Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο «Το Σκοπευτήριο» και τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης «Ο Σκουφάς», μεθαύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου, 9 το βράδυ, στο παραποτάμιο πάρκο της Άρτας, θα πραγματοποιήσουν μια δράση γεμάτη μουσική και αστερισμούς.
Η Φιλαρμονική του Ιστορικού Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Ο Σκουφάς», με έτος ίδρυσης το 1896, στην αρχή της βραδιάς θα εκτελέσει μουσικά κομμάτια από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, προσφέροντάς μας μια μοναδική εμπειρία, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Αντώνη Κατσαούνου.
Στη συνέχεια της βραδιάς ο γραμματέας του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος», φυσικός, Γιώργος Κατσικογιώργος θα πραγματοποιήσει ομιλία για τα μυστικά του έναστρου ουρανού με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει Ουρανογραφία και Μυθολογία Νυχτερινού Ουρανού από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αστρονομίας», φυσικό Δημήτριο Τζούβα και το μέλος, χημικό Βασίλειο Κατσώτη.
Σε ανακοίνωσή Τύπου που εκδόθηκε, επισημαίνεται: «Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η μυθολογία του Ουρανού και η μυθοπλασία που έχει ο κάθε αστερισμός. Πολλές φορές διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία. Για παράδειγμα ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς, ίσως ο διασημότερος, η μεγάλη Άρκτος, αν και το σχήμα της δεν παραπέμπει σε αρκούδα, αλλά με αυτή την μακριά ουρά σε ένα σκίουρο, το παράδοξο είναι ότι όχι μόνο στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε πολλούς άλλους μακρινούς πολιτισμούς, όπως στην Βόρειο Αμερική οι Ινδιάνοι, είδαν στον αστερισμό αυτό μια αρκούδα να περιπλανάται στο ουράνιο στερέωμα. Τα άστρα αποδεικνύεται έτσι ότι πάντα γοήτευαν τον άνθρωπο, αλλά πολλά από τα μυστικά τους τα έχουν ακόμα πολύ καλά κρυμμένα!
Παράλληλα, με τα τηλεσκόπια του Συλλόγου θα γίνει αστροπαρατήρηση, στοχεύοντας τον τεράστιο Δία και τους δορυφόρους του Ιώ, Καλλιστώ, Ευρώπη και Γανυμήδη, τον άρχοντα των δαχτυλιδιών Κρόνο και πολλούς άλλους αστερισμούς. Στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας το βράδυ της 30ης Ιουνίου και να απολαύσουμε όλοι μαζί, στο εξαιρετικό περιβάλλον του παραποτάμιου πάρκου της Άρτας, μουσικές και αστερισμούς!
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων και περιμένουμε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα, σε μία ξεχωριστή βραδιά, κάτω από τον έναστρο ουρανό της πόλης μας!».
Για το Σύλλογο «Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος» υπογράφει ο ΒασίληςΚατσώτης, Χημικός, Msc, Ιστορικός

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ