Με μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων εορτάστηκαν φέτος τα 142 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας. Η αρχή έγινε με συναυλία αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και τη σκυτάλη πήραν μια σειρά από εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή πληθώρας πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Αξίζει να αναφέρουμε τη συνεισφορά του Μουσικού Σχολείου και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη σταθερή παρουσία του Μακρυγιάννη και του Λυκείου Ελληνίδων, τις ευρηματικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις του ΣΚΟΥΦΑ, αυτή των παιδικών τμημάτων του χορευτικού τμήματος, με τίτλο “Ο κυρ βοριάς εφύσηξε …”, που μας ταξίδεψε σε στεριές και θάλασσες, αλλά και του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου που παρουσίασε, στον προαύλιο χώρο της Παρηγορήτισσας, το σύνθετο δρώμενο με τίτλο “Της γλώσσας ιδιώματα και του χορού καμώματα”. Η παράσταση ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι ντοπιολαλιάς κ χορού από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.
Η εύθυμη αναπαράσταση των γλωσσικών ιδιωμάτων, των χορών και των ακουσμάτων κάθε τόπου, μάς ενώνει με τις ρίζες μας, ζωντανεύει την παράδοση και ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα μιας άλλης εποχής που νοσταλγικά θέλουμε να θυμόμαστε. Κι επιπλέον, η θεατρική ομάδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, σχολές χορού και χορευτικές ομάδες, η φωτογραφική ομάδα, ιδιωτικοί θίασοι και πληθώρα κόσμου.
Σημαντικές ήταν οι συναυλίες των σπουδαίων τραγουδοποιών και μουσικών Χρήστου Θηβαίου και Παναγιώτη Μάργαρη, της φημισμένης Ελένης Τσαλιγοπούλου, καθώς και του συγκροτήματος Rebello. Ξεχωριστή, ως προς τη θεματολογία της και το περιεχόμενό της η διαθεματική εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος, τον πολιτιστικό Σύλλογο, “Το Σκοπευτήριο” και το ΣΚΟΥ- ΦΑ.
Η βραδιά ξεκίνησε με την εκτέλεση μουσικών αποσπασμάτων γνωστών ταινιών, από την Φιλαρμονική του Συλλόγου Σκουφάς , που συνάρπασε το κοινό και απέσπασε έντονα χειροκροτήματα. Στο δεύτερο κομμάτι της βραδιάς την σκυτάλη πήρε το κομμάτι της Αστρονομίας και είχαμε την προβολή ενός εξαιρετικού βίντεο από το Σύλλογο «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ», για την ζωή στον πλανήτη Γη και το χαοτικό σύμπαν. Ακολούθησε Ουρανογραφία, περιγράφοντας τους αστερισμούς στον έναστρο ουρανό του υπέροχου Παραποτάμιου Πάρκου της Άρτας, καθώς και αναφορές στην Μυθολογία που τους περιβάλλει. Παράλληλα, με τέσσερα τηλεσκόπια του ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ, πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση προς την Αφροδίτη, τον Άρη και τη Σελήνη με τους μυστηριώδεις κρατήρες της. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ», το μήνυμα της βραδιάς αυτής είναι πως, «εάν πολλοί σύλλογοι μαζί ενώσουμε δυνάμεις, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πιο σπουδαία πράγματα από ό,τι ο καθένας μόνος του».
Ακριβώς αυτή η αίσθηση της κοινής προσπάθειας έγινε αισθητή με το Arta’s Night Run, τη βραδινή αθλητική εκδήλωση που διοργανώθηκε για 5η χρονιά σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων. Η μαζική συμμετοχή των αρτινών και η επιτυχία της εκδήλωσης, αποτελούν στοιχεία που σηματοδοτούν και την ορθή εκτίμηση της ανάγκης για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Στην προοπτική αυτή, τα «Ελευθέρια» παρέδωσαν τη σκυτάλη στο πολιτιστικό καλοκαίρι 2023, με μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, παραστάσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων (μεταξύ αυτών και το πρωτοφανές για την πόλη μας πανελλήνιο πρωτάθλημα αλιείας σε εσωτερικά νερά).
Δεν είναι μικρή υπόθεση ο συντονισμός και η διοργάνωση όλων αυτών των εκδηλώσεων και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, τις υπηρεσίες του δήμου (προσωπικά γνωρίζω τις ακούραστες προσπάθειες της Εύης, του Θανάση και του Γιώργου, αλλά υπάρχουν κι άλλοι/ες πολλοί/ες), τους αρμόδιους αντιδημάρχους (οικονομικών, πολιτισμού, καθαριότητας), αλλά και τους Συλλόγους που διατηρούν τη φλόγα του πολιτισμού ενεργή και δραστήρια.
Είναι μια τάση αυτή, όχι μόνο ημών των αρτινών, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων, να μην αναγνωρίζουμε τα καλά που συμβαίνουν στον τόπο μας, παρά μόνον όταν βρεθούμε μακριά από αυτόν. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο, όμως, για όλους αυτούς που διαθέτουν χρόνο και κούραση από την προσωπική τους ζωή για την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας. Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για όλους αυτούς τους άοκνους εργάτες του πολιτισμού θα ήταν μια έστω και μικρή αναφορά στην συνολική προσφορά τους, όχι τόσο διότι το έχουν ανάγκη οι ίδιοι (άλλωστε η προσφορά κυρίως στον πολιτισμό αποτελεί έκφραση εσωτερικής ανάγκης κι όχι αίτημα αναγνωρίσεως), όσο για να αντιληφθούμε το μέγεθος της δραστηριότητας που επιτελείται και η οποία, δυστυχώς, δεν έχει πάντα την απήχηση που της αρμόζει.
Είναι εύκολο να ασκείται κριτική εκ του μακρόθεν και εκ του ασφαλούς, όταν δεν έχει κανείς να αντιμετωπίσει τις πρακτικές δυσκολίες αυτών των εγχειρημάτων που αναφέραμε και, πολύ περισσότερο, όταν δεν έχει και ανεξάντλητους πόρους στη διάθεσή του. Από αυτή την άποψη δεν θα έβλαπτε η εθελοντική προσφορά όσο το δυνατόν περισσότερων, έτσι ώστε να γίνει σε όλος κατανοητό το μέγεθος της δυσκολίας, άρα και της επιτυχίας, όταν γίνεται κάτι όμορφο στην πόλη. Είναι κάτι που η Άρτα μας και το αξίζει και το χρειάζεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ