ΠΟΛΥ μεγάλο, λοιπόν, εκτιμάται ότι είναι φέτος το ποσοστό ακαρπίας στα ακτινίδια του νομού, περίπτωση με την οποία ωστόσο δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αλλά από τις ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις), πρώην ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης).
Ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, συμπατριώτης μας Γιάννης Παπαγιάννης, που μεταξύ των άλλων φαινομένων του παραγω- γικού κόσμου παρακολουθεί στενά και αυτό, μας εξηγεί ότι η υπηρεσία του έχει μεν τον διαχειριστικό έλεγχο του προγράμματος, όμως οι εγκρίσεις γίνονται από συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύστερα από εισηγήσεις του ΕΛΓΑ και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).
Όπως συνέβαινε, εν τω μεταξύ, από την περίοδο της ΠΣΕΑ, το ίδιο ισχύει και με τις ΚΟΕ. Η διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων είναι χρονοβόρα, καθώς οι εγκρίσεις περνούν από διάφορα στάδια και ανάμεσα στα άλλα από διοικητικό έλεγχο. Το μέγεθος της ακαρπίας πρόκειται να εκτιμηθεί τέλος καλοκαιριού και κατόπιν θα υποβληθεί το αίτημα για ένταξη στις ΚΟΕ προς αποζημίωση. Εάν τελικά υπάρξει έγκριση οι παραγωγοί να περιμένουν χρήματα τέλος του χρόνου με αρχές του νέου. Ήταν καλά να είχε αποφευχθεί η ακαρπία, αφού ωστόσο οι ψυχρομονάδες παρέκαμψαν την πεδιάδα έρχεται να προστεθεί άλλη μια σταγόνα μαρτυρίου για τους αγρότες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ