ΣΤΟ θέμα σύστασης ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης) σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας παρεμβαίνει το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) Τμήμα Ηπείρου, ζητώντας να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στη σύναψη των απαιτούμενων συμβάσεων διαδημοτικής συνεργασίας, κάτι που έκανε – όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του – ο Δήμος Ιωαννιτών.
Προς τούτο επικαλείται τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία «οι Δήμοι που δεν έχουν συστήσει ΥΔΟΜ, οφείλουν έως 1η Απριλίου 2023 με σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας (άρθρο 99, του νόμου 3852/2010) να συνδράμουν κάθε Δήμο που ασκεί για λογαριασμό τους τις σχετικές αρμοδιότητες». Ο νόμος αυτός ορίζει πως κάθε Καλλικρατικός Δήμος υποχρεούται να στελεχώσει τη δική του ΥΔΟΜ. Από την πλευρά του το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ αποφαίνεται ότι «αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια ουτοπική προσδοκία και πολλοί μικροί και απομακρυσμένοι Δήμοι είτε δεν κατόρθωσαν να στελεχώσουν δική τους ΥΔΟΜ, είτε αυτή δεν είχε την απαραίτητη επάρκεια. Κατά συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια οι Δήμοι αυτοί υποστηρίζονταν διοικητικά από τον Δήμο της έδρας της Περιφερειακής τους Ενότητας».
Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ προσθέτει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ότι δηλαδή τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι σοβαρά και μαστίζουν όλες τις ΥΔΟΜ λόγω υποστελέχωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητά την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς δίνει λύσεις μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας. Αρκεί, βέβαια, να συναφθούν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτού- μενες συμβάσεις για την αναγκαία προσαρμογή στις απαιτήσεις του σχετικού νόμου, όσον αφορά στην άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων των ΥΔΟΜ στα διοικητικά όρια των Δήμων.
«Εάν γίνει αυτό» τονίζεται από το ίδιο Τμήμα «εκτιμούμε ότι η επιτυχής υλοποίηση της διαδημοτικής συνεργασίας θα βελτιώσει σαφώς την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης πολεοδομικών θεμάτων στην περιοχή σας (απευθύνεται στους Δήμους) προς ουσιαστικό όφελος των κατοίκων σε κάθε Δήμο αλλά και της τοπικής ανάπτυξης, ιδίως στη σημερινή εποχή που τρέχουν αρκετά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν». Επισημαίνεται παράλληλα ότι τίθεται στη διάθεση όλων των Δήμων της Ηπείρου για μια ουσιαστική συνεργασία σε όλους τους τομείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ