ΤΑ στοιχεία ως προς την πορεία ολοκλήρωσης των έργων στον Δήμο που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) παρουσίασε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», δηλαδή μέσω του ΕΣΠΑ. Ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια με την συνδρομή και του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη έχουν υλοποιηθεί και βαίνουν προς ολοκλήρωση 27 έργα στον Δήμο, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Ποια τα έργα
Τα έργα αυτά είναι: «Ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας. Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων αστικού ιστού της πόλης της Άρτας (Κάστρο – Παρηγορήτισσα). Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια Δήμου Αρταίων. Δημιουργία Πράσινου Σημείου. Κατασκευή κυκλικού κόμβου επί της εθνικής οδού Αθηνών – Ιωαννίνων. Δράσεις για την διαχείριση βιοαποβλήτων. Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων led για εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Αντικατάσταση οχημάτων. Αντικατάσταση οχημάτων ΔΗΚΕΔΑ. Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών. Διευθέτηση ρέματος Αμμοτόπου. Εγκατάσταση φωτιστικών LED στην πόλη της Άρτας. Καινοτόμες δράσεις του Δήμου Αρταίων για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.
Και ακόμα: Μελέτη Σχεδίου Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Αρταίων. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δίκτυο οδοφωτισμού της περιφερειακής οδού στον αστικό ιστό της πόλης. Προμήθεια δημοτικών ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων. Υλοποίηση σχεδίου ασφάλειας νερού ΔΕΥΑ Άρτας. Μελέτη βιώσιμης αστικής κινητικότητας για το Δήμο Αρταίων. Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Αρταίων.
Δομή παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο. Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας. Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρταίων. Λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία “Αγκαλιά”. Προμήθεια ενεργειακά αποδοτικού οχήματος για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΑ. Προμήθεια νέων ενεργεία κα αποδοτικών οχημάτων για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της ΔΕΥΑΑ. Κατασκευή τμημάτων του δικτύου ομβρίων».
Στην ίδια συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε το «Πρόγραμμα Ήπειρος 2021 – 2027», ο χρονοπρογραμματισμός των νέων προσκλήσεων, ο οδηγός σύνταξης και υποβολής Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και οι ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ).
Ο κ. Τσιρογιάννης παρουσία των Ευρωπαίων Επιτρόπων και αρμόδιων στελεχών των υπουργείων, ζήτησε να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για νέα έργα που αφορούν αποχετεύσεις, ύδρευση, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά, έργα ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων, ασφαλτοστρώσεις εσωτερικής οδοποιίας στους δρόμους εκείνους που έχουν περάσει δίκτυα (αποχέτευσης, ύδρευσης, οπτικές ίνες) και έχουν υποστεί φθορά, αθλητικές υποδομές, νέα σχολεία και ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων, έργα αναπλάσεων, συντηρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, έργα οδικής ασφάλειας, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, νέα πεζοδρόμια και βελτίωση υφισταμένων, προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, καθώς και χρηματοδότηση μελετών από την τεχνική βοήθεια του προγράμματος για την ωρίμανση των έργων.
Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με ποια κριτήρια εντάχθηκαν ΟΧΕ, καθώς στο νέο πρόγραμμα «Ήπειρος 2021 – 2027», δεν χρηματοδοτούνται η ΟΧΕ Αμβρακικού κόλπου που ετοιμάζει η ΜΟΔ, όπως και η ΟΧΕ Πουρναρίου, τη μελέτη της οποίας χρηματοδοτεί η ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ηπείρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ