«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» (καλύτερα να σιωπά κανείς παρά να μιλάει) έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και νομίζουμε ότι ταιριάζει απόλυτα με την τελευταία, δυσμενή για το νοσοκομείο Άρτας εξέλιξη, απ’ αφορμή την παραίτηση της διευθύντριας γιατρού – ακτινολόγου του Ακτινολογικού Τμήματος.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Κάνοντας χρήση του διαδικτύου κάποιοι προκειμένου να υποβαθμίσουν την απόφασή της, διαλαλούν ότι βγαίνει στη σύνταξη και πως περίπου τα περί παραίτησης είναι για το θεαθήναι. Κι όλα αυτά χωρίς γνώση των πραγμα- τικών γεγονότων που την οδήγησαν στην έξοδο από την μακρόχρονη προσφορά της στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση μέσω του γνωστικού της επιστημονικού αντικειμένου, με προσήλωση και αυταπάρνηση, κάνοντας τις περισσότερες φορές υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών της αντοχών.
Δεν ήταν, ωστόσο, η θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης αυτή που την οδήγησε στην απόφασή της να παραιτηθεί. Πολύ απλά επίσπευσε την διαδικασία. Η αιτία βρίσκεται αλλού. Και βρίσκεται στις σκληρές και ενίοτε εκτός των ορίων ανθρώπινων αντοχών συνθήκες εργασίας, για τις οποίες αντί της αναζητήσεως λύσεων, τα προβλήματα εντείνονται και παρατείνονται σχηματίζοντας καθημερινά αδιέξοδα. Ότι πριν λίγο διάστημα το Ακτινολογικό Τμήμα δεν καλύφθηκε από εφημερία αποτελεί μια από τις τρανές αποδείξεις.
Ο «Τ» με σκοπό να παρουσιάσει στην τοπική κοινή γνώμη, αλλά και στους πολίτες γειτονικών περιοχών που σπεύδουν στο νοσοκομείο μας για την αποκατάσταση της υγείας τους, όλη την αλήθεια γύρω από την παραίτηση της γιατρού – ακτινολόγου Φωτεινής Γαλάνη, συνομίλησε μαζί της, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις. Και εμμέσως προς αυτούς που κακοπροαίρετα επιχειρούν να υποβαθμίσουν τους λόγους παραίτησης.
«Η αλήθεια είναι ότι κατέθεσα παραίτηση για συνταξιοδότηση – επισημαίνει η διευθύντρια γιατρός ακτινολόγος του Ακτινολογικού Τμήματος – όμως ήταν απόφαση στην οποία οδηγήθηκα λόγω των εργασιακών συνθηκών. Οι συνθήκες εργασίας στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου για μεγάλο διάστημα δεν είναι οι καλύτερες. Υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση εις ότι αφορά το ιατρικό δυναμικό και για μεγάλο χρονικό διάστημα καταβάλαμε προσπάθεια να στηρίξουμε το Τμήμα. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν έβλεπα προοπτική για λύση του προβλήματος. Οδηγήθηκα, λοιπόν, σε μια προσωπική απόφαση να αποχωρήσω πιο γρήγορα, παρά το γεγονός ότι υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσα να προσφέρω ακόμα στην δημόσια υγεία του τόπου μας».
Η Φωτεινή Γαλάνη θα μπορούσε να παραμείνει ίσως και για πέντε χρόνια ακόμα, πλην όμως δεν το σκέφτεται καν από τη στιγμή που διαπιστώνει πως δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για επίλυση του προβλήματος. Σε ερώτηση της εφημερίδας μας «αν, όπως εκ του νόμου έχει το δικαίωμα, σκέφτεται εντός της προθεσμίας που δίνεται να αποσύρει την παραίτησή της», απάντησε αρνητικά.
«Δεν υπάρχει προοπτική για άμεση μεταβολή των συνθηκών» υποστηρίζει και προσθέτει: «Ήδη το πρόβλημα αυτό υπήρχε από καιρό πριν. Ήλπιζα τόσο εγώ όσο και οι λιγοστοί συνάδελφοι ότι θα βρεθεί λύση. Έκανα, λοιπόν, υπομονή και υπερέβαλα εαυτόν, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της εξάντλησης. Λύση όμως δεν δόθηκε και ούτε διαβλέπω τέτοια προοπτική. Οπότε η απόφασή μου αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει».
Η διευθύντρια γιατρός – ακτινολόγος του Ακτινολογικού Τμήματος κάνει σήμερα χρήση των πολλών ρεπό που της οφείλονται λόγω υπερεργασίας, αλλά και χρήση της κανονικής της άδειας και αμέσως μετά θα βγει στη σύνταξη, με την διοίκηση να μετρά ένα επιπλέον κενό, το οποίο Κύριος οίδε πως και πότε θα αναπληρωθεί. Και να ήταν μόνο αυτό!
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα μάς μεταφέρουν συνάδελφοί της, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είχε πιεστεί πάρα πολύ, ξεπερνώντας τα όρια αντοχών της στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας του εν λόγω Τμήματος, με όλους εντός του νοσοκομείου αλλά και μεταξύ της τοπικής κοινής γνώμης να αποφαίνονται ότι ήταν άψογη στη δουλειά της και βέβαια άρτια επιστημονικά καταρτισμένη. Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα για να μην την στερηθεί το ΕΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ