ποτέ από άποψης ελλείψεων προσωπικού βρίσκεται το νοσοκομείο Άρτας, σύμφωνα με τον χειρουργό και πρώην βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλο Στασινό.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Ο προσφάτως συνταξιοδοτηθείς γιατρός μίλησε στους δημοσιογράφους κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αποδυνάμωση όλων σχεδόν των Κλινικών και των Τμημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν αποδέχθηκε την δίμηνη παράταση εργασίας γιατί η Χειρουργική Κλινική δεν διαθέτει πλέον βοηθούς, κάτι που καθιστά τον χειρουργό αδύναμο να δράσει. «Είναι παράλογο, απάνθρωπο και ανασφαλές να μείνεις και να δουλεύεις με αυτές τις συνθήκες χωρίς βοηθό και χωρίς γιατρούς άλλων βασικών ειδικοτήτων» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Τ» σχετικά με την δυνατότητα παραμονής του, επισήμανε: «Επί 34 συναπτά έτη δεν πήγα ποτέ στον εισαγγελέα και δεν πρόκειται να το διακινδυνεύσω τώρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Χειρουργική υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Εξάλλου, όταν η εφημερίδα τον ρώτησε αν η εφημερία ενός μόνο χειρουργού, όπως συμβαίνει στο νοσοκομείο Άρτας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ασφαλής επιλογή, απάντησε: «Προφανώς δεν είναι ασφαλές κάτι τέτοιο. Και είναι παράλογο έως και απάνθρωπο για έναν γιατρό. Το μόνο που θα πω είναι να μην χρειασθεί ποτέ παρέμβαση μεγαλύτερη απ’ ότι μπορεί να προσφέρει».
Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχετικά, υπογράμμισε πως ως ενεργός πολίτης συναισθάνθηκε την ευθύνη να μιλήσει ανοιχτά για τα σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και να ενημερώσει τους πολίτες για την κατάσταση αυτή. «Διότι πρώτη φορά έχει… ξεχειλώσει τόσο πολύ όλο το σύστημα» είπε και πρόσθεσε: «Το νοσοκομείο Άρτας ακολουθεί την κατηφορική πορεία των υπόλοιπων περιφερειακών νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας και Φιλιατών που έχουν επίσης αδειάσει από ιατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για πρωτοφανή μείωση προϋπολογισμών, τονίζοντας ότι «το δεύτερο νοσοκομείο Ιωαννίνων “Χατζηκώστα” έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο όλων των άλλων μαζί». Περιγράφοντας την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος Άρτας, τόνισε: «Στη Χειρουργική Κλινική από τον Σεπτέμβριο θα απομείνουν μόνο τρεις ειδικευμένοι χειρουργοί».
«Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση και στην Παθολογική Κλινική, λέγοντας: «Είναι οι μισές κλίνες του νοσοκομείου και πραγματικά δεν ξέρω αν και εκεί θα μείνουν οι γιατροί». Στο Ακτινολογικό Τμήμα βλέπετε τι γίνεται (εσωτερικές διενέξεις, μηνύσεις κλπ). Γιατροί έρχονται και φεύγουν. Η κ. Γαλάνη πρόσφερε και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά ακόμα, όμως έφυγε γιατί δεν άντεχε άλλο τις συνθήκες εξουθένωσης. Κανείς δεν θα πάει και τώρα». Για το Νεφρολογικό Τμήμα, είπε: «Με δύο γιατρούς όλους κι όλους ποιος θα πάει όταν στον ιδιωτικό τομέα δίνουν πολύ περισσότερα; Και ανοίγουν συνέχεια μονάδες. Τώρα γίνεται και νέα στην περιοχή μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως και στην Πνευμονολογική Κλινική έχουν απομείνει δύο γιατροί και με δυσκολία βγαίνουν οι εφημερίες, ενώ αποχώρηση σημειώθηκε και στην Ορθοπεδική Κλινική. Υπενθύμισε και την έλλειψη ιατροδικαστή καθότι, όπως είπε, δεν του ανανέωσαν την σύμβαση παρά το γεγονός ότι προσέφερε πολλά και είχε λύσει πολλά προβλήματα. Ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά τους πολίτες για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια, καλώντας την τοπική κοινωνία να στηρίξει το νοσοκομείο Άρτας, δημιουργώντας ακόμα και Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
Έχοντας προηγηθεί από την πλευρά του μια εκτενής αναφορά σχετικά με όσα η εκάστοτε κυβέρνηση πρόσθεσε ή αφαίρεσε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων για την αντιστροφή της κατάστασης, τονίζοντας ότι το ΕΣΥ χρειάζεται αναμόρφωση.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αλλαγή του νόμου ώστε νέοι ειδικευόμενοι γιατροί να καταφεύγουν για ειδικότητα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Γενναίο αριθμό προσλήψεων με ικανοποιητική αμοιβή όλων των ειδικοτήτων. Νέα Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου που θα περιλαμβάνει επίσης Κέρκυρα, Γρεβενά, Καστοριά με υπαγωγή ξανά των Κέντρων Υγείας στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Ως εκ τούτου – τόνισε – το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας πρέπει να υπάγεται στο νοσοκομείο Άρτας.
Ως θετικές εξελίξεις χαρακτήρισε την έγκριση ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου, την ανακατασκευή των ΤΕΠ (Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών) και την έγκριση αλλαγής δαπέδων διότι όπως είπε «σιχαινόσουν να πατήσεις».
Όπως, εξάλλου, ήταν αναμενόμενο δεν απέφυγε ερωτήματα σχετικά με την εκ νέου ανάμειξή του στην πολιτική. Ωστόσο απάντησε σε όλα αρνητικά είτε αφορούσαν την κεντρική σκηνή είτε την αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού. «Θα ιδιωτεύσω» δήλωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ