Πειράγματα, γέλια χαράς αλλά και χαμόγελα συγκίνησης επικρατούσαν στον προαύλιο χώρο του 1ου γυμνασίου Άρτας το μεσημέρι της Παρασκευής.
Το ημερολόγιο έγραφε 30 Ιουνίου 2023 όμως για τους αποφοίτους του 1ου γυμνασίου Αρρένων Άρτας γύρισε στις 30 Ιουνίου 1973. Το μεσημέρι εκείνο που κοιτούσαν ευθεία με σπινθηροβόλο βλέμμα τον φακό στην ασπρόμαυρη ομαδική φωτογραφία της αποφοίτησής τους, έχοντας ανάμεσά τους τούς καθηγητές τους.
Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά. Συνταξιούχοι πια πέρασαν το κατώφλι του ιστορικού πέτρινου κτιρίου και οι καρδιές τους επέστρεψαν στους παλμούς των 18 χρόνων τους. Την ιδέα του ανταμώματος είχε ο Τάσος Κατσίμπρας και στην υλοποίησή του συνέδραμαν με θέρμη οι συμμαθητές του Τέλης Μπακόλας, Χρήστος Τάτσης και Γιάννης Μέγκας. Πενήντα χρόνια είναι τουλάχιστον το ήμισυ της ζωής ενός ανθρώπου και όπως καταδείχθηκε η ομάδα αυτή εργάστηκε σκληρά για την αναζήτηση των μαθητών των δύο τμημάτων ΣΤ1 και ΣΤ2, εκ των οποίων στο προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν οι: Γιάννης Μέγκας, Τάσος Κατσίμπρας, Χρήστος Τάτσης, Τέλης Μπακόλας, Σπύρος Μαλτέζος, Απόστολος Κεφάλας, Γεώργιος Αλπός, Ανδρέας Γάτας, Ηλίας Γκανιάτσας, Παναγιώτης Ζέρβας, Δημήτριος Ζαχαράκης, Χρυσόστομος Μποκογιάννης, Κώστας Νταλάκος, Δημήτρης Οικονόμου, Λάζαρος Τσουβέλας, Παναγιώτης Ρίζος, Νικόλαος Φλωράκης, Γεώργιος Τσιρώνης, Θεό- δωρος Τριάντης.
Ανάμεσά τους, εμφανώς συγκινημένοι βρέθηκαν και τρεις από τους καθηγητές τους. Οι 90χρονοι σήμερα φιλόλογοι Τάκης Χούσος και Βασίλειος Ζαχαρής καθώς και ο 78χρονος γυμναστής τους, Γρηγόρης Μπεκατώρος. Στο καλωσόρισμα κάτω από τα πεύκα παραβρέθηκε και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Παρασκευή Χαμπηλομάτη, την οποία ευχαρίστησαν θερμά για την συμβολή της ώστε να επιστρέψουν στα σχολικά τους θρανία.
Ανεβαίνοντας την εσωτερική σκάλα του πρώτου ορόφου έγιναν πάλι… παιδιά. «Να, εδώ ήταν το γραφείο καθηγητών». «Αχ, αυτή η κουπαστή σ’ αυτή τη σκάλα…». «Νάτη η δική μας αίθουσα». «Εδώ ήταν το ΣΤ1». Ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν και που πραγματικά μπορούσαν να παρασύρουν τον καθένα στη χαρά τους, τόσο ώστε να μην βλέπεις πια τα γκρίζα τους μαλλιά.
Ο Τέλης Μπακόλας πρόβαλε στον πίνακα παλιές φωτογραφίες των δύο τμημάτων από τις δράσεις του σχολείου. Οι δύο απουσιολόγοι, καθένας για το τμήμα του, Γιάννης Μέγκας και Χρήστος Τάτσης, ανέγνωσαν ένα προς ένα τα ονόματα. Κράτησαν παρουσίες αλλά δυστυχώς και αρκετές απουσίες όχι μόνο όσων δεν εντοπίστηκαν ώστε να ενημερωθούν ή εκείνων που δεν τα κατάφεραν για διάφορους λόγους, αλλά και εκείνων που πλέον δεν βρίσκονται ανάμεσά μας. Στη μνήμη των συμμαθητών που έχουν χαθεί από τη ζωή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Μάθημα για την μακροζωία με πρώτο κανόνα την εξάλειψη του θυμού και του άγχους από τη ζωή τους, έκανε ο επί 23 χρόνια φιλόλογος του σχολείου Βασίλειος Ζαχαρής, ενώ τη χαρά και τη συγκίνησή του κάθε φορά που τους συναντά, εξέφρασε ο Γρηγόρης Μπεκατώρος.
Ύστερα από πρόταση του κ. Κατσίμπρα, πρόεδρος των αποφοίτων αναδείχθηκε ομοφώνως ο Τέλης Μπακόλας, ώστε, όπως αποφασίστηκε, κάθε χρόνο να πραγματοποιούν το αντάμωμά τους. Ακολούθησε επίσκεψη στην Παρηγορήτισσα και αμέσως μετά γευμάτισαν κοντά στο ιστορικό γεφύρι, στην ταβέρνα «Πρωτομάστορας», όπου συνέχισαν την μεταξύ τους κουβεντούλα για τα περασμένα και όσα ακολούθησαν στην πορεία της ζωής του καθενός. Και είχαν πολλά να πουν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ