Η Λαογραφική Συλλογή «Γεωργίου Γιάννου» και οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) «Το Μελίσσι», παρουσίασαν θεματική ξενάγηση για την διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η οποία για το 2023 είχε ως θέμα τα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», η Λαογραφική Συλλογή «Γεωργίου Γιάννου» παρουσίασε μία θεματική ξενάγηση που ανέδειξε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καλές πρακτικές ανακύκλωσης, επανάχρηση υλικών και εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Την θεματική ξενάγηση ανέλαβαν με εξαιρετική επιτυχία οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ Δήμου Ζηρού «Το Μελίσσι» και πιο συγκεκριμένα η Αλεξάνδρα Τσάτσιου και η Χριστίνα Πέτρου, έχοντας την καθοριστική συν- δρομή της ιδιοκτήτριας Πανάγιως Γιάννου.
Μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου Θεσπρωτικού, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Γοργομύλου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Ευαγγελία Ευαγγέλου, Αλίκη Σταμάτη και Ιωάννη Μάνια, ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο υφαίνονταν τα ρούχα κατά την προβιομηχανική επο- χή δίνοντας έμφαση στο υλικό που χρησιμοποιούσαν.
Οι μαθητές άγγιξαν το μαλλί από τα πρόβατα και το λινό από το φυτό λινάρι και εντυπωσιάστηκαν όταν έμαθαν την κοπιώδη διαδικασία για να παραχθεί το νήμα. Εντυπωσιάστηκαν επίσης και όταν πλέον το ρούχο έπαυε να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες πώς μετατρέπονταν σε στρωσίδι στον αργαλειό κι έπειτα γίνονταν σκόνη, «έλιωνε» και ξαναγύριζε στον κύκλο της ζωής. Έτσι με βιωματική επαφή οι μαθητές έγιναν γνώστες και κοινωνοί του μηνύματος της αειφορίας και της ανακύκλωσης.

«Ο μαγεμένος αργαλειός»
Επιπλέον, με την αφήγηση του παραμυθιού «Ο μαγεμένος αργαλειός» τα παιδιά κατανόησαν τι έχει περισσότερο ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος για να αποκτήσει ποιότητα ζωής, ενώ με επίκεντρο τη στέρνα και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την υιοθέτηση ρόλων, οι μικροί μαθητές συνειδητοποίησαν πόσο σημαντική είναι η λελογισμένη χρήση νερού και η χρηστή διαχείρισή του.
«Πολλά μπράβο – από τον Δήμο Ζηρού – στην Μαρία Γάλλιου, πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ζηρού για τον συντονισμό των επισκέψεων των σχολείων και τον Θεόδωρο Πανούση, πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου για την προσφορά των κερασμάτων στους μικρούς φίλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ