Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Άρτας παραβρέθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου ο Σπύρος Νεραϊδιώτης, καλεσμένος από τον διευθυντή του σχολείου Ανδρέα Ανδρέου.
Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να μιλήσει στους μαθητές για την παράδοση και γενικότερα για το λαϊκό πολιτισμό του χθες και του σήμερα. Ο Σπύρος Νεραϊδιώτης, με την ιδιότητα του χοροδιδασκάλου, λαογράφου και συγγραφέα, ανέπτυξε στη διάρκεια ενός δίωρου την έννοια της λαϊκής μας παράδοσης σε σχέση με την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά κυρίως σε σχέ- ση με την ανάγκη τους να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να συλλάβουν μέσω της κίνησης, της μουσικής και της εικαστικής τα βαθύτερα νοήματα της ζωής τους.
Αναφέρθηκε, εν συνεχεία, στη διαφοροποίηση της παράδοσης μέσα στη ροή του χρόνου, με την κάθε γενιά να βάζει τη δική της σφραγίδα και ο λαϊκός πολιτισμός να εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, να ανανεώνεται και να γίνεται περισσότερο δυναμικός, ελκυστικός και ποιοτικός.
Η ζωντάνια της παράδοσης, τόνισε, αποτυπώνεται στα κορυφαία γεγονότα της κοινωνικής ζωής, ιδίως στο γάμο και στο πανηγύρι. Οι χοροί και τα τραγούδια, οι ευχές, οι φορεσιές, καθώς και οι λαϊκοί οργανοπαίχτες αντανακλούν τη συλλογική μνήμη, καθώς και τη συλλογική ανάγκη της ελπίδας για ενότητα και αγάπη.
Ο Σπύρος Νεραϊδιώτης μίλησε, επίσης, για το λαϊκό πολιτισμό στη σύγχρονη επο- χή, για τις συνέπειες που επιφέρει στον ανθρώπινο παράγοντα και στην κοινωνία γενικότερα η φυσιολογική φθορά του χρό- νου, αλλά περισσότερο ακόμα οι μεγάλες αλλαγές που σημειώνονται στην τεχνολογία και συνολικότερα η παγκοσμιοποίηση με τη νέα τάξη πραγμάτων. Τέλος μίλησε για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και το σπουδαίο ρόλο που παίζουν στο πολιτιστικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της κάθε περιοχής.
Το εξαιρετικό αυτό θέμα διανθίστηκε με τραγούδια που ακούστηκαν ενδιάμεσα από τη λαϊκή ζυγιά αποτελούμενη από το Δημήτρη Αχνούλα, τον Νίκο Σκούμα και το Χριστόφορο Κανταρέλη. Η δίωρη εισήγηση – παρουσίαση του λαϊκού πολιτισμού έκλεισε με ερωτήσεις – απαντήσεις καθώς με απόψεις και τοποθετήσεις πάνω στο θέμα της παράδοσης.
Η όλη εκδήλωση άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου. Στο τέλος ο Σπύρος Νεραϊδιώτης δώρισε αντίτυπα του βιβλίου του «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» σε όλους και δόθηκε η υπόσχεση και από τις δυο μεριές πως η εκδήλωση θα επαναληφθεί με διαφορετική θεματική ενότητα, μέσα στα πλαίσια του λαϊκού πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ