Η «καρδιά» της αυτοδιοίκησης χτύπησε την Τετάρτη 10 Μαϊου στην Άρτα, καθώς για πρώτη φορά στην πόλη μας συνεδρίασαν τόσο το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ) όσο και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τη συμμετοχή δημάρχων απ’ όλη τη χώρα. Είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση του εκλεγμένου μέλους της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.
Ζητήματα για την Άρτα
Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τους Αρτινούς αλλά και γενικότερα τους Ηπειρώτες, τα οποία έφερε στο τραπέζι ο δήμαρχος Αρταίων.
Πρόκειται για: Το ειδικό τέλος 3% – επιστροφή από τα ακαθάριστα έσοδα των παραγωγών των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων σε δημότες και Δήμους, όπως από το Πουρνάρι για την Άρτα και τους Αρτινούς. Την παραχώρηση δημόσιων παραποτάμιων εκτάσεων στους Δήμους, εντός πόλεων. Την εκ νέου τετράμηνη παράταση των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας. Την συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ μιας θεματικής κλειστής έκθεσης, ένα Φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων και Γαστρονομίας την περίοδο της εμποροπανήγυρης τον Σεπτέμβριο.
Την επαναφορά της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών στην αξιολόγη- ση των κριτηρίων επιλογής διευθυντών Εκπαίδευσης, προϊσταμένων Γραφείων, προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ και διευθυντών Σχολικών Μονάδων και ΣΕΚ, οι οποίοι συμμετέχουν – στελεχώνουν θέσεις διοίκησης φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, δημάρχου ή αντιδημάρχου (αιρετών ΟΤΑ Α’ Βαθμού).
Γίνεται λόγος για ένα θέμα, το οποίο εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σφήκας. Αναφορά έγινε, εξάλλου, στη νομοθεσία περί κοινοχρήστων χώρων και τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δήμους, θέματα τα οποία εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Λιόντος.

Ποιοι παρέστησαν
Αντί «τηλεδιάσκεψης» 25 ήταν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν την Άρ- τα. Στις συνεδριάσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι: Δημήτρης Παπαστεργίου (Τρικκαίων – πρόεδρος ΚΕΔΕ), Ηλίας Αποστολόπουλος (Παπάγου – Χολαργού και πρόεδρος ΙΤΑ), Γρηγόρης Κωνσταντέλος (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και πρόεδρος Θεσμών ΚΕΔΕ), Γεώργιος Παπαναστασίου (Αγρινίου), Μερόπη – Σπυριδούλα Υδραίου (Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων), Αλέξανδρος Χρυσάφης (Σερρών), Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος (πρώην δήμαρχος και δημοτι- κός σύμβουλος Ξάνθης), Δημήτριος Μπίρμπας (πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω), Χρήστος Τεντόμας (δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων), Δημήτριος Τσιαντής (δημοτικός σύμβουλος λίμνης Πλαστήρα).

Και ακόμα οι δήμαρχοι: Χρήστος Ντακαλέτσης (πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου), Ροζίνα Βαβέτση (Νικ. Σκουφά), Περικλής Μίγδος (Γ. Καραϊσκάκη), Χρήστος Χασιάκος (Κεντρικών Τζουμέρκων), Νίκος Καλαντζής (Ζηρού), Νίκος Γεωργάκος (Πρέβεζας), Nίκος Ζαχαριάς (Πάργας), Ιωάννης Λώλος (Ηγουμενίτσας), Σπυρίδων Παππάς (Φιλιατών), Ιωάννης Καραγιάννης (Σουλίου), Γεώργιος Σουκουβέλος (Ζαγορίου), Μιχάλης Πλιάκος (Ζίτσας), Νικόλαος Έξαρχος (Κόνιτσας), Κωνσταντίνος Καψάλης (Πωγωνίου), Βαγγέλης Πήχας (αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών), Παντελής Κωλέτσος (αντιδήμαρχος Αρταίων) και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων Τζέ- νη Ταπραντζή, Γιάννης Παπαλέξης, Βάσω Αμπελογιάννη, υπηρεσιακά στελέχη της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ και Σωματεία Εργαζομένων Ηπείρου.

Και περίπατος στην πόλη
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε περίπατος στο κέντρο της πόλης, στα εν εξελίξει έργα, όπως η ανάπλαση του πεζοδρομημένου κέντρου, το ιστορικό Δημαρχείο και στα ιστορικά μνημεία.

Απολογισμός δημάρχου Αρταίων
Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κάνοντας έναν απολογισμό των συνεδριάσεων, ανέφερε: «Η Άρτα ούτε φτωχός συγγενής είναι, ούτε δεύτερης κατηγορίας. Είναι μεγάλη επιτυχία την εποχή των τηλεδιασκέψεων να σηκώνονται οι δήμαρχοι και να έρχονται στην πόλη μας για να συνεδριάσουν. Αυτό κάτι σημαίνει και σε προσωπικό επίπεδο και τους ευχαριστώ θερμά. Σημαίνει, όμως, και ότι η εικόνα της Άρτας προς τα έξω έχει αλλάξει, έχει βελτιωθεί με έργα και όχι με ταξίματα και εύκολα λόγια».

Δημ. Παπαστεργίου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρης Παπαστεργίου και δήμαρχος Τρικκαίων, εξήρε το έργο της Δημοτικής Αρχής δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Χρήστο Τσιρογιάννη, τονίζοντας: «Το έργο του μιλάει από μόνο του», με τον δήμαρχο Αρταίων να δηλώνει πως ο δήμαρχος Τρικκαίων «είναι πλέον φίλος καρδιακός και ένα σταθερό παράδειγμα για όλους εμάς τους συναδέλφους του». «Η Άρτα – πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου – μέρα με την μέρα αλλάζει και είναι πλέον ορατό και σε εμάς που την έχουμε επισκεφτεί και παλαιότερα».

Χρήστος Ντακαλέτσης
Ο δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης, σημείωσε: «Στόχος της ΠΕΔ είναι η εξωστρέφεια και η επαφή με όλους τους Δήμους, επομένως ανταποκριθήκαμε με χαρά στο κάλεσμα του Χρήστου Τσιρογιάννη γιατί ανταποκρίνεται απολύτως στη φιλοσοφία μας».

Γρ. Κωνσταντέλος, Ηλ. Αποστολόπουλος
Αναφερόμενοι στην πόλη μας, τόσο ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και πρόεδρος Θεσμών ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταν- τέλος όσο και ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλίας Αποστολόπουλος, δήλω- σαν εντυπωσιασμένοι με τα άλματα προόδου που έχουν γίνει στην περιοχή μας στο τομέα της καθημερινότητας, της ανάπτυξης και της προβολής, κάτι το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο «στο ότι έχετε ένα δραστήριο, γνώστη και εξωστρεφή δήμαρχο με αγάπη και όραμα για την πόλη του», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ