Επειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί δήθεν να ξεκινήσει από την αρχή, διότι όπως λέει οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι διαφορετικές και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Όλα αυτά είναι παραπειστικά. Ο αρχηγός της ΝΔ γνωρίζει ότι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα τις κερδίσει όχι μόνον γιατί η ΝΔ έλαβε στις προηγούμενες 40,8% αλλά διότι τη διαφορά που έχει από το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την καλύψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχει δυναμική να διεκδικήσει τίποτε παραπάνω από τη δεύτερη θέση.
Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφή ατζέντα των 180 εδρών στην προσεχή Βουλή, ώστε να κάνει ό,τι του γουστάρει (αναθεώρηση Συντάγματος, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, σύναψη διεθνών συμβάσεων της χώρας και πολλά άλλα). Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστρεπτική για τα εθνικά συμφέροντα, διότι έχουμε μπροστά μας το τεράστιο ζήτημα της «συνεκμετάλλευσης» των υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, την αιτούμενη από την Τουρκία αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, την παραπομπή των διαφορών μας με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κλπ.
Ο Ερντογάν την έχει δέσει την γαϊδούρα του. Αν τη δέσει και ο κ. Μητσοτάκης με 180 έδρες είμαστε για κλάματα ιδιαίτερα, διότι δεν είναι γνωστό σε κανέναν τι συζήτησαν οι δύο άντρες κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. Εκείνο το οποίο φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι η είσοδος στη νέα Βουλή κομμάτων, τα οποία στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής το όριο του 3% (Νίκη 2,92%, – Πλεύση Ελευθερίας 2,88%) και Μέρα 25 2,60%. Έτσι, αν η νέα Βουλή είναι οκτακομματική ή ενιακομματική, οι έδρες της ΝΔ περιορίζονται σε τέτοιο βαθμό που απομακρύνεται οριστικά από το στόχο των 180 εδρών.
Η απλή αναλογική μπορεί να μην έδωσε κυβέρνηση στις προηγούμενες εκλογές, πλην όμως κατέγραψε τη δύναμη των πολιτικών δυνάμεων και σήμερα ο κάθε ψηφοφόρος είναι σε θέση να κάνει τους υπολογισμούς του, κάτι που δεν θα μπορούσε προ των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 πιστεύοντας για παράδειγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σε θέση να κοντράρει τη ΝΔ ώστε με άνοδο του ΠΑΣΟΚ να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων. Όλα αυτά τώρα έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά και οι σκεπτόμενοι πολίτες είναι απελευθερωμένοι από τις αγκυλώσεις που κουβαλούσαν προ των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.
Γνωρίζουν ότι με την ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άνετα τη δεύτερη θέση και ότι το ΠΑΣΟΚ όσο και αν συσπειρώσει δυνάμεις δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, λοιπόν, νόημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αυξήσουν τη δύναμή τους κατά 1 ή 2 μονάδες; Αν όμως οι μονάδες αυτές πάνε στα κόμματα του 2,90% το πράγμα αλλάζει. Άλλο είναι να βγάλει μία ή δύο έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και άλλο να μπουν στη νέα Βουλή δύο ή τρία κόμματα που θα πάρουν από 8 έως 9 έδρες το καθένα και θα τις κόψουν κατά μέγα μέρος από τη ΝΔ.
Η ΝΔ, βέβαια, έχει βάλει σε ενέργεια μηχανισμούς, πρώτος διδάξας των οποίων είναι ο «Κινέζος» που άφησε το 2000 έξω από τη Βουλή το ΔΗΚΚΙ με 2,97%. Θα ρίξει όλο το βάρος της προεκλογικής της καμπάνιας, ώστε με παροχές, υποσχέσεις και άλλα τερτίπια να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τα μικρά κόμματα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος. Τον έπιασε λέτε τώρα ο πόνος για τους Αγιορείτες Μοναχούς ή ότι κάποιοι απ’ αυτούς υποστηρίζουν το κόμμα ΝΙΚΗ; Θα σας αποκαλύψω δικό μου ζωντανό παράδειγμα για να δείτε ότι έχουν μπει μηχανισμοί του «Κινέζου» από τη ΝΔ.
Το Σάββατο το μεσημέρι 20 Μαΐου 2023 πίναμε στην Άρτα τα τσιπουράκια μας με δύο φίλους νεοδημοκράτες και πάνω στη συζήτηση με ρώτησαν τι θα ψηφίσω. Τους απάντησα «Βελόπουλο». Εφόσον δεν άκουσαν ΣΥΡΙΖΑ έμειναν ικανοποιημένοι και η κουβέντα σταμάτησε εκεί.Τώρα στη νέα προεκλογική περίοδο ο ένας από τους δύο φίλους μού τηλεφώνησε αν θα πάω στην Άρτα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και του απάντησα θετικά. «Έλα, μου λέει, να βοηθήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγκη». Έπιασα αμέσως το μηχανισμό του «Κινέζου» και του απαντώ: «Εσύ είσαι με τη ΝΔ τι σε νοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ»; Οπότε αποκαλύφθηκε: «Μην πας και ψηφίσεις εκείνον το φασίστα το Βελόπουλο».
Αυτός ο μηχανισμός έχει μπει σε ενέργεια για όλα τα μικρά κόμματα και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023. Θα βγαίνουν «δημοσκοπήσεις» που θα δείχνουν τα κόμματα αυτά στο 2,30% με 2,50% για να αποτρέψουν κάποιους κάνοντας λόγο για χαμένη ψήφο. Όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες πρέπει να δουν ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ με 180 έδρες και πάνω θα δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στη χώρα και στο λαό. Πρέπει να ενισχύσουν τα κόμματα που είναι κοντά στο 3% και όχι βέβαια εκείνα του 0,90% έως 0,02% που ρίχνουν νερό στο μύλο του Μητσοτάκη και στις προηγούμενες εκλογές 24 κόμματα από αυτά πήραν συνολικά 7,59%.
Η πριμοδότηση των κομμάτων που αγωνίζονται να περάσουν το 3% είναι πράξη προστασίας της Δημοκρατίας από απολυταρχικές βλέψεις.
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ