Την δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, ενέκρινε σε συνεδρίασή της την περασμένη Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο συνολικός προυπολογισμός ανέρχεται στο 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το βασικό υποέργο που δημοπρατείται έχει προυπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ. Το Οθωμανικό τέμενος Ιμαρέτ Άρτας (τζαμί Φαΐκ πασά) βρίσκεται στη θέση Μαράτι, περίπου 2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Άρτας. Πρόκειται για κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο Οθωμανικό τέμενος της περιοχής της Ηπείρου, καθώς η ανέγερσή του ανάγεται στο τέλος του α΄ μισού του 15ου αιώνα.
Το έργο που θα υλοποιηθεί αφορά την συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκ- ροτήματος προκειμένου να σταματήσουν οι φθορές και να επισκευαστούν οι ζημιές που αυτό έχει υποστεί. Οι επεμβάσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων.
Ειδικότερα προβλέπονται εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση του εξωτερικού του Τεμένους στη μορφή που αυτό είχε κατά τη δεύτερη Οθωμανική του φάση, με ανακατασκευή στην αρχική του μορφή του ρεβάκ και της ξύλινης στοάς και αποκατάσταση των ανοιγμάτων των παραθύρων του. Παράλληλα, προβλέπεται η αποκατάσταση του εσωτερικού του στη γενική μορφή που αυτό απέκτησε μετά τη μετατροπή του σε εκκλησία, προκειμένου να λειτουργήσει ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Στις εργασίες περιλαμβάνεται και η εξειδικευμένη συντήρηση των δομικών υλικών (λίθων και κονιαμάτων) καθώς και του διακόσμου του μνημείου.
Επιπλέον, προβλέπονται εργασίες στο περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του βορειοδυτικού κτηρίου στην αρχική του μορφή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο καθώς και στη δημιουργία χώρων υποδοχής και υγιεινής για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην περιοχή της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Όλες οι εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνονται σε σχετικές ειδικές μελέτες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ.
Το έργο θα υλοποιηθεί με τα ακόλουθα υποέργα: Αποκατάσταση Οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του. Συντήρηση δομικών υλικών και διάκοσμου. Παροχή υπηρεσιών βασικού μελετητή ως τεχνικού συμβούλου στο πλαίσιο υλοποίησης του υποέργου. Εποπτεία της υλοποίη- σης από την ΕΦΑ Άρτας. Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την διοίκηση, διαχείριση και το συντονισμό του έργου. Σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σύνδεση με δίκτυο τηλεπικοινωνίας. Σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ