Αν η αρχή είναι πράγματι το ήμισυ του παντός, τότε η καλή αρχή για το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» έγινε το Σάββατο 13 Μαΐου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του εν λόγω Συλλόγου Δήμητρα Αξιώτη μπορεί λόγω εκλογών τελικά να περιορίστηκε σε μια μόνο ημέρα όμως τα μηνύματα είναι τόσο θετικά που η ίδια εκτίμησε ότι του χρόνου θα είναι σίγουρα τριήμερο. «Ήδη – δήλωσε στον «Τ» η κ. Αξιώτη – έχουν κλείσει την συμμετοχή τους έξι χορωδίες εκ των οποίων οι τέσσερις από το εξωτερικό (Σερβία, Ισπανία, Γερμανία, Τσεχία) και οι δύο εξ αυτών της Σερβίας και της Ισπανίας είναι χορωδίες Πανεπιστημίων».
Αναφορικά με την 1ο Φεστιβάλ σε ανακοίνωση Τύπου ο Σύλλογος «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», αναφέρει: «Με μεγάλη επιτυχία πρα- γματοποιήθηκε το Σάββατο13 Μαΐου, σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στον επιβλητικό χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου της πόλης μας, το 1ο Φεστιβάλ Θρη- σκευτικής Μουσικής που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας “Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ”.
Μια σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση eίναι αφιερωμένη στην τέχνη της θρησκευτικής μουσικής η οποία προσδοκούμε να γίνει θεσμός στην πόλη μας που θα πλημμυρίζει με θρησκευτικές μελωδίες τους Ιερούς Ναούς μας και θα αναδεικ- νύει τα βυζαντινά μας μνημεία.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχε η νεοσύστατη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελούμενη από φοιτητές υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αντώνη Βερβέρη που καθήλωσε το κοινό με έργα Feliciano, Lotti, Ullmann, Puccini και Miller. Την χορωδία συ- νόδευαν οι μουσικοί Νέλλη Σταχοσίδου στο πιάνο και Μαριλένα Μιχαήλοβιτς στο βιολί ενώ τα σολιστικά μέρη απέδωσαν οι σοπράνο Βιργινία Δελήβεη και Καλλιόπη Χονδρουδάκη.
Η χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας με λαμπρή πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα επί 53 έτη που ερμήνευσε τη “Missa letitiae” (“Λειτουργία της χαράς”), του Σλοβένου συνθέτη Ambrož Čopi υπό την διεύθυνση της μαέστρου Ανέλια Στεφάνοβα και με τη συνοδεία πιάνου από την Ελεονώρα Αποστολίδη.
Το φωνητικό σύνολο “De profundis” Κατερίνης με ρεπερτόριο που καλύπτει όλο το φάσμα της χορωδιακής μουσικής από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα, που υπό την διεύθυνση του ευρηματικού μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη και τη συνοδεία της Εκατερίνας Ελενίδη στο πιάνο, ερμήνευσαν έργα των Kodaly, Lightfoot, Jacobi, Johnson και Smith.
Η Μικτή χορωδία του Συλλόγου μας που από το 1980 με το πλούσιο ποιοτικό της έργο συμβάλλει στη χορωδιακή ζωή της πόλης μας, και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αντώνη Βερβέρη ερμήνευσε έργα των Caccini, Vavilov, Motzart, Viadana, Franck, Rutter καθώς και το πατριαρχικό “Άξιον Εστίν” σε εναρμόνιση Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου.
Την χορωδία συνόδευσαν οι Αλέξης Στόγιας στο πιάνο και Στέλλα Γιωτοπούλου στο φλάουτο, ενώ τα σολιστικά μέρη απέδωσε η σοπράνο Ευσταθία Δήμου. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το κλείσιμο του προγράμματος της χορωδίας, στο οποίο συνέπραξαν εκτάκτως οι παιδικές χορωδίες του Ωδείου Αμφίων Φιλιππιάδας και του Συλλόγου μας σε διδασκαλία Ευσταθίας Δήμου.
Η ποιότητα και η αρτιότητα των προγραμμάτων όλων των χορωδιών και η συγκλονιστική απόδοση των χορωδών και των μουσικών, σε συνδυασμό με την υπέροχη ακουστική και την επιβλητικότητα του Ιερού Ναού, “μίλησαν” στις ψυχές και συγ- κίνησαν τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους γεμίζοντας ασφυκτικά την εκκλησία και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ο Δήμος Αρταίων».
Δήμητρα Αξιώτη
Στην ομιλία της η πρόεδρος του «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ» Δήμητρα Αξιώτη, ανέφερε: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία σημαντικότατη παρέμβαση του Συλλόγου μας στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, έχοντας πάντα ως γνώμονα τα δημιουργήματα του Πολιτισμού.
Η Ιδέα διοργάνωσης του Φεστιβάλ βασίστηκε στην πεποίθηση ότι η μουσική ανέκαθεν εξυπηρετούσε ανάγκες της θρησ- κείας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας αποτελώντας κορυφαία έκφραση της ανθρώπινης δημιουργίας, γιατί η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής, με την οποία ο άνθρωπος εκφράζει τα ψυχικά του συναισθήματα. Φυσικά υπάρχουν πολλά είδη μουσικής. Ένα από αυτά είναι η Θρησκευτική Μουσική, η οποία κατείχε και κατέχει κεντρική θέση στη μουσική δημιουργία όλων των λαών του πλανήτη μας, διότι όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες επιχειρούν μέσω της Θρησκευτικής Μουσικής να απαντήσουν στα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης, της εξέλιξης και του θανάτου του ανθρώπου.
Φρονούμε ότι η ικεσία, η προσδοκία, η αγάπη, η ελπίδα, η ευχαριστία και η δοξολογία αναπέμπονται μέσα από τον ήχο της Θρησκευτικής Μουσικής και προσφέρουν στην ψυχή του ανθρώπου την γλυκιά προσμονή και την πολυπόθητη ευτυχία.
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής ξεκινάει, λοιπόν, την πορεία του και εμείς του “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ” φιλοδοξούμε να κατακτήσει μια σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, επανεκτιμώντας κάθε χρόνο το ρόλο του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ