Του Νίκου Φακίτσα*

Νόμος 4495/2017. Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος. Τώρα που ο νόμος περί ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή των αυθαιρέτων παρατάθηκε έως 31 Δεκεμβρίου 2024, (5007/2022 – ΦΕΚ Α 241/23.12.2022), τώρα που κάθε λογής αυθαίρετο δηλώθηκε και επίσημα στο Ε9, καθ΄ υπέρβαση των όρων δόμησης (δόμηση, κάλυψη, ύψος, κλπ), δηλαδή γραφεία στις πυλωτές, garsoniere (γκαρσο- νιέρες) στα γκαράζ και τα υπόγεια είναι ευκαιρία να αφεθούν στην κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενα.
Στην πράξη, δηλαδή, να προβεί ο Δήμος Αρταίων άμεσα στις πράξεις αναλογισμού και αποζημίωσης, αφού ό,τι ήταν να κερδίσει ο ιδιοκτήτης από την εκμετάλλευση του ρυμοτομούμενου οικοπέδου σε δόμηση, το κέρδισε με την υπαγωγή στους διαδοχικούς νό- μους όλων των κυβερνήσεων από το έτος 2010 και έχει ο Θεός…
Τότε οι ματιές μας μπορούν να δουν τους στενούς απέραντους δρόμους, τα πεζοδρόμια… υπό ανάληψη να τα σκιάζει μόνο ο ήλιος και τα φώτα της νύχτας, φεγγαρόφωτα. Επικείμενα και υποκείμενα άμορφα ρυμοτομούμενα, διαμορφωμένα… Όμορφα, με όλες τίς απαραίτητες υποδομές.
Σημείωση: Όταν πριν 20 χρόνια ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Αρτινός μηχανικός, είχα προτείνει να εισάγει στον ΓΟΚ (Γενικός Οικοδο- μικός Κανονισμός) του 1985, τα εξής:
Ο ιδιοκτήτης του ρυμοτομούμενου να μπορεί να το εκμεταλλευτεί με ανάλογη δόμηση καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση εντός τού επιτρεπόμενου όγκου και ύψους της περιοχής, με ποσοστά υπέρβασης έως 20%, για την κάλυψη και το Δ (απόσταση από όρια και λοιπά).
Ήρθε, λοιπόν, ο νόμος Ν. 3843/10, δηλαδή μετά από 20 χρόνια και ρύθμιζε – τακτοποιούσε εντός του νόμιμου περιγράμματος ημιυπαίθριους χώρους, γραφεία σε pilotis (πυλωτές), σοφίτες, υπόγεια, γκαράζ κλπ, χωρίς να έχει το θάρρος, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες για την υλοποίηση των ρυμοτομούμενων, εννοείται με την ανάλογη ανταποδοτικότητα.
Μετά, αφού οι ειδήμονες της εξουσίας είδαν ότι ο νόμος… περπάτησε ευνοϊκά για τα ταμεία έφτιαξαν τον αντίστοιχο νόμο 4014/11 που ούτε η ποδηλάτισσα Μπιρμπίλη του ΓΑΠ μπόρεσε να σταματήσει.
Έτσι ο Ν. 4014/11, έγινε 4178/12 και 13 και 14 και 15 και 16 +1 (Ν. 4495/17). Δηλώθηκαν, ρυθμίστηκαν, τακτοποιήθηκαν, πέστο όπως θέλεις, ισοζύγιο πράσινο, ροζ. Ούτε στην αριστερή διαβούλευση ακούμπησε ο υπουργός τα ρυμοτομούμενα.
Γιατί; Διότι – λέει – απαγορεύεται η αύξηση του συντελεστή δόμησης, ενώ τώρα με την τακτοποίηση τί κάνει… δεν αυξάνεται; Η εξουσία για… δεί δη χρημάτων, κοροϊδεύει τον πολίτη και εμείς (μηχανικοί και ιδιοκτήτες), της στέλνουμε χαιρετίσματα. Το δε Κτηματολόγιο, αθώα, δεν έκανε τον κόπο να περάσει τις οικοδομικές γραμμές του σχεδίου πόλης και έτσι έχουμε όλοι ό,τι είχαμε από τον… παππού μας!
Ο εκάστοτε δε δήμαρχος, μη έχοντας λεφτά στο ταμείο, άφηνε στην καλή θέληση -πατριωτισμό την υλοποίηση της περιβόητης αιωνιοβόρας πράξης αναλογισμού και αποζημίω- σης. Επειδή ουδείς πολίτης θέλει να του πάρει το κράτος τα χώματα του παππού του ήταν και είναι ευκαιρία (ό,τι έγινε… έγινε). Να εξομοιωθούν, φυσικά με νόμο, οι υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης κλπ με το αντίστοιχο αναλογούν ρυμοτομούμενο εμβαδόν.
Δηλαδή με απλά και λίγα λόγια: Για υπέρβαση δόμησης (2,80 Χ 3,50) = 9,80 τετραγωνικά μέτρα, με συντελεστή δόμησης 1,20, αντιστοιχεί οικόπεδο ρυμοτομούμενο ίσον με 8,16 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο όχι μόνο θα αφήνεται σε κοινή χρήση αλλά και θα υλοποιείται από τούς Δήμους άμεσα. Τελικά, ας μείνουν «τα σοκάκια μαζί με τα λιμάνια, να χάνομαι μέσα στους δρόμους πού μ’ έδεσαν για πάντα… γιατί είχα όνειρα πολλά!».
Σημείωση: Ο αριθμός των δηλωθέντων στο σύστημα αυθαιρέτων ανέρχεται σήμερα στα 13.154.091. Συνεπάγεται από αρχικό ελάχιστο παράβολο 250 ευρώ, ποσό 3 δις και 250 εκατ. ευρώ.
*Ο Νίκος Φακίτσας είναι αρχιτέκτων μηχανικός – μελετητής, μέλος της αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 2023, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Άρτας 2008-2010, προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης 2017-2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ