«Η πρωτιά της ΝΔ ήταν φανερή για όλους όσοι δεν φορούν κομματικές παρωπίδες. Την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 10% διαφορά πράγματι την είχα προβλέψει εδώ και κάποιους μήνες. Την πανωλεθρία του κανείς δεν την προέβλεψε. Οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμώ ότι θα είναι ραγδαίες…».
Αυτά τα λίγα έγραφα στις 21 Μαΐου 2023 για το αποτέλεσμα των εκλογών. Εν κατακλείδι ότι «οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες…». Πολλοί δεν ήθελαν να το δεχτούν. Να το συνειδητοποιήσουν.
Να, λοιπόν, που η δεύτερη και οριστική πολιτική συντριβή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε. Ασφαλώς, καλώς έπραξε. Και βέβαια ο πολιτικός αυτός φορέας της κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ανασυνταχθεί. Να επαναπροσδιορίσει πολιτικές. Να εκφράσει θετικό, μεστό και καθαρό λόγο πάντα στο πλαίσιο μια συστημικής αντιπολίτευσης. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά μέχρι σήμερα δεν ήξερε τι ήταν. Φανατισμός, τοξικότητα, φανατισμός.
Η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς μέσα σε τόσα προβλήματα και έκανε περίπατο. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η ιδεολογία της. Δεν είπε ψέματα στον πυρήνα της πολιτικής της. Με πολιτικά και παραπολιτικά τσιτάτα.
Ο Κούλης, ο Μωυσής, ο τουρίστας… και με την γνωστή ύβρι εκ του αρχαίου ρήματος γαμέω – ώ δεν κερδίζεις εκλογές. Με τον υβριστή τοξικό Πολάκη το έχεις χάσει το παιχνίδι. Με τον αυριανιστή της εποχής κίτρινο δημοσιογραφίσκο Μπαξεβάνη δεν κερδίζεις εκλογές. Με ευτράπελες πολιτικές καρικατούρες όπως Κύρτσος, Αντώναρος δεν κερδίζεις εκλογές.
Όσο και αν τα τηλεοπτικά μέσα έκαναν προπαγάνδα για την κυβέρνηση ελάχιστοι επηρεάστηκαν από τον γραφικό Αυτιά, Πορτοσάλτε, Πρετεντέρη, Ευαγγελάτο και λοιπούς συγγενείς. Αλλού χάθηκε το παιχνίδι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτός είναι ο καθαρός πολιτικός του προσανατολισμός ως κόμμα εξουσίας.
Φάνηκε δε μέσα από αυτή την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η ραγδαία στροφή της κοινωνίας προς την κεντροδεξιά – δεξιά, αλλά δυστυχώς και προς την άκρα δεξιά. Ένα γεγονός που παρατηρείται να επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη για όσους παρακολουθούν την πολιτική γεωγραφία των χωρών της. Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτόν τον πολιτικό χώρο να ανασυνταχθεί και να βρει τον δικό του βηματισμό χωρίς το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Τσίπρας. Είναι εύκολο; Ο χρόνος θα δείξει.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανασυνταχθεί. Με την αποχώρηση δε του κ. Τσίπρα αναμένεται να ανακάμψει έτι περαιτέρω. Η απόσταση να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση είναι προ των πυλών. Μια αξιωματική αντιπολίτευση αντάξια απέναντι στην κεντροδεξιά παράταξη σ’ ένα πολιτικό μπρα ντε φερ στο παιγνίδι της πολιτικής εξουσίας. Γιατί στους δρόμους, στα εργοστάσια, σε χώρους δουλειάς, οι μάχες θα συνεχίσουν να δίνονται από τα κόμματα της αριστεράς και κατά κύριο λόγο από το ΚΚΕ. Και βεβαίως εκεί πρέπει να δίνονται καθημερινά.

*Ο Γιώργος Πριόβολος είναι διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών, οικονομολόγος και πρώην τραπεζικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ