ΤΟ θέμα αναδεικνύει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος συνάμα βάζει εμμέσως στο διάλογο την πολιτική επί των ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και σε πολύ ευαίσθητους τομείς.
Η παρέμβασή του αφορά τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ για την λειτουργία τους που υπέγραψε η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο δήμαρχος Πατρέων επισημαίνει ότι «με την ΚΥΑ αυτή αποκλείονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί από τη δυνατότητα εγγραφής στα νηπιακά τους τμήματα βρεφών μικρότερων των 2,5 ετών και δίνεται, αποκλειστικά, το δικαίωμα αυτό στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς».
Ο ίδιος απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και τις υπουργούς, Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, με κοινοποίηση προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), ζητώντας την άρση των προκλητικών ρυθμίσεων.
ΤΗΝ ΚΥΑ για την λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών κατά την χρονική περίοδο 2023-2024 υπογράφουν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο τέως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, η τέως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Πέτσας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης και η νυν υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού.
ΣΤΗΝ επιστολή του ο κ. Πελετίδης τονίζει ότι «διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο 5, που αναφέρει τις κατηγορίες δομών και τις κατηγορίες θέσεων με τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια (βρεφών και νηπίων) προστέθηκε και η εξής πρόταση: “Ειδικότερα, και για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας, στην κατηγορία ιδιωτικών δομών Α2 δύνανται να εγγραφούν ως προνήπια, παιδιά τα οποία έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 2,5 ετών”».
ΔΕΝ ξέρουμε ποια είναι η απάντηση που θα δοθεί, όμως συμφωνούμε μαζί του ότι «η διάταξη αυτή αποτελεί κατάφωρη διάκριση και πριμοδότηση στους ιδιωτικούς φορείς και όχι στους δημοτικούς» και επίσης ότι «συνιστά προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικών εις βάρος των Δημόσιων και Δημοτικών Δομών…».
ΑΛΗΘΕΙΑ, πως αναμένεται να αντιδράσουν οι άλλοι δήμαρχοι της χώρας, συμφωνούν ή «όχι» μ’ αυτή τη διάταξη που φέρνει τα πάνω κάτω στην λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών;
ΔΙΟΤΙ αν συμφωνούν και δεν βγάζουν φωνή διόλου απίθανο να αποδυναμωθούν, ενώ ταυτόχρονα κλίμα ανασφάλειας εκτιμάται ότι θα καλλιεργηθεί μεταξύ των γονέων.
ΚΙ αυτό διότι για κάθε βρεφικό τμήμα (12 βρεφών) οι Δημοτικοί Σταθμοί πρέπει να απασχολούν τρία άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ οι Ιδιωτικοί Σταθμοί δύο.
ΟΣΟΝ αφορά τα νηπιακά τμήματα (25 νηπίων) οι Δημοτικοί Σταθμοί πρέπει να απασχολούν δύο άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ οι Ιδιωτικοί ένα.
ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες των ιδιωτικοποιήσεων σε πολλούς τομείς και την ίδια στιγμή υποχωρεί επικίνδυνα η δημόσια λειτουργική παρέμβαση με το ερώτημα να πλανάται: Ποιός παίρνει σειρά… η υγεία ίσως;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ