Οι πολύπαθοι πολίτες της χώρας μας για πάνω από μια δεκαετία βίωσαν δύσκολα με τα μνημόνια και την οικονομική κατάρρευση. Και εκεί που νομίσαμε ότι επιτέλους ξεμπλέξαμε, ήλθε ο πληθωρισμός, η εκτόξευση της τιμής ενέργειας, των πρώτων υλών και των καυσίμων. Την αιτία όλων αυτών των καινούργιων κακών την εμπεδώσαμε με… άπειρη κατανόηση! Έφταιξαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία.
Τώρα «χάνεται η μπάλα» σαν ξεκινάμε να πάμε στο σούπερ – μάρκετ για ψώνια. Παρκαρισμένα στις εισόδους τα μεταλλικά καρότσια περιμένουν μάταια κάποια χέρια πελατών να τα κουνήσουν. Εκεί που πριν λίγο καιρό γέμιζαν με προϊόντα, τώρα με τα ίδια χρήματα μετά βίας γεμίζουν δύο πλαστικές τσάντες κι αυτές με χρέωση. Οι συμπαθέστατες εργαζόμενες, συνωστίζονται στους διαδρόμους για να αλλάζουν συνεχώς ετικέτες ειδών διατροφής και όχι μόνο. Οι τιμές τους ανεβαίνουν κάθε μέρα και το βάρος συσκευασίας όλο και ελαφραίνει. Ευτυχώς, που στα ταμεία μοιράζουν χαμόγελα και πολλά μιλιγκράμ παρηγοριάς! Κάτι είναι κι αυτό.
Διαβάζουμε στον Τύπο και ακούμε στις τηλεοράσεις ότι η τιμή μονάδας πετρελαίου «μπρέντ» από διακόσια δολάρια έπεσε στα εβδομήντα. Όμως, το λίτρο βενζίνας στα πρατήρια συνεχίζει να έχει σχεδόν δύο ευρώ. Άπειρα άλλα παραδείγματα θα μπορούσαμε να αραδιάσουμε, αλλά δεν υπάρχει λόγος γιατί αυτά είναι γνωστά πράγματα και θα δυσκολέψουμε περισσότερο το σταυρόλεξο που είναι για… δυνατούς λύτες. Κι αναρωτιόμαστε: ο αδύναμος οικονομικά συμπολίτης μας πώς θα τα βγάλει πέρα; Οι νέοι με τις μικρές αμοιβές εργασίας πώς θα κάνουν οικογένειες; Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι «ψυχή» να πάνε ολιγοήμερες διακοπές κάπου το καλοκαίρι; Καλά, για νησιά δεν μιλάμε γιατί εκεί έχει μπει απαγορευτικό για τον Έλληνα με αποτέλεσμα η ελευθερία του να ακυρώνεται στην πράξη. Αισιοδοξία και πρόοδος μιας χώρας δεν μπορεί να υπάρξει με την ανακύκλωση της φτώχιας. Οι κύκλοι της ζωής μας είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και δεν υπάρχουν περιθώρια για πολυτέλειες φύρας. Το διαρκές αφόρητο δεν αντέχεται. Ο κόσμος θέλει ελπίδα για το μέλλον.
Κύριε, πρωθυπουργέ. Μόλις κάνατε έναν εύκολο εκλογικό περίπατο. Σας παρακαλούμε πολύ, με την πρώτη σας ευκαιρία να περάσετε κι από ένα μάρκετ να διαπιστώσετε μόνος σας την αγωνία του κόσμου. Σε αυτή την σκληρή καθημερινότητα να εστιάσετε την προσοχή σας και δεν θα θέλαμε να ακούσουμε ότι για όλα αυτά φταίει ο πληθωρισμός της απληστίας των επιχειρήσεων και τελειώσαμε! Φροντίστε τους κανόνες της αγοράς γιατί θα πάθουμε όπως με την αλλαγή της δραχμής με το ευρώ, που μέσα σε μια νύχτα ο μαϊντανός από πενήντα δραχμές πήγε πενήντα λεπτά.
Και μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα του… κατεβάσματος, η συνταγή είναι μία και μοναδική: δίαιτα άνευ διαιτολόγου και καθημερινή προσευχή στον Άγιο του «μαύρου χρήματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ